論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

??

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Ling1018 發表於 23-6-14 22:21
我個印印total 病左7日。
星期一6月5日同我講有d唔舒服,放左佢休息半日,6月6日同我講中左covid19,然後叫 ...

梗係啦!一話扣假,即刻冇事。

複式洋房

shirley_chiang 發表於 23-5-21 10:06
咁你要佢睇醫生再俾病假,等佢休息食藥,唔嚴重正常幾日後就會自然好返。
以免佢話僱主唔理佢,話刻薄佢唔 ...

我個印印total 病左7日。
星期一6月5日同我講有d唔舒服,放左佢休息半日,6月6日同我講中左covid19,然後叫佢睇e生,但佢6月7日先睇,7日,8日放假,6月9日做半日,因為當日同講唔舒,下午放假。6月10日朝早6點45分同我講唔舒服要off work. 6月11日例假.6月12日朝早7点同我講已經无事,朝早掃左地,我同佢講我都病,希望佢可以幫我,因為我仔係印印中左第二日都中,6月11日轉陰今日可以返学,但佢又同我講食左藥眼訓要2小時後先可以工作,2小時後問佢須唔須要放假,如果放假就要扣AL.一听到扣大假立即第二日返工.

其實小朋友反下午班,佢多數2點至5点係房休息

子爵府

去年7月,我老公中左,去左隔離營,翌日工人姐姐、細仔齊中招,自個日起連續7日,都係我處理家頭細務,而我、女兒都無病,個時係密切接觸者,我公司都扣我人工,但我無扣工人姐姐,一來將心比己,病左已經好慘,我都想公司full pay俾我,公司對我唔好,唔代表我就要對工人姐姐唔好。

上一個工人姐姐病左一個月,我都出full pay,一來錢唔係好多,二來兩位姐姐都做得好,所以,我選擇full pay,當然,家家情況唔同

男爵府

amuroo 發表於 23-5-28 01:47
好多人寧願賺錢 都唔放無薪假/ 無薪病假
同意樓上所講,唔好扣錢,但可著情減少工作量(煮少餐飯)

佢已經有三日只係煮飯洗碗洗衫,其他時間瞓覺,我執手尾的,記住我都係病緊嗰個

男爵府

我放病假公司都係咁扣我的,吾通我同公司講吾淮佢扣咩

男爵府

同得佢講叫佢放病假佢都知係冇薪,否則佢做少少嘢佢就入去瞓我就吾洗同佢講

大宅

trenycebaby 發表於 23-5-27 23:37
我見佢咁病,我話你去睇醫生吾舒服比病假你,佢可以say no的,不過佢冇,一陣吾比病假佢,又比人話做僱主 ...

自己返工老闆都無得比壓力我放無薪病假,同埋無薪理應要事先講聲。

琥珀宮

trenycebaby 發表於 23-5-27 23:37
我見佢咁病,我話你去睇醫生吾舒服比病假你,佢可以say no的,不過佢冇,一陣吾比病假佢,又比人話做僱主 ...

你唔扣佢人工咪無問題

男爵府

木土土 發表於 23-5-27 09:19
咁係你叫佢唔做野,唔係佢自己要求放假,所以你唔可以扣佢人工

我見佢咁病,我話你去睇醫生吾舒服比病假你,佢可以say no的,不過佢冇,一陣吾比病假佢,又比人話做僱主都冇人性的,病左仲要做嘢

琥珀宮

trenycebaby 發表於 23-5-27 09:01
咁又吾得喎,佢病到咁我點好意思要佢繼續做嘢,仲要煮嘢食

咁係你叫佢唔做野,唔係佢自己要求放假,所以你唔可以扣佢人工

男爵府

木土土 發表於 23-5-25 23:37
而家中covid ,唔係default 係病假。
病假要係員工自己要求放,唔可以係僱主要員工放。佢自己無話要放病假 ...

咁又吾得喎,佢病到咁我點好意思要佢繼續做嘢,仲要煮嘢食

琥珀宮

trenycebaby 發表於 23-5-25 11:57
梗係冇,不過我照扣佢兩日就算

而家中covid ,唔係default 係病假。
病假要係員工自己要求放,唔可以係僱主要員工放。佢自己無話要放病假唔做野,你無理據扣佢病假錢。

男爵府

zitamamama 發表於 23-5-22 12:52
如果係一日兩日,我唔會扣。費事好似好衰咁,反正都係200元一日。
但如果長期成日有病就會傾下。
之前姐姐 ...

$155一日

男爵府

兩孩之媽 發表於 23-5-22 15:41
回覆 trenycebaby 的帖子

冇拎假紙咁有冇拎到診紙? 到診紙都計

梗係冇,不過我照扣佢兩日就算

複式洋房

回覆 trenycebaby 的帖子

冇拎假紙咁有冇拎到診紙? 到診紙都計
不過一日半日就算啦, 始終係佢煮飯洗衫... 佢懷恨在心你都冇著數

子爵府

如果係一日兩日,我唔會扣。費事好似好衰咁,反正都係200元一日。
但如果長期成日有病就會傾下。
之前姐姐中covid入了竹高灣7日,我冇扣。

男爵府

shirley_chiang 發表於 23-5-21 10:06
咁你要佢睇醫生再俾病假,等佢休息食藥,唔嚴重正常幾日後就會自然好返。

咁照扣啦,我地中左就同個女講話我地食得雪糕多所以中,又話我地未打夠三針所以中,佢自己就真係覺得打左3針吾會中連口罩都吾戴,點知我地好返佢就中左

男爵府

shirley_chiang 發表於 23-5-21 10:10
病假也是將月薪×12÷365來計每日工資。因為有些姐姐月薪多過$4730。

我個係4730的

男爵府

我咪叫佢休息叫佢放兩日病假吾好做嘢加一日休息日,佢煮嘢我都吾敢食

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊