自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我好苦惱, 因為太太同我講, 佢想多D時間同自由D去照顧2個BB, 想轉工. 諗嚟諗去, 好似得投資/保險可以做, 你地點睇? 有冇自己或朋友O既經驗可以分享下.
我太太係會計師, 做銀行, 搵得唔少. 但佢返工忙, 冇咁自由, 請下假都難. 佢好想多D陪囝囝, 但又擔心日後財政方面. 為左更有把握, 想各位媽媽們幫手提供下意見.

1) 如果大約25-40歲, 係咪大部份都買咗。會唔會都有幾會加單呢?
2) 會唔會因為會計師, 會更大信心幫佢買呢?
3) 有冇做緊保險的媽媽可以分享時間如何分配?係咪都係搵餐旻仔?

先感謝大家.

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

會計師出路多,有 d 朋友只係每週 4 天工作,又有朋友過半退休生活接 freelance 都搵到餐旻仔

顧問?唔好到無朋友
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

侯爵府

回覆:為孩子, 轉做投資保險顧問好唔好

個人好怕做保險嘅親戚或朋友,見到距哋避開9條街!
老實講:做保險除非你係非常進攻型,唔理乜人都去叫人買保險,否則連餐晏仔都搵唔到……

正因為咁,我屋企人形容做保險嘅人係:斷6親嘅人……

琥珀宮

引用:我好苦惱,+因為太太同我講,+佢想多D時間同

原帖由 Owencheung 於 14-07-09 發表
我好苦惱, 因為太太同我講, 佢想多D時間同自由D去照顧2個BB, 想轉工. 諗嚟諗去, 好似得投資/ ...
做保險或投資顧問,唔博殺根本搵唔得多錢,如果hea做唔介意搵少d,做會計好易轉,咪試多幾間公司直至搵到份無咁忙!
無必要放棄個專業,去做份人見人怕(以為見你一定比你搵著數謀佢身家),斷六親既工!

珍珠宮

好媽媽勳章

我老公好耐之前做過投資顧問, 是大公司,一開工就叫你交200人的contact point, 開唔到單就好快byebye

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

1) 如果大約25-40歲, 係咪大部份都買咗。會唔會都有幾會加單呢?

答:我未買啊,不過我睇我D世都買唔到啦

2) 會唔會因為會計師, 會更大信心幫佢買呢?

答:唔會,通常都覺得係晃子..我反而想係搵長期做D行既經紀買多,就算唔係親戚超好友都唔係問題,因為上提個兩類人通常反轉豬肚就係C,開完單就閃左,我張單就變無主孤魂

我上年幫好親既親人幫左個儲蓄保,開左單5個月,突然人間蒸發左咁,直到接手既人打比我提我過唔到數先知,好彩份醫保因保費問題唔肯買咋,當時仲不停說服我買,話900蚊既住院唔貴,仲話我肚痛到時入私院睇,佢都有辦法搞我留醫CLAIM錢喎,最後我對個保費有保留,唔想盲目咁供,因為醫保+儲保每個月要成1800蚊,供死人,最後只要儲蓄保算數,唔係真係8佳左

3) 有冇做緊保險的媽媽可以分享時間如何分配?係咪都係搵餐旻仔?

答:這個幫唔到你

別墅

有個朋友係會計師,世界仔,懂得social個隻,轉做投資顧問三個月唔夠做番老本行

禁止訪問

公爵府

唔好, 做保險 sale 屎, 無底薪要借糧渡日, 開唔到單, D交際費仲要自己倒貼, 仲攪到親戚朋友9條街外都避開你, 你不如請鐘點工人湊仔好過啦
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:為孩子, 轉做投資保險顧問好唔好?

咁你太太係咪保險sales人才先?唔係人人都適合做sales。我老公天生sell屎格,我就自問唔得。學校上話齋mer數都辛苦。唔好浪費專業資格,不如轉part time啦

公爵府

都咩都係一分耕耘一分數獲架啦, 做生不如做熟, 做自己本行既part-time job...

大宅

回覆 Owencheung 的帖子

唔好以為做保險好得閒呀, 要湊客, 人地放工, 你先開工. D 客夜麻麻把黎, 唔通你唔聽咩.

男爵府

去細 audit firm掛單 OR freelance 接 job 好過啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

咪玩啦...真係會計師...唔做正職PT都大把JOB揀

我有親戚已退休...都成日接JOB回家過下日晨....
鍾意就接..唔鍾意就唔接....佢每個月搵夠幾多就唔接...

侯爵府

hashtag影視迷勳章

而家好多人都有買,就算買都未必揀岩岩入行既人,三思,諗諗做freelance 或part time

老餅會員上科林只求開心!

用戶要求終止服務

唔係唔好,你問呢度多唔多人未買都無用,最重要係你地身邊有幾多人係未買或打算買先,仲要係堅打算買唔係友情單喎

翡翠宮

畀面勳章

保險都係一份專業,唔辛苦唔得世界財,hea做好快bye bye,全心投入一樣冇得陪仔仔

我個保險姐姐今時今日做到星級,手下幾百人,但當年初入行,佢一個妹妹仔行工廠搵客,行到高跟鞋都爛,呢d辛酸有幾多人知?

想多時間陪仔仔,不如做freelance幫人做數,或者轉做兼職,悠閒得黎搵到零用。
日日是好日

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

做下freelance, 或part time 好d.

想當年, 我有親戚做保險, 搵好多親戚朋友, 我屋企人, 包括我都有幫佢買,
但佢做唔夠一年就無做, 我哋變晒孤兒仔單, 最後cut晒d單

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

引用:個人好怕做保險嘅親戚或朋友,見到距哋避開

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好難做,唔好

首頁

尾頁

跳至