婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說未結婚前,99就已經成日叫我同老公好好儲錢,佢會俾首期我哋買樓。
婚後,每次返去食飯都要同我講三寶❪儲錢,生BB, 買樓❫但由會俾首期,變成會俾50萬。
其實,我哋兩公婆都冇諗過攞佢哋錢,都係打算當借住先,等安頓好就會慢慢還。
點知最近睇啱沙田區,就叫老公問99係咪可以借住首期,點知佢話最近打算裝修放緊租個層樓,收返嚟自住,而佢哋現時住緊個間就逼我哋租住,仲要我哋俾8千蚊❪話原價12000,收平我哋) 我哋梗唔肯喇。跟住就話我哋唔顧佢哋老人家,總之話到我哋不顧親情。
我心諗,大佬呀!我哋而家分開住都有俾家用㗎, 而且當初又係你不停講叫我哋儲錢買樓,而家有心水喇,又嚟講呢D, 真係神又係佢,鬼又係佢。
最慘係兩間屋位置都好近,到時我咪冇晒私隱,佢肯定成日嚟踩場之餘,又會不停摧生B❪因為我5月底小產咗❫。不過最驚係佢會放走我兩隻狗,佢成日話生BB唔好養,每次一聽到呢句真係火都嚟埋 兩隻狗係我嘅寶物嚟,點可以唔要,都痴線㗎! 所以為自己為狗狗,我都千萬個唔想搬。而家希望左當右押嘔到3成首期喇
講完出嚟舒服晒

子爵府

育兒性格勳章

回覆:kammywing 的帖子

唔好靠佢,住遠d最好

ivytam11  Yes  發表於 14-8-9 10:24

子爵府

回覆:我真係要爆喇~~~有D長><

自住一成首期都得,記住買公契比養狗既屋苑,最好不要靠人

別墅

同c6好好商量,為咗自己同狗狗將來嘅幸福,私隱同生活,唔使靠佢。

侯爵府

唔好租99層樓,佢自己收租多d,你又唔洗受佢欣慰,至於首期,d錢係佢,佢唔借都冇計,唯有靠自己

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

公爵府

如果99認真拿出50萬 ? ...包你永遠無安寧日子過 .日日有說話你聽.宜家不受佢恩惠仲好LA....

ivytam11  Cannot agree more  發表於 14-8-9 10:25
藍藍mami  完全同意  發表於 14-7-30 05:09

伯爵府

而家希望左當右押嘔到3成首期\"……無言……你地自己儲到几多?你老公呢?

大宅

千期唔好屈服啊
更加唔好住近99家
姊妹加油

ivytam11  Very very true...add   發表於 14-8-9 10:25
B B快啲返黎我身邊啦

珍珠宮

你用左佢份首期,就算係借,尼個人情,都一定要用生bb尼還!!

子爵府

畀面勳章

最好唔好靠人...唔係多多說話聽

禁止訪問

伯爵府

之前我6299有層出租樓,當年市價$11K,佢租俾我哋$9K
結果都租咗3年

珊瑚宮

環保接龍勳章

算啦,靠自己條腰骨會直啲。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

大宅

叫C6喊哂同99講, 唔使租俾你地, 照放租出去, 收$12000 ,唔想佢蝕, 呢啲先至叫顧親情呀

ivytam11  Like!  發表於 14-8-9 10:26
fifihon  Haaa, that's rite!  發表於 14-7-28 21:38

大宅

收皮啦,佢既錢唔要就算喇
企硬話要自己置業,唔想租樓住
一陣佢話收平你,你又受佢恩惠
真係唔明點解自己人都攞著數
佢收平你,但可以唔駛交稅
又自出自入,想賣隨時叫人上黎
佢都好識計

男爵府

畀面勳章

唔用佢啲錢好過啦

大宅

好明顯叫你儲定錢租佢層樓啦,又有錢收又可以控制你地,一舉兩得!
真心支持買樓佢就算唔借首期,都會話俾d錢裝修啊或者添家電家私做下心意!
講到尾最好唔差佢人情,還唔清

大宅

conniebebe 發表於 14-7-26 18:11
而家希望左當右押嘔到3成首期\"……無言……你地自己儲到几多?你老公呢?

...
其實我地兩公婆已經有2成首期, 但如果唔俾足3成, 要俾多個按揭保險費, 所以見99之前咁大口氣, 咪諗住搵佢幫幫手, 點知一問就咩都變晒, 仲要俾人迫租佢間屋

侯爵府

引用:Quote:conniebebe 發表於 14-7-26 18:11 而

原帖由 kammywing 於 14-07-26 發表
其實我地兩公婆已經有2成首期, 但如果唔俾足3成, 要俾多個按揭保險費, 所以見99之前咁大口氣, 咪諗住搵佢幫 ...
按揭保險可以供埋上會,除返每個月都係幾百蚊,用幾百蚊一個月,可以代替99嘅操控,完全值得

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 kammywing 的帖子

8000加多幾千供好過啦5000無首期就話姐
樓主你有首期就吾好借老人家錢 層樓有份岀過錢一定會指指點點

首頁

尾頁

跳至