自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近左膝酸軟,可以伸直及彎曲,睇緊物理治療,如果無進展,可能考慮去骨科醫生到打透明質酸,其實仲有足底筋膜炎,拇指外翻,呢兩樣經治療師處理,情況穩定。

成因:
體重(BMI超過水平,開始節食)
扁平足(配左鞋墊)

有無JM都試過膝蓋有問題,治療方法?thx!

大宅

回覆樓主:

明天睇骨科醫生,之前睇物理治療,無改善仲差左

呼籲大家,如果膝頭出問題,最好睇醫生!

珍珠宮

saladgab 發表於 23-5-20 19:41
請問有沒有相關運動的片介紹睇下?

膝蓋退化怎麼辦?3個動作恢復大腿力氣!
https://m.youtube.com/watch?v=fmmAtPrQ3BU

大宅

lingluk1306 發表於 23-5-20 14:32
我見網上教日日食珊瑚草有助改善膝痛,但我食左一段時間都無幫助
...

咁重有冇其他辦法

男爵府

mami2000 發表於 23-5-21 10:20
我早幾年開始膝蓋痛,睇過骨科都冇咩建議,只開止痛藥,可能我唔肥又後生,舊年再嚴重左,上落樓梯都痛,就 ...

請問大陸邊度做推拿針灸?
我老公又係有頸椎痛問題,你朋友係好返晒?
[img align=left]aal[/img][url=[img align=left]aal[/img]][img align=left]aal[/img][/url][img align=right]C:\Documents and Settings\Angie\My Documents\photo~Ivan[/img]

大宅

sky_blue618 發表於 23-5-21 11:13
試吓買部健身單車曰日踩,會有幫助。我媽媽由企喺身都痛,到宜家可以去長途旅行都無問題

但打透明質酸就避 ...

明白

我等情況穩定,就開始做番運動

男爵府

試吓買部健身單車曰日踩,會有幫助。我媽媽由企喺身都痛,到宜家可以去長途旅行都無問題

但打透明質酸就避唔到,畢竟退化了要額外添加補充劑

大宅

star1402 發表於 23-5-21 10:22
點樣可以轉介到去職業治療?謝謝

職業同物理治療唔同

如果公營就要轉介信,私營自己搵合週單位?

大宅

登陸火星 發表於 23-5-21 10:23
膝痛成因有很多

1.肥胖: 在行走、做運動時,膝蓋承受不斷的壓力,過重就要減肥。

多謝分享

男爵府

mami2000 發表於 23-5-21 10:20
我早幾年開始膝蓋痛,睇過骨科都冇咩建議,只開止痛藥,可能我唔肥又後生,舊年再嚴重左,上落樓梯都痛,就 ...

可以介紹邊間嗎?謝謝

侯爵府

2024年龍年勳章

膝痛成因有很多

1.肥胖: 在行走、做運動時,膝蓋承受不斷的壓力,過重就要減肥。

2.不合適的鞋子: 例如是不合腳的鞋子或是高跟鞋,使我們身體使用不正確的姿勢來走路,久而久之,就會讓膝蓋承受更多壓力,造成膝痛問題,有扁平足就需要配矯型鞋墊。

3.退化性關節炎: 隨著年齡增加,加上日積月累的活動和受力,會使膝蓋關節內的軟組織因為使用過度而磨損,可打透明質酸減少磨損,但當軟骨差不多完全磨蝕後,便可能要考慮進行人工關節置換手術了。

4.痛風: 是由於身體尿酸過多而引起的關節發炎腫痛,最常見是大拇趾,患者的關節會變得紅腫、發熱及劇痛,膝蓋也是痛風常見的發作部位,形成膝痛問題。

5.類風濕性關節炎: 是自體免疫系統疾病,正常情況下,免疫系統幫助保護身體免於發生感染和疾病,然而類風濕性關節炎的人士誤把身體的關節當作是外來入侵者,從而攻擊健康的關節組織,使身體各處的關節發炎、疼痛,也可以造家膝痛的問題。

6.大腿肌肉衰退: 隨著年齡增長,身體的肌肉會漸漸流失,如果平日運動量不足,會造成雙腳無力,加重雙膝的負擔,長久下去,就會使膝蓋關節容易發炎、腫痛,形成膝痛問題,可以鍛鍊大腿肌肉去改善。

男爵府

點樣可以轉介到去職業治療?謝謝

男爵府

回覆樓主:

我早幾年開始膝蓋痛,睇過骨科都冇咩建議,只開止痛藥,可能我唔肥又後生,舊年再嚴重左,上落樓梯都痛,就去減肥,128減到106,又做瑜珈,但都冇幫助。
通關後朋友帶我返大陸做推拿針灸(佢疫情前做好左頸椎痛),我做左3 次,好返好多,而家上落樓梯都唔使遂級落同扶住欄杆。

大宅

KOKOMAN 發表於 23-5-20 23:15
看那一科医生較好?

膝頭痛?

睇骨科先,視乎需要配唔配鞋墊,注意體重

大宅

牛熊 發表於 23-5-21 09:57
我家人25號睇骨科,可能會打,到時再pm

Thanks, 等你資料

大宅

chasiusiu 發表於 23-5-20 22:24
請問知唔知邊度打透明質酸好??

我家人25號睇骨科,可能會打,到時再pm

子爵府

牛熊 發表於 23-5-20 14:40
膝痛我認為係,首先檢查有無扁平或高弓,需要時配矯型鞋墊,如果身體過重就要減肥,如情況無改善就求醫, ...
看那一科医生較好?

大宅

牛熊 發表於 23-5-20 13:33
最近左膝酸軟,可以伸直及彎曲,睇緊物理治療,如果無進展,可能考慮去骨科醫生到打透明質酸,成因估計係體 ...

請問知唔知邊度打透明質酸好??

大宅

SHEEPYEUNG 發表於 23-5-20 17:26
針灸,食下D膠質野

今日無做針灸,做手法、拔罐、超聲波、電療

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Rainy 發表於 23-5-20 19:55
請問即食果d花膠得唔得?

都得,不過花膠都幾貴下,我媽開頭每星期炒兩次海蔘,每兩星期煲一次有花膠既湯,咁樣食咗一排真係有效,我都係起呢度睇人地介紹話work ,佢當時話買一包有20-30 條海蔘自己發,每次攞一條出嚟炒,一星期食兩次,半年後無咗持續好多年既膝頭哥痛問題,佢媽都係八十幾。

首頁

尾頁

跳至