烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

做左煮婦一年,仲未摸索到買邊種雞蛋好,想問下各位買咩雞蛋參考參考

我自己買過街市$10,9隻/10隻,時好時不好,有時蛋黃"痴"殼,但我返到屋企通常俾我整爛兩隻
去超市,想買美國大蛋,但得1st Chxxxe,見到個牌子就唔想試
有隻新加坡,有機,但係好細隻
日本蛋又唔敢買
早兩日買左C(X),打開蛋白有好多雜質,有紅點,有白色一細舊一細舊,唔會再買...

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

有機雞蛋 音樂雞蛋

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

不要買超市果尐,去流慢,好多時買到臭架。
我在街市買大陸家雞蛋, 一買半排15件,都係20元啫。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:andyman 的帖子

以前超市買,但試過幾次壞多,現在會去街市買泰國/荷蘭蛋,$20半排(15隻)左右,感覺上大隻d同新鮮d

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bonbon123 發表於 14-9-18 11:24
以前超市買,但試過幾次壞多,現在會去街市買泰國/荷蘭蛋,$20半排(15隻)左右,感覺上大隻d同新鮮d

...
中秋節後已漲價好多啦, 之前買家雞蛋係 17 元15個, 前天要 20元

以前我都係買荷蘭蛋, 但買開果間話加左價冇人買冇入貨。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我買德清源

menu1102  點點綠,長期$21. Aeo   發表於 14-9-18 23:07
Yuchingmum  me 2,而家加咗價$23.9  發表於 14-9-18 17:11
Yuchingmum  me 2,而家加咗價$23.9  發表於 14-9-18 17:11
神是信實的!

子爵府

回覆:大家買咩雞蛋?

街市有澳洲蛋,$10/6隻,係咪真係澳洲?我食過同普通泰國蛋味道無分別 $10/8隻

禁止訪問

回覆:大家買咩雞蛋

珍珠宮

回覆:大家買咩雞蛋

太多人去超市買既蛋都係壞既,所以我去佳寶買,去貨快夠新鮮,未試過有臭蛋,佢地逐盤蛋檢查,裂既爛既全部抽起。最近買左一次,啲蛋好細隻若42g@,以前52g,蛋價應該加左,但佳寶無加價,可能係咁所以啲蛋細左。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章

回覆 bonbon123 的帖子

請問荷蘭旦好食嗎?

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章

我有時街市買, 有時超市CP, 不過最近試過幾次都壞左全盒

我覺得美國旦黃無咁香, 大家仲有咩推介?

翡翠宮

引用:回覆 bonbon123 的帖子請問荷蘭旦好食嗎

原帖由 tofulo 於 14-09-18 發表
回覆 bonbon123 的帖子

請問荷蘭旦好食嗎?
如果熟蛋.呢隻稍靱.蛋白部份比較多適合做蛋糕.

Meryl  thank you!  發表於 14-9-18 16:49
tofulo  THANKS  發表於 14-9-18 16:12

翡翠宮

引用:太多人去超市買既蛋都係壞既,所以我去佳寶

原帖由 ipodbaby_123 於 14-09-18 發表
太多人去超市買既蛋都係壞既,所以我去佳寶買,去貨快夠新鮮,未試過有臭蛋,佢地逐盤蛋檢查,裂既爛既全部 ...
上次買佳寶.幾隻蛋黃乾左.可能佢地個凍倉太凍.

ipodbaby_123  証明個雪櫃夠凍:wahah   發表於 14-9-18 17:23
Meryl  咁都有  發表於 14-9-18 16:49

子爵府

力康蛋

大宅

pigpeppapig 發表於 14-9-18 13:35
力康蛋
咩牌子?
我見有之前有post,有人話啡蛋蛋味濃D,又有話係力康蛋(白蛋),其實邊個真?

大宅

maggie92 發表於 14-9-18 13:29
街市有澳洲蛋,$10/6隻,係咪真係澳洲?我食過同普通泰國蛋味道無分別 $10/8隻

...
其實去街市買,我最生疑問都係產地...又唔識分!

翡翠宮

引用:Quote:maggie92 發表於 14-9-18 13:29 街市

原帖由 Meryl 於 14-09-18 發表
個樣要少許分別架.

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

日本蛋, 不過睇下邊到出產, 真係香好多架~

翡翠宮

引用:Quote:maggie92 發表於 14-9-18 13:29 街市

原帖由 Meryl 於 14-09-18 發表
有好多唔同的蛋呀.

別墅

Meryl 發表於 14-9-18 16:51
me too
我之前響超市買過韓國蛋覺得幾好,但買左一次之後想買又無貨, 買左另一盒, 過幾日見到有貨但又食唔切無買, 食晒又撞唔到佢有貨, 買多左次之後又未見過再有返貨, 後來就買新加坡了

首頁

尾頁

跳至