母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 4個幾月,出世5日後開始全人奶,但一個月後開始濕疹發作,搽類固醇都唔好又翻發,有時可能我食錯D致敏食物搞到佢咁!
見佢夜晚又訓得唔好,又成日R損頭, 搞到我都無精神,已經好多負能量! 我就黎癲架啦!

人人叫我試低敏奶粉,究竟我應唔應該試下低敏奶粉減少一樣致敏原?

大宅

回覆:全人奶濕疹BB

人奶唔係最唔會致敏咩比起奶粉? 我好似聽過d人咁講

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我仔都係, 記住盡早睇醫生, 如果普通科吾得就睇專科....吾好拖呀

大宅

回覆:mrsyou 的帖子

你仔有冇翻發?
而家搽住類固醇都繼續發作,我真係好頭㾗,加上佢而家口水多,成個咀角已經紅晒

大宅

引用:BB+4個幾月,出世5日後開始全人奶,但一個

原帖由 Man0125 於 14-09-02 發表
BB 4個幾月,出世5日後開始全人奶,但一個月後開始濕疹發作,搽類固醇都唔好又翻發,有時可能我食錯D致敏食 ...
聽醫生講話BB係濕疹肌膚更加要食人奶,免疫力好的,若不是人奶可能更嚴重。我個B都睇左一次專科好左並控制到,touchwood冇返發。醫生話一歲後BB免疫系統好左會自己好返,一歲內都有機會復發,一見紅就擦醫生俾的藥膏,平時就擦保濕

大宅

回覆:Lenasbobo 的帖子

我已經好努力搽潤膚膏保濕,開冷氣,空氣清新機,戒口, 最慘係連類固醇都控制唔到

情況都無好轉,黎緊過節肯定又比人問話,真係勁唔開心又大壓力!

大宅

回覆 Lenasbobo 的帖子

想請教下,我b兩個月大,濕疹發响眼角c字位,我直接去睇皮膚專科醫生,佢開左bb類固醇,話每次唔可以查多過七日,第一次查左五日好番九成所以停葯,只查潤膚,兩日後翻發,今次查左一日好番七成,其實係米要繼續查到完全好哂好啲!?我已經一日同佢查十次八次潤膚,我餵人奶,醫生叫我繼續人奶但戒海鮮(除左魚)同果仁類食物,我仲有咩可以做?

大宅

回覆 Man0125 的帖子

我都全人奶,但我賴我c6有鼻敏感所以令到bb有過敏體質^^佢好傻咁真係有啲自責bb有事最唔開心都係媽媽,唔好比太大壓力自己,我b先兩個月多d,預左同佢一齊挨落去。。。佢又唔肯食奶咀,扭起上黎真係唔係人甘品!不過見到佢笑又嬲佢唔落lu,哈哈!加油呀!

大宅

引用:回覆+Lenasbobo+的帖子想請教下,我b兩個月

原帖由 tracyfpng 於 14-09-02 發表

想請教下,我b兩個月大,濕疹發响眼角c字位,我直接去睇皮膚專科醫生,佢開左bb類 ...
醫生話我個B係輕微,所以面部開冇類固醇,身體的藥膏就有10比1類固醇,都係只可以連續用一個星期。我B擦左幾日就冇紅,手臂位冇紅但較冇濕疹位置乾啲,我用医生俾嘅保濕後再加擦面部用的藥膏(冇類固醇)。每個醫生用藥份量都唔同,我建議你打返個電話去醫生度問下好啲

tracyfpng  好,問下先!  發表於 14-9-2 14:24

大宅

回覆:tracyfpng 的帖子

我個醫生就話唔使介囗,我大肚時食乜宜家都可以食。我最鐘意食海鮮,所以繼續食

侯爵府

回覆:Man0125 的帖子

其實濕診大D會好番,人奶已經係低敏,你戒下濕毒的食物,平時都飲下涼茶。

大宅

引用:我已經好努力搽潤膚膏保濕,開冷氣,空氣清

原帖由 Man0125 於 14-09-02 發表
我已經好努力搽潤膚膏保濕,開冷氣,空氣清新機,戒口, 最慘係連類固醇都控制唔到

情況都無好轉,黎緊過 ...
我好明白,我之前都係咁成日擦又介囗,見到B紅少少都好唔開心又大壓力,轉左醫生就好左,又唔使介口

大宅

回覆:Lenasbobo 的帖子

可否介紹你睇個醫生資料?

大宅

我都勁中意食海鮮,大肚時唔敢食蟹同龍蝦,但有食蝦,坐完月忍唔住食番哂。。。唉。。。為左bb又要戒lu。。。

侯爵府

親子王國15週年勳章

醫生有無話咩原因有濕疹?我仔仔都係四個月大時有濕疹,醫生話係油脂管幼,所以塞左有濕疹,唔一定關食野事喎。。。

一路只睇開一個醫生?有無試過轉醫生?如果一個唔夾,試多一兩個呀

大宅

回覆:Man0125 的帖子

我囡今日去左睇濕疹,我全人奶,醫生話唔關媽媽食野事,係夏天我地開冷氣又無幫佢地保濕先有濕疹。

醫生仲話餵人奶好過食奶粉,奶粉出濕疹會仲勁

總之勁保濕,一乾就保濕

大宅

引用:我囡今日去左睇濕疹,我全人奶,醫生話唔關

原帖由 ccm516 於 14-09-02 發表
我囡今日去左睇濕疹,我全人奶,醫生話唔關媽媽食野事,係夏天我地開冷氣又無幫佢地保濕先有濕疹。

醫生仲 ...
我囡剛3個月,係呢排先有濕疹,我去浸會睇咋

大宅

回覆:焦糖媽 的帖子

我諗我會轉另一個兒科試下

子爵府

人奶係最好既 唔好放棄,你係幫緊bb 你已比左最好的他。我不知幾後悔當初放棄人奶,丫仔就可能會無咁嚴重。 但你要介口,留意下自己食左咩bb飲完奶後會敏感,醫生話唔使介口,根本係唔啱。
如你睇醫生搽類固醇都唔得,可考慮睇皮膚科,呢度bk好多媽都睇佢 不過真係幾貴,第一次預千五至二千,之後就平啲,約一千蚊次,有啲人可一次斷尾,但我仔唔得,但起碼叫控制到,而且呢個醫生出名藥靚,輕啲,係溝希左十分一類固醇。 我地做媽媽盡可能都想用最温和藥控制病情,希望到一歲會好啲。
另你話口水角位,我仔都有,初初我都好擔心,經過幾次出牙發現每次出牙先會特別勁,咁我就放心少少,起碼知原因。

我都因為丫仔有濕疹,負能量勁大,但都要努力同仔仔支撐下去,希望總有一日會好啲

Man0125  係呀!我book左皮膚科   發表於 14-9-3 03:34

大宅

回覆:MYSONPY 的帖子

Can u PM me the doc info? Thanks!

6w6d: 0.9cm
11w2d: 4.5cm
16w: 9cm

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊