自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

教育局昨特別呼籲全港學校在本月內開展「多關懷.添幸福」大行動

因應近期學生自殺個案上升,希望教育局可以推行實際辦法解決問題。

男爵府

esmehouse 發表於 23-11-11 11:37
現在入大學真係好容易,好低分都入到喎,除咗入醫、法、GBus

但家長心態係想仔女入英中多

大宅

表面功夫,交功課咋。-個短期活動,預計成效有幾大呢?

男爵府

回覆樓主:

哈哈哈
解鈴還須繫鈴人

男爵府

回覆樓主:

香港家長只會關懷自己仔女攞幾分、排第幾、有乜獎項,同埋關懷人地仔女學緊乜、係邊度補習

珍珠宮

annie133 發表於 23-11-11 14:05
另一個話小學生成績中上,平時已經多功課,自己要求補習等成績再好D,大把人支持話小朋友自己鐘意就得,唔 ...

對,識人有個女,個女由幼稚園開始係一日返2間學校的。

上午班返完,回家食飽飯,再去返下午班。好彩2間學校都叫近家。

真心一個幾歲大的人仔,日日被安排的密密麻麻,星期六日又話去學芭蕾舞,連去公園玩的娛樂都無,點感受到童年快樂呢?

我一直就等睇這個小朋友將來會有什麼偉大的成就。最怕未去到中學就無咗

珍珠宮

一般小學太多死背爛抄,小朋友未必可以理解靈活運用,有時又趕課程教得太快,補習變咗係必須,所以根本未可以解決根源問題…

伯爵府

opclk99 發表於 23-11-10 13:11
Agree x 2
你看BK家長,
K3小朋友興趣班竟然係補習中英數,

另一個話小學生成績中上,平時已經多功課,自己要求補習等成績再好D,大把人支持話小朋友自己鐘意就得,唔怕辛苦

opclk99    發表於 23-11-11 16:20

珍珠宮

opclk99 發表於 23-11-10 13:11
Agree x 2
你看BK家長,
K3小朋友興趣班竟然係補習中英數,

不過咁睇,我住喺外國小朋友到咗差唔多小一,家長都會要求小朋友達到某個程度。唔同嘅就係我哋自己家長教英文、數學和科學,而興趣班就可能係與運動音樂美術有關。

opclk99    發表於 23-11-11 16:19

珍珠宮

門面功夫,冇乜實際成效!

大宅

派心4式,我個囡睇到都笑咗出嚟,佢話啲老師唔鬧人都偷笑。我哋從來冇俾壓力個囡。有陣功課量多要做到好夜,我哋叫佢唔好做,休息要緊,佢話欠交要罰留堂,第二日功課更加冇時間做。上堂仲會俾老師針對、單打。除咗屋企有冇愛俾到小朋友,唔通學校就冇責任,乜都推晒去家長嗰邊。教育局淨係做埋啲表面功夫,嗌口號、做手勢,根本多餘!

男爵府

tkinwong 發表於 23-11-11 12:26
小學嘅壓力,源於要呈分試有好成績,入到Band one中學。

初中嘅壓力,在於要考好成績,以便高中選科。

同埋唔可以入錯學校。呢間幼稚園先可以入到呢間小學,而呢間小學,先大機會派到呢間中學。你話壓力幾大呢!

珍珠宮

beebeeiloveyou 發表於 23-11-10 08:44
教育局昨特別呼籲全港學校在本月內開展「多關懷.添幸福」大行動

真係難!外在做幾多都唔夠家長講一句嘅殺傷力。

要改革,要教育,其實係d家長。。

不過好多家長們都受害者心態,永遠都係人地唔啱,人地迫到佢地要咁做

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

藍尾巴 發表於 23-11-11 00:05
小學改返半日先啦,日日趕頭趕命,唔係家長唔想關心小朋友,放學回家到瞓覺得5個鐘,做功課沖涼食飯。。。 ...
之前就係有人嘈,所以轉了全日,我覺得小一至小三返半,去到高小才轉全日
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

.

子爵府

beebeeiloveyou 發表於 23-11-10 15:36
有冇可能實際啲減少默、測、考嘅次數?

剛search左黎睇....教育局第1點已經係建議學校認真審視學生的功課量、學校的測考評估安排及小息和午膳時間,增加學生體育活動的機會

當然實際情況都係學校校本決定

子爵府

moma1023 發表於 23-11-11 12:02
係呀,我知好多人唔同意,但我覺得個根源的確係喺家長到。
學校太谷唔適合小朋友,家長可以選擇轉校。 其 ...

好多家長都接受唔到小朋友唔夠人叻

珍珠宮

ernbe 發表於 23-11-11 06:45
今次唔係咁簡單,仲有派心4式。做完先好去默書測驗考試
無奈地笑咗

大宅

小學嘅壓力,源於要呈分試有好成績,入到Band one中學。

初中嘅壓力,在於要考好成績,以便高中選科。

讀到高中,當然就係要預備考DSE。

其實香港小朋友,由幼稚園開始,就要面對同埋應付依啲壓力。

伯爵府

育兒性格勳章

藍尾巴 發表於 23-11-11 00:05
小學改返半日先啦,日日趕頭趕命,唔係家長唔想關心小朋友,放學回家到瞓覺得5個鐘,做功課沖涼食飯。。。 ...

真係由朝早趕到夜晚,
返半日淨係早上趕出門口,
返全日就放學趕回家,
回家就趕功課,
趕完食飯沖涼就趕瞓覺。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊