自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

有啲唔係住喺我屋苑嘅人,幕後操縱屋苑內某D業主/租戶/街外人,成日想爭做業委會成員, 所以搞好多事出嚟,雖然我只係屋苑嘅少少其中一個住戶,但眼見呢班人係社交網絡群組上抹黑人,又起好多紛爭, 就真係好睇唔過眼,我住咗十幾二十年相安無事,就係有班人19年之後, ,係呢3年入咗嚟搞搞震,唉!真係好無奈

有冇姊妹屋苑曾經經歷過? 其實眼見好多屋苑都有呢啲紛爭,可以點樣解決呢?

男爵府

MC媽 發表於 24-1-1 10:37
寫屋苑全名嗰個就係前年輕議員開嘅, 之前咁多年一直都冇facebook group, 因為各業主住戶可以登陸返屋苑 ...

謝謝你!

子爵府

issactmaria 發表於 24-1-1 09:11
我反而想知邊個FB group 係佢開,Brandon YIP開那個?個個FB group 名差不多,攪到我好亂!
我睇咗呢個pos ...

寫屋苑全名嗰個就係前年輕議員開嘅, 之前咁多年一直都冇facebook group, 因為各業主住戶可以登陸返屋苑所屬網頁,入面有討論區,咁多年我哋都係喺入面溝通睇屋苑資訊, 係幾年前佢要做呢一個區嘅議員先有目的咁開咗呢一個fb群組, 佢係管理員,佢可以批準任何人入呢個group,唔住喺度嘅都會入, 有幾個用戶成日留言針對屋苑嘅人都唔喺度住,業主大會都冇得入去開。之後陸陸續續好多人新搬來, 就入咗嗰個group, 佢同佢嘅黨羽, 得閒無事就喺嗰個group度留言帶風向,扮屋苑業主抹黑, 新搬嚟嘅唔知道過去嗰十幾年,各業委會成員為屋苑做過嘅嘢,就信曬佢哋囉!

男爵府

MC媽 發表於 24-1-1 00:13
你講邊一個? 我講緊嗰個前任區議員係個後生仔,一直都唔係喺我哋屋苑住㗎,但個屋苑其中一個fb群組係佢開 ...

我反而想知邊個FB group 係佢開,Brandon YIP開那個?個個FB group 名差不多,攪到我好亂!
我睇咗呢個post, 都即刻入埋其他FB group, 因為我都覺得之前我入那個group有好多人係度攪事!

侯爵府

2024年龍年勳章

MC媽 發表於 24-1-1 00:13
你講邊一個? 我講緊嗰個前任區議員係個後生仔,一直都唔係喺我哋屋苑住㗎,但個屋苑其中一個fb群組係佢開 ...

姓葉果位?原來佢一直都無住過個屋苑架
張頭像相連個樣都要用口罩遮住,唔方好人啦

子爵府

yiupigpig 發表於 23-12-31 19:44
屋苑二期 前議員 成日借D2話上門维修幫街坊嗰個?如果估中 佢真係好明目張膽,我已退谷 超煩
...

你講邊一個? 我講緊嗰個前任區議員係個後生仔,一直都唔係喺我哋屋苑住㗎,但個屋苑其中一個fb群組係佢開嘅!

伯爵府

MC媽 發表於 23-12-30 10:35
我哋屋苑都係好多老街坊支持,所以琴晚大會總算勉強守得住,不過有班人仍然死心不息死唔斷氣咁喺網上抹黑 ...

算好彩
班生番純粹搞事,文宣
如果全部選佢地,管理費上升,而質素卻大幅下降

男爵府

回覆樓主:

屋苑二期 前議員 成日借D2話上門维修幫街坊嗰個?如果估中 佢真係好明目張膽,我已退谷 超煩

子爵府

pc2012 發表於 23-12-31 19:18
其實我有入嗰個群組,仲未離開,因為想睇吓佢哋講乜

咁我都係 , 齋睇唔留言

伯爵府

2024年龍年勳章

MC媽 發表於 23-12-31 13:37
係,而家輸咗仍然係fb嘅偽屋苑fb群組發放假消息, 但唔知點叫D用戶唔好留喺呢個偽群組
...

其實我有入嗰個群組,仲未離開,因為想睇吓佢哋講乜

水晶宮

MC媽 發表於 23-12-28 16:49
有啲唔係住喺我屋苑嘅人,幕後操縱屋苑內某D業主/租戶/街外人,成日想爭做業委會成員, 所以搞好多事出嚟, ...

明,好明。

就係有d癌細胞入侵法團

子爵府

Piaget 發表於 23-12-30 14:35
咁似19年班自認好x愛香港既香港人但好想香港死咁既

係,而家輸咗仍然係fb嘅偽屋苑fb群組發放假消息, 但唔知點叫D用戶唔好留喺呢個偽群組

子爵府

Silver1127 發表於 23-12-29 15:33
之前馬鞍山有個屋苑都係咁
好彩個主席死守,本身都做得好好
連埋一班老委員日日拉票

請問係邊個屋苑呀?

珍珠宮

牛年勳章

MC媽 發表於 23-12-28 17:20
就係第一批屋苑嘅住客做緊業委會, 都係啲而家已經退咗休嘅中年人,我覺得佢哋真係為屋苑好,係熱心嘅, ...

咁似19年班自認好x愛香港既香港人但好想香港死咁既

大宅

MC媽 發表於 23-12-30 10:17
舊嘅業委成員及主席仍然選到,漸大多數,但入咗兩三個新業委,其中一個就係帶頭係屋苑搞事嘅人,不過都係 ...

咁都好

子爵府

letiteasy 發表於 23-12-30 10:40
我老公禽晚stay 到1最後先走,我都remind 佢唔好選d外人。根本要set rules, 唔係業主,就冇權競選同投票 ...

以我所知,前任議員開嘅facebook群組內,成日留言反對現時業委同管理公司嗰D人,著咗一半唔喺度住or之前賣樓搬走咗, 佢地以為冇人識得佢哋啫,有幾個琴晚根本就冇到,係冇權入埸,得把口上網抹黑。

大宅

MC媽 發表於 23-12-30 10:35
我哋屋苑都係好多老街坊支持,所以琴晚大會總算勉強守得住,不過有班人仍然死心不息死唔斷氣咁喺網上抹黑 ...

我老公禽晚stay 到1最後先走,我都remind 佢唔好選d外人。根本要set rules, 唔係業主,就冇權競選同投票 !

子爵府

Silver1127 發表於 23-12-29 15:33
之前馬鞍山有個屋苑都係咁
好彩個主席死守,本身都做得好好
連埋一班老委員日日拉票

我哋屋苑都係好多老街坊支持,所以琴晚大會總算勉強守得住,不過有班人仍然死心不息死唔斷氣咁喺網上抹黑,講是講非, 又人生攻擊D委員,又整啲文宣, 總之係要雞蛋裏挑骨頭。
想要選舉但係又唔想要結果, 輸打贏要真係好幼稚, 不過我估呢班人業主大會之後, 覺得自己班人輸咗,應該都會繼續挑剔屋苑同放負, 而唔係真心為自己屋苑好。

子爵府

ndmama 發表於 23-12-28 22:41
回覆 MC媽 的帖子

是的,我也是住在這個家園十幾年了,真切感到憂心又痛心。班人靠聲大夾惡、造謠,手段卑 ...

幸好昨晚舊嘅業委成員及主席仍然選到,漸大多數,不過有班人仍然死心不息喺facebook係咁鬧,又製造文宣, 又話唔公平有黑箱,但又唔報警/ICAC,好似怨婦咁係咁鬧,其實所有業主一齊選,舊嘅業委成員及主席仍然選到, 就知道大部分村民業主嘅意見,成王敗寇有乜好怨啫。

子爵府

玄米茶愛愛 發表於 23-12-29 22:02
希望黄人不要得逞。
有冇最新消息?

舊嘅業委成員及主席仍然選到,漸大多數,但入咗兩三個新業委,其中一個就係帶頭係屋苑搞事嘅人,不過都係好事,以前搞事嘅人,而家同樣係委員,要為村民服務。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊