自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿仔D牙好唔齊,下排牙一凹一凸咁,諗緊帶佢去箍牙

請問而家幾大可以去箍牙嫁?大概幾錢?

複式洋房

yannie118 發表於 23-8-17 22:09
Update返大家先
今日同阿仔去左睇彤心伍醫生,真係同大家講一樣等咗好耐先有得睇
醫生 ...
我今日都帶咗個仔去睇伍裕彤醫生,不過係去彤心尖沙咀果邊,應該係新開,所以好快就到我個仔
醫生同姑娘都好好一齊氹咗成個鐘,不過阿仔都係扭計做唔到
約咗今個星期五要轉介去睇專科😢

大宅

回覆樓主:

不過最後箍定唔箍好應該都係牙醫會判斷返,幾年前比牙既問題困擾左成年,希望大家都遇到個好牙醫

大宅

olkan 發表於 23-8-23 18:17
恆齒出曬先箍,我女14歲先換曬恆齒先去箍。

太細搞唔知有冇用,樓主好似冇講小朋友幾大

珍珠宮

yannie118 發表於 23-8-2 00:13
啱啱星期一睇完牙科保健,醫生話小朋友全棚牙齒已經係恆齒,不過仲有隻上排犬齒準備生出黎,但個樣唔夠位 ...

恆齒出曬先箍,我女14歲先換曬恆齒先去箍。

大宅

Update返大家先
今日同阿仔去左睇彤心伍醫生,真係同大家講一樣等咗好耐先有得睇
醫生 ...
之前都係問左幾個醫生先決定到,最緊要問清楚,唔好急,牙箍得唔靚都幾麻煩丫,我個女箍左大半年,最後帶佢去睇康霖,可能個日係平日上晝,所以只係等左3個字左右就入得去睇,我睇嗰個醫生解釋得好詳細,仲話小朋友都可以做隱適美,透明嗰隻,費用都合理既,之後開始箍,d牙而家比之前齊左,暫時黎講進度都唔錯

大宅

yannie118 發表於 23-8-1 23:25

請問而家幾大可以去箍牙嫁?大概幾錢?:donu ...

「一般來說小朋友矯正牙齒 「開始矯正」的黃金時機點,大約是換牙期中期、發育期初期的時候,以年齡來說大約8-12歲(根據小朋友的發育情況會有增減),這個時間點牙齒開始更換、上下顎開始生長,透過良好的限制以及誘導,可以控制口腔與臉型的生長速度以及形狀」

https://www.jhdc.tw/child-invisalign/

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

貝_貝 發表於 23-8-8 11:21
牙科保健主要睇蛀牙?同洗下牙?係咪用作牙醫實習?
學童保健又係,有其他事問醫生,就叫你自己睇私家,咁 ...

最煩係要請假帶小朋友去,我公司本身包埋小朋友醫療保險,所以有時寧願自己俾多少少,可以揀星期六先揾私家醫生攪。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

mnhk 發表於 23-8-18 10:38
三年後唔帶一定會變形,我停左大約半年無戴已經戴唔返個固定器,因為牙已走左位
...

我女話唔帶大半日已覺得有點緊,所以佢依家唔出街、唔食嘢時都盡量戴住個固定器。

別墅

mnhk 發表於 23-8-18 10:41
我小朋友8歲,牙醫照過x光,話佢天生缺下門牙一隻,叫佢好好保養隻乳齒,話到3-40歲先植牙,唔知佢個case ...

有時不同牙醫俾嘅意見都唔一樣,你可以咨詢多一兩個牙醫再決定嘅

不過,身邊有個朋友都係有相同情況,我可以分享下,朋友細個時都係有隻乳齒無甩,一直無理,直至佢發覺隻乳齒開始變黑頂唔順就去搵牙醫,其實隻乳齒係一定要剝,只不過剝完牙用咩方法去填補缺齒嘅位置,植牙係一個方法,時間短,或者牙套都可能係另一個方法,詳細就要問牙醫專業意見

最後我朋友係選擇箍牙方式將缺齒嘅部份拉埋

小朋友箍牙我就覺得細個做好過大個先做,問吓牙齒矯正專科,佢哋嘅意見可能會唔同

大宅

cheshireoaks 發表於 23-8-17 23:20
牙齒整齊真係好重要,將來小朋友長大出嚟工作,從事邊個行業都好,好笑容真係加分,同事客人都會記得你, ...

我小朋友8歲,牙醫照過x光,話佢天生缺下門牙一隻,叫佢好好保養隻乳齒,話到3-40歲先植牙,唔知佢個case有咩方法搞返靚

大宅

Sumjac 發表於 23-8-2 11:54
請問是否每晚瞓覺都戴?三年之後仲洗唔洗載?

三年後唔帶一定會變形,我停左大約半年無戴已經戴唔返個固定器,因為牙已走左位

大宅

Angel_BB 發表於 23-8-2 00:08
最近有同學仔唔使剝牙,中度調整的,用透明牙箍約四萬五。

我女好早因為乳齒唔甩,恆齒出唔到而被牙醫轉介 ...

可以pm 牙醫嗎? 我個女上星期睇完牙保,話啲牙次序生到亂晒,應該而家生個啲牙無位生,話要箍牙….

珍珠宮

yannie118 發表於 23-8-1 23:25

請問而家幾大可以去箍牙嫁?大概幾錢?:donu ...

我仔10歲前排牙好唔齊,睇咗兩次矯齒牙醫照哂4d,決定聽日帶佢做初步箍牙,等到出齊恆齒再正式箍,考慮咗半年因為做前期箍要用多3萬蚊,主要因為佢而家咬合會磨蝕隻牙,今次覆診發現隻牙再磨多咗,所以想俾佢做咗前期矯正先。
希望你小朋友箍牙順利

大宅

Angel_BB 發表於 23-8-5 13:07
我女小一跟學校去牙科保健,牙醫話蛀牙即刻補,補完返黎仲好痛,帶阿女睇私家,牙醫話隻牙已蛀到底要杜牙 ...

Sorry, 系統一直show error, 原來成功post 到…

大宅

Angel_BB 發表於 23-8-2 13:37
我都覺得好!阿女的同學家長見佢箍得好又唔顯眼,有六個同學都揾左阿女的矯齒醫生箍牙
...

我都想知,可否pm(emoji)(emoji)

別墅

Update返大家先
醫生 ...

牙齒整齊真係好重要,將來小朋友長大出嚟工作,從事邊個行業都好,好笑容真係加分,同事客人都會記得你,人緣都會好啲,呢啲就係親和力,阿仔將來會多謝媽咪係佢細個嘅時候帶佢箍牙

個人認為每個小朋友都需要箍牙,甚少人天生牙齒整齊,就算有啲人無箍過牙但牙齒尚算整齊,佢哋都會差一樣嘢,就係拉中線,箍過牙就知,拉中線令到牙齒左右對稱,睇落係好靚好完美

男爵府

Update返大家先
醫生 ...

請問你係咪朗豪坊嗰間?

複式洋房

Update返大家先
醫生就解釋得好好既,同我地講左好耐,阿仔約左下個星期剝牙開始箍啦!

專科楊醫生我地都睇咗,但係個費用真係貴好多,真係負擔唔到….

男爵府

2024年龍年勳章

Angel_BB 發表於 23-8-5 13:07
我女小一跟學校去牙科保健,牙醫話蛀牙即刻補,補完返黎仲好痛,帶阿女睇私家,牙醫話隻牙已蛀到底要杜牙 ...

牙科保健主要睇蛀牙?同洗下牙?係咪用作牙醫實習?
學童保健又係,有其他事問醫生,就叫你自己睇私家,咁我點解要浪費一日假去睇學童保健?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊