自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我一個c9仔, 有2個小朋友, 一個幼稚園, 一個6個月大. 當然唔會為左$20K 生多個啦. 睇到個政策好無奈, 不過我又自己諗下, 俾我做, 其實吸引人生BB唔係一出世果下俾支援, 我反而覺得係成個長遠配套要加強. 因為你唔係個個月都俾20K我丫嘛
我覺得以下好D
1. 增加子女免稅額
2. 立例有"家庭假", "育兒假" - 政府帶頭做
3. 加長產假 - 例如其實頭14星期要有薪, 如果你加到6個月(24星期) 中間果D無薪. 不過只要僱員想申請都要批都好好多
4. 加長侍產假 - 5日太少, 生仔1-2日, 老婆係醫院3日. 返到屋企都無曬....
5. 支援雙職家長: 侈如先吸引更多人入行做幼兒教育, 從而增加托兒所, 用優惠價錢令多D人用到托管服務 /
6. 不同金錢支援: 置業或供款優惠 / 醫療費用優惠等等..

唔知以上work唔work, 不過起碼受益既, 唔知10月25日之後生BB既家庭, 仲要係長遠既支持

男爵府

萍pig 發表於 23-11-1 21:02
通貨膨脹,你日後可以屈仔女每個月比兩萬做家用。一定回到本有突。

你都識講, 通貨膨脹到時$20K 可能係宜家既$2K? 什至 nothing.
由始至終, 我一直都係抱住個心態, 我唔要求佢地養返我, 只希望佢地至少可以養得掂自己, 唔好返黎問我攞就得

子爵府

klsabb 發表於 23-10-27 14:10
我一個c9仔, 有2個小朋友, 一個幼稚園, 一個6個月大. 當然唔會為左$20K 生多個啦. 睇到個政策好無奈, 不過 ...

通貨膨脹,你日後可以屈仔女每個月比兩萬做家用。一定回到本有突。

子爵府

2018復活節勳章

乖寶寶布布 發表於 23-10-27 14:43
希望增加更多托兒

但與需求都爭好多喎

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-10-30 10:34
講都冇用啦,政府諗嘅根本不切實際,亦都唔會理夾心階層或中產。

而家唔想生嘅大部分都唔係最窮嗰班,中間 ...

大力增加育嬰院、托兒服務雙職家庭可申請津貼,增加子女免稅額、可申請政府低息置業首期

而唔係,有做嘢食兩餐,冇做嘢又係有兩餐食,做唔做嘢分別都唔大,一大班大懶人咪咁樣養出嚟囉,咁邊度來嘅勞動力呀,咁嘅社會點進步

洋蔥頭媽咪    發表於 23-11-1 23:14

子爵府

奇異果小邱 發表於 23-10-27 17:07
生完之後點先

$20000 係FOR FTM, 生完後要返工,無長老/工人, 真係唔知點算好!

個個都係諗呢個問題
生容易,搵人湊好似乞食咁

洋蔥頭媽咪    發表於 23-11-1 23:13

別墅

男爵府

講都冇用啦,政府諗嘅根本不切實際,亦都唔會理夾心階層或中產。

你講得啱, 所以政府係唔係真係想中產生架? 又唔支持雙職, 個個政策都係幫低下階層..
如果中產生左, 就會要好多support, 因為佢地既經濟能力源於返工, 咁育嬰園 / 託管服務等等又要有配套, 但佢地唔想做 / 未諗到點做後面果D, 就求其派錢. 低收入果D本身就有理無理生左先講, 派唔派都生架啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yauchuchu 發表於 23-10-30 12:43
有jm話係學外國(如澳洲)派錢鼓勵人生仔,但人地有配套例如周街都係托兒所,唔使一有咗就去排,政府有托兒 ...

政府啲高官根本完全唔諗 ,求其派錢/優先上樓去鼓勵生育咁就搞掂, 增加啲乜乜全部都係低收入/綜援優先 ,吸引曬啲唔做嘢/食老綜/低收入嗰啲咪去生囉, 南亞嗰啲一家生幾件全部政府養, 政府衹為做靚盤數, 南亞嗰啲密密生,政府到時又話措施非常成功

水晶宮

回覆 nicelady2828 的帖子

https://www.swd.gov.hk/tc/pubsvc ... res/cccs/index.html

不過我認同樓主講, 要改善服務需改善代遇, 當小學同中學老師堂與堂之間有空堂, 反而最需要消耗老師心力同體力幼兒中心老師就要CHUR 足全日, 收工又要備課同預備教具, 但代遇又差天共地, 點吸引人入行同留底.

另外, 加強延展服務........................都要請到人做至得嘅, 我有朋友係幼兒園校長, 唔好講需要有牌的老師, 連請姐姐知道要收7:00都長期請唔到人

伯爵府

回覆樓主:

每個未成年嘅小朋友,有一次性quoter買一層免印花稅嘅樓。
我好想
初中及以下嘅學校必須有課後託管服務

珍珠宮

回覆樓主:

推廣家庭友善,生仔優先

別墅

回覆樓主:

同埋好多托兒服務時間同返工一樣收6點,
正常一份文職朝9晚6,住新界喺九龍返工嗰啲車程最快都1個鐘,最快都7點先接到

可以去到7點後延長時間服務真係少之有少,我知依家有,但真係唔多

別墅

回覆樓主:

就算多左托兒服務育嬰院名額等,都要啲公司配合返有家庭假先得,或者work from home政策

啲小朋友一病就唔返得學,如果無backup又要自己拎假,啲AL都唔夠用

我自己公司好彩係可以WFH,小朋友病我都可以留家照顧,同學仔上星期中手足口病,佢媽咪請左一星期no pay leave

侯爵府

2024年龍年勳章

有jm話係學外國(如澳洲)派錢鼓勵人生仔,但人地有配套例如周街都係托兒所,唔使一有咗就去排,政府有托兒津貼,最長朝7晚6,而且好多公司有family holiday,小學放學後有托管,父母可以放工先去接細路。尼啲配套先可以鼓勵到生育。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-10-30 13:37

珍珠宮

玩具勳章

生仔版好多生唔到,幫佢地生到仲好啦,有心有力,發展推廣輔助生育

男爵府

增加託兒服務
人均居住面積可以增加(不過我諗好難做到,地方太細想生多個都唔係人人許可)
教育改革,一升小學就知而家既小朋友有幾忙

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

僱主帶頭同政府死過

大商家唔會理生唔生仔,只會在乎賺錢,僱員唔好偷懶,日日開齊工

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Fatima_melanie 發表於 23-10-30 10:56
同意你的意見,好多人誤會因住屋問題唔生,但對三十幾歲果班中產,樓同錢都唔係問題,最大問題係無可靠的 ...

最近聽話有啲課後託管,都係畀公屋/綜援/低收入人士, 但其實呢部份嘅人好多都冇返工,自己湊根本冇託管嘅需要, 在職家長反而冇份,本未倒置

男爵府

同意你的意見,好多人誤會因住屋問題唔生,但對三十幾歲果班中產,樓同錢都唔係問題,最大問題係無可靠的人湊,祖父母都六十幾歲,湊孫已很勉強,外傭又質素參差,生左出嚟邊個湊?
而且教育扭曲得令人可怕,唔好講咩天生天養無問題,處於呢個圈子自然對教育有要求,但好的學校對學生同家長要求極高,一兩歲小朋友去面試你期望佢識d咩呢?又要揀埋家長職業職位同住址…

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊