自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

綠色是垃圾徵費專用膠袋, 粉紅色是街市買餸給的膠袋

1. 通常垃圾直接放入專用膠袋(圖1左邊), 如果我担心會穿, 先把垃圾放在粉紅色膠袋, 再放入專用膠袋合法嗎?(圖1右邊)

2. 如果隔幾日才掉一次垃圾, 用圖2的方式合法嗎?
3. 是否一定要用圖3的方法?
4. 鄰居夾錢買大號垃圾袋,各自用街市垃圾袋 , 共用1個大號專門垃圾袋合法嗎?圖2
attach1/tmp/phpSiTvHB
attach2/tmp/php2ROw7L
attach3/tmp/phpOWhAxW

伯爵府

點解圖2吾得?有人會打開個垃圾袋睇吓裡面有無粉紅色的膠袋?

男爵府

bks2014 發表於 24-1-15 09:47
綠色是垃圾徵費專用膠袋, 粉紅色是街市買餸給的膠袋

1. 通常垃圾直接放入專用膠袋(圖1左邊), 如果我担心 ...

8月再諗

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

bks2014 發表於 24-1-15 22:31
見到咁多人以為圖2合法,我預計4月1日後日日嘈交
根據官網,圖2不合法

圖2係你自己屋企放2袋入去一個指定垃圾袋,唔係放大廈公共垃圾袋,跟本無問題

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bks2014 發表於 24-1-15 22:31
根據官網,圖2不合法

佢意思係住戶一定要買指定垃圾袋包,唔可以管理處買一個大包番住戶嘅垃圾,我理解總之住戶自己一定要用指定

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

總之你掉垃圾出去個陣外層用政府個個指定就得,裏面用咩佢根本唔會理,你唔係覺得佢會咁得閒拆你袋垃圾

侯爵府

amych 發表於 24-1-15 20:58
1,2點會唔得。
3跟本係多餘,夾份買個大袋不如各自買個細袋,大袋咪又係貴,各自買細袋價錢都差唔多,又唔 ...

根據官網,圖2不合法
attach1/tmp/phpW7KwoF
attach2/tmp/phpUnUehV

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

1,2點會唔得。
3跟本係多餘,夾份買個大袋不如各自買個細袋,大袋咪又係貴,各自買細袋價錢都差唔多,又唔洗等埋人地啲垃圾,唔通自己袋滿左垃圾仲要等齊人先掉咩

侯爵府

pinktt1989 發表於 24-1-15 19:52
最外層係政府果隻就得啦

見2 2樓官網第6點

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

接線生 發表於 24-1-15 20:05
同意,專登開新膠袋嚟裝垃圾,即是所有買餸的膠袋,必須要掉。
我從未攞過管理處派的垃圾袋,買餸的袋都用 ...

咁可唔可以帶埋個新的去袋餸回家咁樣唔使用咁多袋,又多垃圾!唉!

伯爵府

我估屋苑多數用包底方法, 加管理費去解決問題。

水晶宮

又係用膠袋
除左收多左錢
唔覺得環保得去邊

仲要收多左錢 錢去左邊又係唔知

淨係知呢個膠袋商 好和味

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔使咁多疑慮
照你既理解去做
唔得既話會口頭勸喻你
積犯先會罰
(初期)

珍珠宮

接線生 發表於 24-1-15 20:16
我有帶去再用,始終膠袋都係我處。冇濕冇污糟冇爛,唔通就要掉?

無濕無爛咪可以重用囉

有時我都會洗返乾淨d膠袋落街市買餸。 凡事有改變確實係要些時間適應,等於自備環保袋都係要好幾年之後d人先適應。

既然事在必行,唯有想辦法配合。

子爵府

薯圈 發表於 24-1-15 20:13
買餸時自備環保袋或重用膠袋咪得囉!還原基本步

我有帶去再用,始終膠袋都係我處。冇濕冇污糟冇爛,唔通就要掉?

珍珠宮

接線生 發表於 24-1-15 20:05
我從未攞過管理處派的垃圾袋,買餸的袋都用 ...

買餸時自備環保袋或重用膠袋咪得囉!還原基本步

珍珠宮

cheung2013 發表於 24-1-15 19:19
搞到咁複雜做咩啊?仲複雜過微積分,市民真係會明咩?

我覺得係大家諗得複雜左啫,掉垃圾時用指定膠袋真係好難明咩?何必硬係要諗埋d古怪野。

珍珠宮

lyh80115 發表於 24-1-15 16:18
用者自負原則,我覺得幾戶夾錢用一個大袋是不合法。

一戶計,圖2可以,無必要圖3。

好似無話唔得喎!我睇電視報導有講已澄清左,垃圾袋自家買/送比人係合法架!

子爵府

圖2冇問題,總之每個單位出門口就係政府垃圾袋。

如果戶戶都合作,物管直接將一包包運去收集站便可,無需再用大政府袋包底。但我覺得運送有難度,最終可能齊齊夾錢買大袋,變相比多咗錢。

子爵府

kyu0203 發表於 24-1-15 17:41
冇錯,平時我用啲再用膠袋裝垃圾,我覺得環保過用新膠袋

我從未攞過管理處派的垃圾袋,買餸的袋都用唔晒。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊