自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

臨近考試,見到仔以下行為特別好火

1. 錯十次都仲錯緊嘅野
2. 自己錯但唔認,教佢又唔接受

又忍唔到唔鬧,仲要真係好想佢好好忟之下動晒真火,自己鬧完都好唔開心,所以今次考試都心灰意冷,好想放手,但又好可能低分下都唔會識反省自己有錯,求圍爐取暖,為自己打打氣

侯爵府

知道仔盡咗力,無達到我想既分數,我都唔會罵,話哂自己一啲都唔叻。我直頭蠢

相反,有啲人為咗討好小學生,要係佢面前扮好人。講「零分都唔緊要」呢句我勁憎我勁記仇,想害死我個仔?唔好以為自己好有錢

侯爵府

以前教個大會動真火,好傷身,真係嬲到頭痛頭暈咁。依家大升左中,唔跟了。
但仲有個細,開始唔動真火,因為捻捻下傷身,死鬼埋好唔抵。只同佢講唔溫唔好溫,接受低分(佢又唔接受喎)

男爵府

loveclementine 發表於 23-10-25 21:39
諗吓自己當年⋯就唔會動真火啦!

我冇得諗當年, 當年我係完全靠自己

男爵府

回覆 baoyeah2014 的帖子

態度, 係另一個問題

如果佢態度謙虛少少, 扮下勤力
我唔會咁嬲嫁
沉日, 激到嬲得滯, 去左飲檸檬茶, 係肥, 但起碼個人舒服D~

大宅

huiwo太太 發表於 23-10-25 21:47
令我最嬲嘅係佢因為唔專心而浪費時間。明明專心做10分鐘搞掂,但佢就坐係到搞呢樣個樣都未開始動筆,寫一隻 ...

我個仔都係咁 我真係咬緊牙根

男爵府

藴藴 發表於 23-10-26 07:57
琴晚係第一次咁講,我真係好嬲,越大越鐘意對著幹,老公比較忙,基本上唔會點管佢,平時都係我對住佢。
唉 ...

係呀!其實小朋友咁樣同父母講野,就要第一次就stop佢我都完全明白家下小朋友太難教,但如果佢話有咩資格話佢我唔會比佢講第二次,做父母無資格,咁邊個有資格?

子爵府

baoyeah2014 發表於 23-10-25 21:40
小三,心很累

小四會更攰,加油!
我個仔四年級嘅嘢突然間深咗好多,之後啲老師又好係新冇乜教學經驗 英文數學hea教到一個點,而家英文數學功課都唔識做,再加上功課勁多,日日都做到十一點幾 最慘就快考試,但都冇時間溫書

男爵府

鬧仔先會動真火
我仔係阿媽講唔聽
外判了.
你唔孤單,加油啦,大左會好少少

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

opclk99 發表於 23-10-25 23:42
x 2
試問自己當年係點?
又有幾多人係乜司物司?

今時今日中五啦 態度依舊
人地考試前一個月溫習
依家兩星期後考試,佢仍然悠悠閒
但佢成績上咗中學反而比小學仲好,我都冇說話好講,只係成日同佢講你嘅人生你自己負責任,考得好與唔好 上唔上到大學你真係要靠自己

opclk99    發表於 23-10-26 15:47
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

水晶宮

回覆樓主:

一樣

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Wingooo 的帖子

每次都洗佢腦, 你0分對媽媽無影響, 媽媽仲慘, 咩好處都無, 仲要同你溫書

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 lukelukeu 的帖子

肯睇書係好事

大宅

Wingooo 發表於 23-10-26 09:28
樓主, 你真係講出我既感受
我個仔都係咁................ 呢排考試, 同佢做練習, 知佢有咩弱項, 就加強啦
...

你手都係寫緊我心!每日放工返嚟前都叫自己㩒住啲火,但見到佢態度差,忍唔住鬧後大家都係唔開心

好想放棄

水晶宮

baoyeah2014 發表於 23-10-25 21:23
臨近考試,見到仔以下行為特別好火

1. 錯十次都仲錯緊嘅野

我發現,當我教完隻細,好多時會敷衍話明,到實際操作就唔識。今次我醒,攞左把間尺,講明,你唔明就問,你識就唔會答錯,我再講多1次你唔明就問,到實際都仲係錯我就唔客氣,打手板! 果然又一證明藤條炆豬肉,呢個方法好慳時間同好補腦

大宅

回覆樓主:

我明知自己忍唔到, 我番工算,冇眼屎乾淨盲,佢自己攪掂

我同仔女全部優質親子時間, 吃喝玩樂旅行

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

有仔女既應該大部份都有經歷過,我成日同自己講一火就老得快,做幾多MASK 都無用,同埋你每次火完再望下佢地個樣,就更加覺得唔抵,覺得佢地好慘只係媽媽既想像,根本就當我地唱歌

男爵府

apollosmile 發表於 23-10-26 09:08
生仔女咁勞氣,傷心又傷身,咁其實點解仲要生
真係有D後悔架

男爵府

樓主, 你真係講出我既感受
我個仔都係咁................ 呢排考試, 同佢做練習, 知佢有咩弱項, 就加強啦
佢就懶懶閑, 叫佢做咩就"NO", "吓" "我唔做"
我真係好嬲, 我每日放工咁攰, 我都堅持, 但佢就唔合作...
我真係好想放一次手, 睇下佢點滑鐵盧......但佢又讀精英班, 如果放手, 我又驚佢真係BYE BYE!
唉! 好矛盾
我每日鬧, 都好唔開心, 我自問好努力....但點解佢咁唔努力?
我地黎一個擁抱先

男爵府

ChaBean 發表於 23-10-26 09:02
我都唔會為成績大鬧,但態度同原則問題,例如鬧4大長老,出去搗亂破壞,唔只鬧我仲打過
...
無錯, 學業或體藝方面, 如果比我見到你有盡力, 有用心去做, 結果唔夠人好, 我都唔會鬧, 相反, 仲會讚賞你, 但做人態度, 我真係唔會退讓, 講野寸寸貢, 無禮貌我實炳

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊