親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請幫幫手睇下行程得唔得,第一次一家去日本旅行,乜都唔識如有得罪懇請原諒!
一家四口最細都12歲,我地坐樂桃

京都
Day 1 : 早機到先行下aeon mall、京都塔、酒店check in (village kyoto)、清水寺

Day 2 : 上午奈良(主要餵鹿)、下午宇治、京都

大阪
Day 3 : check out去大阪住Vista Grande Osaka、道頓堀、心齋橋、梅田

Day 4 : 環球

Day 5 : 上午天皇寺、下午神戶食和牛

Day 6 : 買手信、去outlet、機場

想問大家關西機場去京都坐haruka定坐巴士好?價錢同時間會唔會差太遠?因為到達時間約6點,
坐巴士會唔會好d呢?
另外我見有張ICOCA & HARUKA是什麼?我呢個行程值得買嗎?

禁止訪問

大宅

QQfishma 發表於 14-8-8 15:01
Day 2 - 宇冶返京都可以去埋伏見稻荷
多謝意見!

子爵府

回覆 kyoder 的帖子

奈良站一出都有間 AEON 同10蚊店架 , 好好行主要餵鹿 <= 我上次都係, 淨係個公園出邊睇下就算 ; 另外係奈良行上去公園果度, 中間都有D街行同坐底食野; 行去條路好曬下 (15分鍾), 帶定遮 OR 買定野飲啦

宇治果度收4-5點, 可以早D之埋稻荷神社先再落宇冶, 因係同一條火車路線,差幾個站

大宅

Yo818 發表於 14-8-8 18:21

奈良站一出都有間 AEON 同10蚊店架 , 好好行主要餵鹿
我想問係JR奈良站嗎?行過去公園會唔會好難?宇治D商店收咁早架?咁要早D去囉~

子爵府

kyoder 發表於 14-8-8 18:59
我想問係JR奈良站嗎?行過去公園會唔會好難?宇治D商店收咁早架?咁要早D去囉~
...

JR 奈良, 一出車站轉灣直路行上去, 有指示牌架, 放心; 因上個月去, 未行上去已經熱到出晒汗 ....... 行下停下; 前後買左兩皮野飲

宇治有D3點幾已經執野, 你預5點前食野+買野就OK ..因出番京都都要D時間; ENJOY

大宅

Yo818 發表於 14-8-8 19:14
JR 奈良, 一出車站轉灣直路行上去, 有指示牌架, 放心; 因上個月去, 未行上去已經熱到出晒汗 ....... 行下 ...
如果咁樣...我調轉會唔會好D呢?先去稻荷、宇治、奈良

大宅

有無人可以指教下~

大宅

如果落機從關西空港去京都
Haruka + Icoca $3030 包Haruka 特急卷 + Icoca $2000(按金$500)
JR Kansai Area Pass 1 day $2060
JR single ticket $1190
Bus $2550 (round trip $4180)
所以如第一天只去京都,應該Haruka 最抵

子爵府

回覆:kyoder 的帖子

都可以,不過果日你要預早少少出門口,稻荷我留左近兩個鐘,宇治連食lunch+買野三個鐘。如何你咁去,3點半前到奈良,因我唔知D鹿太晏仲會唔會係公園

大宅

bonnieyamya 發表於 14-8-8 21:41

如果落機從關西空港去京都
明白了~tks.

大宅

Yo818 發表於 14-8-8 22:48
都可以,不過果日你要預早少少出門口,稻荷我留左近兩個鐘,宇治連食lunch+買野三個鐘。如何你咁去,3點半 ...
ok~咁要早d出門,thank you~

侯爵府

kyoder 發表於 14-8-8 14:26
請幫幫手睇下行程得唔得,第一次一家去日本旅行,乜都唔識如有得罪懇請原諒!
一家四口最細都12歲,我地坐 ...

我啱啱去完, 都係坐PEACH, 同住大阪VISTA GRANDE~

DAY1 一落機去酒店CHECK IN就去咗奈良同宇治, 宇治啲鋪五點左右就關門, 中村籐吉五點已經唔俾入去食甜品. 好彩我哋喺奈良只係行咗商店街同五重塔(都有鹿仔架)就走. 因為太熱行咗一陣春日神社表參道就走咗. 回程搭巴士去JR搭車去宇治.

宇治唔大, 不過兩間中村籐吉都超多人排隊, 有時間一定要食呀~

VISTA GRANDE地點好方便, 近食店~
建議搵日去黑門市場, 啲魚生超好味, 又近酒店.
記得買生果食, 黑門市場間超市啲生果比平過出面好多.
仲有間藥房都係平過心齋橋好多架, 我同啲FRIEND狂掃化妝品同零食~

大宅

KAY+2 發表於 14-8-9 16:34
我啱啱去完, 都係坐PEACH, 同住大阪VISTA GRANDE~

DAY1 一落機去酒店CHECK IN就去咗奈良同宇治, 宇治啲鋪 ...
thanks for sharing~我都諗住早d起身先去奈良,一點前到宇治。請pm間藥房資料比我。

侯爵府

kyoder 發表於 14-8-10 00:31
thanks for sharing~我都諗住早d起身先去奈良,一點前到宇治。請pm間藥房資料比我。
...

黑門市場零食店隔離有間藥房, 叫オーエスドラッグ
你去搵下就會見到.

MASKS同藥都比其他地方平~

大宅

KAY+2 發表於 14-8-10 00:35
黑門市場零食店隔離有間藥房, 叫オーエスドラッグ
你去搵下就會見到.
tks...另外想問去酒店應該用邊個出口出?

侯爵府

kyoder 發表於 14-8-10 17:16
tks...另外想問去酒店應該用邊個出口出?

我哋平時通常出B10, 你如果有行李就行地面, 我哋搵唔到有LIFT搭, 去同走都係行地面去南鐵.

酒店好易搵, 見到H&M後面條路 (有間PABLO CHEESE CAKE嗰條路, 呢間CHEESE CAKE必食, 我見好多人HAND CARRY返HK)一直行過激安, 見7-11就係酒店.

大宅

KAY+2 發表於 14-8-10 17:24
我哋平時通常出B10, 你如果有行李就行地面, 我哋搵唔到有LIFT搭, 去同走都係行地面去南鐵.

酒店好易搵, ...
唔該哂~cheese cake我c9最鐘意食,酒店或者附近有無d入銀洗衫店呀?

侯爵府

kyoder 發表於 14-8-11 09:49
唔該哂~cheese cake我c9最鐘意食,酒店或者附近有無d入銀洗衫店呀?

我無留意呀, 你可以問下酒店, 酒店啲人好NICE, 攞被攞刀都立即送上房, 好好架~

大宅

KAY+2 發表於 14-8-11 10:02
我無留意呀, 你可以問下酒店, 酒店啲人好NICE, 攞被攞刀都立即送上房, 好好架~ ...
OK~之前睇過話夜晚會比較雜同埋酒店會鎖門真的嗎?唔好意思咁多野問

首頁

尾頁

跳至