自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

請問大家有無住過Air bnb? 其實加埋清潔費一啲都吾平,是否真的比酒店好?有無jm可以分享下經驗,點揀才不會中伏。

男爵府

我住過加拿大既bnb,好好喎一啲都無伏,因為我哋住完之後清潔返間屋,屋主喺留言區讚我哋係五星級嘅客人
豈能盡如人意,但求無愧於心......

伯爵府

Babyhappy2022 發表於 24-1-12 08:13
我覺得有乜問題,要改要退款,Airbnb 好困難,有cap 水成份,呢次經驗好反感 勁嬲 ...

我剛剛去完歐洲,book 左 5 間又 ok 我哋 7 個人,如果酒店要分 3-4 間房

BnB 方便 d

別墅

我覺得有乜問題,要改要退款,Airbnb 好困難,有cap 水成份,呢次經驗好反感 勁嬲

別墅

回覆 Hanayori 的帖子

我係Free cancellation, 但只可退反係佢平台😭🤪

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Hanayori 發表於 24-1-7 01:48
間屋資料冇寫清楚房間、床位、浴室數目?有冇得退房係 post內寫明,如果寫明限期前可取消,冇得唔退架。
A ...

有寫但係佢寫係廁所,有寫係2個,我地以為甘就有2個沖涼地方,我記得之前係話訂咗後一個月後冇記退,例如:旅遊日期2024年8月1日,但我地今日訂咗,甘係3月想改係冇得改,我唔知而家有冇改咗政策
日本の平安を祈ります

男爵府

沖繩,泰國都住過,我哋鍾意bnb多過酒店,喺沖繩我哋會煮早餐,晚餐..有時仲煮下宵夜,好方便。

伯爵府

kk80400 發表於 24-1-7 00:55
我就伏到爆啦

首先太多人係一間屋,佢只有一人個沖涼房,10個人輪流去沖涼,去旅行一定玩不好夜返酒店, ...

間屋資料冇寫清楚房間、床位、浴室數目?有冇得退房係 post內寫明,如果寫明限期前可取消,冇得唔退架。
Airbnb有提醒,與屋主溝通要用返佢嘅平台通訊功能,有晒記錄做證明可以去投訴。

伯爵府

Babyhappy2022 發表於 24-1-7 00:47
有冇人試過Airbnb 退吾到錢? 吾肯比反我信用卡,hold 住d 錢話只可以係佢平台用反! ...

試過取消booking好快退返訂金,但前題係 booking寫明deadline前可無償取消。
疫情前訂咗泰國房但之後封關,airbnb冇退款但就一直 extend, hold咗3年終於今年用咗。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Babyhappy2022 發表於 24-1-7 00:47
有冇人試過Airbnb 退吾到錢? 吾肯比反我信用卡,hold 住d 錢話只可以係佢平台用反! ...

我果次係冇得退錢,果陣係疫情之前,airbnb係台灣,仲要用普通話同佢講,最後話唔退得....
日本の平安を祈ります

珍珠宮

一人之下 發表於 23-7-30 21:35
請問大家有無住過Air bnb? 其實加埋清潔費一啲都吾平,是否真的比酒店好?有無jm可以分享下經驗,點揀才不 ...

我就伏到爆啦

首先太多人係一間屋,佢只有一人個沖涼房,10個人輪流去沖涼,去旅行一定玩不好夜返酒店,試過10個人,輪到最尾果個係3點幾先沖到。

第二 就係冇得退房。

第三 試過一次搵唔到,日本人用line,等咗3個鐘業主都聯絡不上,不過最後佢都回覆我地,唔係果次真係要瞓車,佢又唔太明英文,後尾佢都搵到我地,帶我地去。
日本の平安を祈ります

別墅

有冇人試過Airbnb 退吾到錢? 吾肯比反我信用卡,hold 住d 錢話只可以係佢平台用反!

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

住過幾次都唔錯
一定要揀多comment的
要注意地點近唔近地鐵站(如果你不是自駕游)
我試過一間 洗手間冇浴簾 放衫比較麻煩
如果你想煮食 問/睇清楚有冇煮食器皿/用具

侯爵府

大將軍 發表於 23-7-31 10:33
每次計, 單位計唔計人頭, 住2日同住10日都一樣

原來係咁,咁真係住幾日先抵

男爵府

嚟緊去歐洲小都係book咗 AIRBNB , 貪佢可以煮嘢食,一家三口都平過酒店少少。。同埋地方大啲

男爵府

我就試過係加拿大搵airbnb租屋,唔錯喎,我地租晒一間屋,屋入邊咩都齊晒我哋只係買食物入去
豈能盡如人意,但求無愧於心......

伯爵府

親子王國15週年勳章

一人之下 發表於 23-7-31 08:11
龍蝦做晚餐,好正。清潔費是每人每天計?還是無論住幾多天都一樣?

每次計, 單位計唔計人頭, 住2日同住10日都一樣

複式洋房

請問大家有無住過Air bnb? 其實加埋清潔費一啲都吾平,是否真的比酒店好?有無jm可以分享下經驗,點揀才不 ...

我會搵星級旅居主人個d,同埋睇哂d 評價呀

公爵府

住過幾間
1間普通單位, 裝修1般
1間連平台單位,平台潛建左個頂裝左玻璃,做到個廳,但我唔中意個感覺,仍然係覺得上面有野掉下來覺得危險

如要煮野食,其實我一般唔多用人地既煲,所以有得煮都唔會煮

侯爵府

大將軍 發表於 23-7-31 02:58
我住airbnb 買咗大龍蝦返去整嚟食
如果同一地方住過五日 我會揀airbnb 因為清潔費分返開無咁甘

龍蝦做晚餐,好正。清潔費是每人每天計?還是無論住幾多天都一樣?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊