自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

8歲,男仔,細個好乖聽話
一升上小學慢慢嚟料,而家三年級越嚟越嚴重,駁嘴,拖慢d野做,補習功課唔願做,懶散,最近直頭話唔想補習,乜都唔想學
點話佢,甚至打都係愛理不理咁嘅款,唉(emoji)‍(emoji)心很累

水晶宮

BK Milk勳章

LedTV 發表於 23-9-26 09:17
我都唔知佢係咪寫字有問題
立體感差呢樣視光師有提過
手勢就一定唔啱㗎喇

寫字打風有咩問題?
佢都唔介意,
你理得佢,
執着對大家都無益處

三思

水晶宮

BK Milk勳章

薯圈 發表於 23-9-26 12:34
過來人(兩個仔剛成年), 真係唔使理!

父母有時間只需關心下佢,係佢願意嘅時間同佢傾下偈,唔願意嘅時間 ...

水晶宮

BK Milk勳章

camanbi 發表於 23-9-27 00:16
咁我都承認我成日話佢呢樣我唔好,有時睇唔過眼
但佢做事真係好慢又拖拉呢點好難搞

講真理得佢,
咪唔好做囉,
我至多講下次可以盡一做好啲既,

有時你有你講,
勞氣都無用,
無意思既,

學識慳番啖氣好過

水晶宮

BK Milk勳章

LedTV 發表於 23-9-26 08:45
啱啱11歲
其實佢唔係曳
只係講唔聽,耳邊風

我小朋友一樣
我係默默幫手執下手尾,
會講下次唔好咁咁咁,
我幫你今次入快勞,
整齊啲,

每個小朋友性格不一,
因材施教,
唔好太執著,

至重要親子關係,
先唔會學壞,
其他根本就好少事,

我小朋友依家中二,
好大進步,
自己會溫下書,
執好所有野,

我小學都係唔管無謂野,
因明白要管你也管不了,
大家最重要夠friend關係好

水晶宮

BK Milk勳章

過程嚟,
最重要保持親子關係,
唔好樣樣同成績掛鉤,

一定要服你先會聽你講,
有計傾,

唔需要勞氣,

我真係唔點理,
大家預早約法三章,
仲要預早講定上中學有咩自由,

你都搞到自己忙忙忙
就無時間哦佢

唔好太執著
唔過份就算

大宅

Yanbaby2015 發表於 23-9-27 01:58
請問如果小朋友做咩都拖,例如做功課坐係度發夢,叫佢就話自己諗緊,但明顯係魂遊緊,仲要串串咁話唔比人 ...

我個仔五年級,又係咁,做得慢,走來走去,又去廁所又食嘢,嘗罰都無動於衷⋯⋯我最後都忍住唔大發雷霆,心平氣和咁問佢「係咪返學好大壓力,遇到唔開心嘅事」佢先講原來係學校老師根本咩都唔信佢…佢好唔開心!最後佢講左出嚟,我安慰下佢,都算合作咗啲!
日日放工返到屋企做第二份工!真係好辛苦⋯⋯大家加油!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

gigiic 發表於 23-9-27 17:06
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

真係有啲父母只係諗自己想點, 開口埋口為個女好, 即使個細路開到口拒絕, 話唔想, ...

教小朋友的確要有耐性, 家長亦要鍛鍊下自己EQ,視乎孩子性格,循循善誘,有時亦要專重佢哋,就算家長同小朋友意見不同, 喺唔太重要嘅情況下,亦可以嘗試比啲空間佢, 引導佢自己思考,衹要孩子心服,就會容易受教。

舉個例子,記得我仔初小時啲字寫得好肉酸 (幼稚園時仲靚過小學),但我從未試過擦佢功課,我同佢講啲字好醜怪, 你覺得有冇問題 , 當時佢答我佢覺得冇問題,我有同佢解釋 ,如果老師睇唔清楚可能會要你改正/重做, 我就覺得寫得唔係太清楚, 問佢自己點睇, 我會尊重佢畀佢自己選擇, 當時我仔答我佢認為唔使改可以照交, 咁我就尊重佢嘅選擇, 就算要改正都係佢自己選擇後需承擔嘅後果 。之後老師又的確照收冇問題,當然有一兩個字會要求佢改正,事件令佢對自己有自信,亦覺得媽媽係會專重佢, 雖然有啲字都仍然寫得唔好,但佢會願意接受我意見,曾經被老師圈過要改正嘅字,佢就會特別深刻,下次都會小心啲寫好啲。

教小朋友有時真係唔使硬碰,亦唔使勞氣不停鬧, 多鼓勵多讚賞,引導佢自己思考, 可能會有意想不到嘅效果。

gigiic    發表於 23-9-27 20:59

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

真係有啲父母只係諗自己想點, 開口埋口為個女好, 即使個細路開到口拒絕, 話唔想, 都係要一言堂, 從來冇諗過個女的感受及意願, 可憐個細路而家小五咋, 已經要躺平

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 Adiezz 的帖子

真的, 親戚個女就係咁, 情緒化, 小五已經選擇躺平了, 源頭佢阿媽好恐怖的....

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

會唔會佢本身個schedule好忙, 想喘息一下?

珍珠宮

LedTV 發表於 23-9-26 16:13
算啦
我都係時候要放下
睇完大家講..可能佢真係寫字障礙

2個朋友仔女有呢方面問題,一早已讀國際學校

伯爵府

回覆樓主:

只係覺得好多女人好惡,溝通模式只係鬧

子爵府

日日鬧、嘮叨對小朋友係種壓力,長期面對壓力小朋友會自動轉為情緒主導,一係同你對抗、一係躺平唔積極

留意下親子關係,多啲企小朋友角度思考,佢接納你先會聽你講嘢

男爵府

camanbi 發表於 23-9-26 23:47
咁我仔又唔會一做就發脾氣,但字都係寫得麻麻
可能老師要佢改多幾次就知驚
...

佢係唔知點解最近好易發脾氣,對着幹,佢唔鍾意我管住佢,但係問佢想點又講唔出
例如去完公園玩返到屋企,7點我煮飯叫佢沖涼發脾氣,8點食完飯又唔肯冲,9點凖備訓覺又話唔鐘意冲完就上床
9點幾叫佢訓唔肯,早上起唔到身又怪我一早叫醒佢,自己冇執書包帶漏書怪我,叫佢寫好啲字唔聽,一份功課做兩次又怪我。
我一講嘢就用手塞住耳仔話我煩,每日都係咁,激到死

男爵府

camanbi 發表於 23-9-27 00:12
都可以咁講

咁將心比己,你打工,老闆無底線日日年年追你數,谷係時時衝、月月衝,你頂得順幾耐?

伯爵府

Elenalan 發表於 23-9-26 20:07
係呀,d關節軟,成身d肉都淋滋滋,坐直一陣又坐到歪歪斜斜,企一陣就要捱身捱勢,成日話攰,係咪有病?
...

咁我又吾肯定, 提議你排政府睇下啫

我仔又係成日撞親, 好易瘀, 又易仆親, kick 自己腳/枱腳/櫈腳, 我以為佢係吾小心/吾協調/扁平足, 但睇咗骨科吾係扁平足, 仲refer 咗去兒科
佢地反而concern 我仔關節太鬆, d肉太冧 (ie 手指向後屈的角度較大)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

初小係培養孩子良好嘅學習態度,自理自學嘅重要時機,樓主明顯用錯方法,小朋友而家而係抗議緊並非咩反叛惡教。

教小朋友係要放好多心機同時間,多鼓勵多讚賞去引導孩子,小朋友係一個個體,會有自己嘅思想同喜好,唔想補習拖慢嘢去做,駁咀反抗,父母有冇想想背後原因?父母自問又比咗幾多時間去陪佢?有冇細心聆聽過孩子嘅心底話?

年紀細嘅孩子其實好易氹,小朋友需要嘅係愛,但唔少家長往往用錯方法,駁你咀就一定係錯,要子女完全服從先叫做乖,唔聽你就打鬧,將反叛套落孩子身上,忽略孩子需要,小朋友心裡唔服氣,都幾難教得好小朋友。

gigiic    發表於 23-9-27 16:07

男爵府

你既情況同我好好好似,我仔9歲 ,老師講過,三年級已經開始叫反叛期,我仔又係成日拖,叫極唔做功課,唔溫書,我又要睇住細女,
我都有外判,但一星期一次,幫助不大
我都好頭痕點教個仔
我唔係無花時間陪佢 ,而佢係覺得點都唔夠

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

camanbi 發表於 23-9-26 23:44
得呀媽我一個湊,我仲要湊個細女,日日一打二
好似做卷同佢計時成日超時,有時發脾氣唔要計時添!
時間表 ...

我自己都係一湊二

所以更加要訂立時間表比小朋友,等佢哋真係要知每日嘅流程係點安排,有個明確方向。否則,就會好亂…放學回來就hea…做每樣野都拖住做…到頭來你自己都好辛苦。

加油

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊