自由講場

跳至

首頁
12345...30

尾頁

子爵府

將軍澳彩明商場大家樂分店發生燙傷女童事件,一名8歲女童周五晚(19日)與祖母買外賣等候取餐期間,女童疑與一名女食客發生碰撞,女食客餐盤上的一杯滾燙咖啡打翻並向女童照頭淋,導致女童大片前額、面及手臂被二級燙傷,現正留醫兒童醫院。

林父: 一定要負返責任

女童的父親林先生事後在社交平台廣發帖文尋找目擊者,並希望能找到涉事女食客為女兒追討公道,他批評涉事女食客:「咁樣淥傷人,冇理由就咁走咗去,一定要負返責任!」

林先生表示,祖母事發後報警,將女童送往將軍澳醫院救治。警方將案件列作有人意外受傷處理。

男爵府

obligation118 發表於 23-5-23 12:58
我見呢度大部分人都企係女食客個邊,將心比心,如果係自己屋企人或小朋友俾人淥成咁,你會選擇唔出聲,咩都 ...

可能本身佢自己都淋到一身係要清潔呢,可能人地個心都鬧緊個細女好撞埋黎,話緊佢百厭,覺得自己當黑呢,太多可能性,點可以斷定個女食客一定傷人不顧而去呢,可能佢自己都淥到要去沖下水呢,呢個世界唔係搞大件事發惡嘅人就一定啱嘅,如果我知道係自己個仔女撞到人搞到自己受傷,真係無野好講架喎

大宅

廢柴孖條 發表於 23-5-25 22:26
其實都估到 ,點會有人冇啦啦貼住人背脊企

咁又係

大宅

cargod 發表於 23-5-22 20:11
笑死我,如果有人唔想見到某會員嘅留言,可以block咗人,唔係阻止人哋留言囉。
以為唔俾我回覆我就回覆唔到 ...

網上世界睇下邊個鬥長氣

男爵府

cy101 發表於 23-5-24 09:21
呢個報道有當時嘅食客,有問陸大狀法律意見!

其實都估到 ,點會有人冇啦啦貼住人背脊企

侯爵府

意外!

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

adrianada 發表於 23-5-24 09:15
頭條日報話個爸爸仲睇嗰度搵緊個女街坊,有其他目擊者接受訪問,話個妹妹勁曳,一入到去就跑來跑去周圍走 ...
父母平時唔教,出意外就推卸責任

複式洋房

回覆 cy101 的帖子

咁香港地,有咩唔鍾意唔開心都可以民事訴訟嘅, 有錢咪得囉。
律師要賺錢,實鼓勵你打官司

男爵府

今朝又見到大家樂有三個百厭星,佢地二家人,佢哋亞媽出去取食物

三個細路一枝箭衝出去取餐處,阿媽叫佢哋返埋座位,佢哋又一枝箭衝返去

完全冇理其他拎緊食物人士

複式洋房

《星島申訴王》找到一名事發時在餐廳內的街坊馮先生:「事發時我是見不到,我坐在那邊吃東西,小妹妹哭,我才看過去,見到食物都倒在地上 碟都破。」他指林小妹妹當時站著大哭,「有個大人在幫她抹身」。不過馮生認為,今次意外發生其實雙方都有責任:「小妹妹入來餐廳時我就知道她很百厭,一衝入來便坐上那邊高櫈上,轉頭又走下來轉到另一邊四圍走。」

林生母親話拖住個孫女等外賣,係人哋一轉身就撞到佢個孫女㗎喎?

https://www.stheadline.com/voice ... F%E7%9C%9F%E7%9B%B8

大宅

我細個都系M記咖啡錄親 但系我自己百厭 住左幾個月醫院 所以唔好懷疑大家樂咖啡有幾熱啊...

大宅

obligation118 發表於 23-5-23 12:58
我見呢度大部分人都企係女食客個邊,將心比心,如果係自己屋企人或小朋友俾人淥成咁,你會選擇唔出聲,咩都 ...

三觀好正衣度好多人淨系識Q批評人 發生自己咪又系咁做....

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢個報道有當時嘅食客,有問陸大狀法律意見!
attach1/tmp/phpXjN0uN
attach2/tmp/phpYdGjrj

子爵府

cargod 發表於 23-5-23 16:46
林生可以繼續民事索償㗎,不過我估佢聽到律師費幾錢就即刻會收皮。
唔會有人幫佢查落去,根本就係抌錢落海 ...

頭條日報話個爸爸仲睇嗰度搵緊個女街坊,有其他目擊者接受訪問,話個妹妹勁曳,一入到去就跑來跑去周圍走,同我朋友嘅說法一模一樣。

禁止訪問

大宅

Caleb_FB 發表於 23-5-23 16:34
回覆 obligation118 的帖子

唔係話幫邊個, 但上次狗仔整親小朋友嗰單又係咁, 呢個又係咁,啲家長在小朋 ...

林生可以繼續民事索償㗎,不過我估佢聽到律師費幾錢就即刻會收皮。
唔會有人幫佢查落去,根本就係抌錢落海

大宅

回覆樓主:

件事係點唔評論,反而係留意到事主爸爸向大家樂查詢,原來個cctv3月底壞咗,4月5月完全無錄影壞咗咁耐都未整番。。。。

複式洋房

我仲未講林生母親個講法根本就唔合理,又話拖住個孫女,又話人哋一轉身就撞到佢。 唔通你拖住個孫女貼響人哋屁股後面?
兩婆孫拖埋一齊,又點解淨係淋到小朋友, 婆婆連隻腳都淋唔到呢?

但呢啲 口同鼻拗,講多無謂。

複式洋房

唔係話幫邊個, 但上次狗仔整親小朋友嗰單又係咁, 呢個又係咁,啲家長在小朋友出事仲醫緊嗰時就急住影相, 今次阿林生甚至露點相都影埋, 咁到底想搏咩呢?
家人發生意外當然唔開心, 林生淨係聽完屋企人單方面講就公開指責人哋要人哋畀膠袋 ,又係唔係客觀呢? 就算個女士走出嚟講,只要同佢老母講嘅版本唔一樣,林生都唔會信㗎啦。

最後, 警察定性咗為意外,就已經難申請法援。 林生公開講咗要法律行動,對方已經冇任何義務要配合佢做任何嘢。 人哋又點會走出嚟畀個膠袋佢呢? 你話要打人又叫人哋唔準避,係咩道理?

到最後又係嗰啲律師大賺。

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

好奇一杯大家樂熱咖啡有幾多ml,有幾熱,會導致咁大面積咁嚴重燙傷?而至今冇乜目擊者出嚟講兩句?本身托盤托住咖啡位女士,倒瀉咖啡,自己有冇灼傷呢

首頁
12345...30

尾頁

跳至