論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

琴日見左個菲律賓姐姐,42歲,之前係台灣打工5年,再去加拿大2年,都係照顧長者,14年頭黎左香港照顧一家庭同一對12歲孖女,但舊傭主要舉家回大陸,菲傭取不到簽証斷約。琴日見佢英文好好,識聽國語,煮野食好叻,個人感覺佢好溫文,但佢無湊nb及bb經驗,但佢個仔(而家21歲)係佢湊大,同個囡(12歲)都湊左一排,離左婚,同佢講明要湊兩件,包括nb及一個trouble 2,佢都話無問題。
如果純粹聽佢既情況,大家覺得信得過嗎?
佢除左無湊b經驗,一切都好合乎我要求,重新教佢湊bb上到手嗎,我最多坐月+年假睇到兩個月,之後我同我先生都要返工,之後間屋真係得佢地~ 但因為真係好急,舊姐姐3月中完約,而家真係好煩惱!!

大宅

有無人比啲意見我~~

子爵府

回覆 iam_connie 的帖子

其實所謂有經驗都係廢話,最好佢唔識,你自己教過。咁所有佢做既野都合乎你最低要求。
湊BB最好係乜都自己教一次,叫佢係你面前做,直到做岩為止,咁先放心返工。
所以如果聽話都可以,不過你怕唔怕佢年紀大,唔聽教?

大宅

呢層我都有擔心,但昨日佢比我感覺好溫文,笑容都好好,所以先考慮佢,希望唔係扮野...!

大宅

回覆:求意見:請姐姐照顧nb+2歲bb,呢個姐姐信得過嗎?

如果有心學湊b不難!但湊兩個會辛苦!

大宅

回覆:求意見:請姐姐照顧nb+2歲bb,呢個姐姐信得過嗎

我請左印姐姐,佢主力湊nb, 我大囡3歲由奶奶湊,其實1個睇2個好難,大囡又成日扭計,會蝦姐姐,同埋工人實蹤壞佢,我唔放心!!

Nb比佢湊就無辦法,我奶奶睇唔到2個bb, 我唯有裝cam睇實,暫時都ok!

子爵府

好媽媽勳章

回覆:iam_connie 的帖子

就咁,一來呢個工人年紀太大,二黎,佢無湊nb經驗,咁你interview佢時,有無問d湊nb基本野?如沖涼要準備d mud,點開奶,d奶凍咗金,點reheat比bb食等等,如果連基本concept都無,為咗bb安全,你都係搵過第2個啦

男爵府

我唔介意無經驗, 如果個姐姐有心學, 湊B唔難.

但你工人要一對2, 兩個都仲係需要照顧既年紀, 老實講係有難度. 兩歲大B會返學嗎? 如果全日係屋企, 你工人應該好忙好忙....42歲可能有心無力.

大宅

我覺得你暫時需要二個工人,因為你的小孩是在100%需要照顧的年紀。一個工人体力上支持不了。

大宅

我自己年長些的工人帶 new born是幾好的。我的工人48,有湊仔经驗。very good.

大宅

42歲年紀大左d, new born夜晚都要照顧, 日頭又要照顧2歲bb好吃力, 菲印的42歲跟香港人42歲差好遠

大宅

我其實都擔心1睇2既問題,加上大囡2歲真係好麻煩,但實在屋企無能力請兩個工人,自己又無可能唔做野,阿媽同奶奶又講明唔得閒。
最慘係工人都揀工做,見你有兩個,個個都唔肯做,肯見工得兩三個,42呢個叫最正常......唉~~
我都預左new born夜晚我自己湊返,大囡9月會返n班,不過都係半日,所以都唔知點好~~

大宅

引用:我其實都擔心1睇2既問題,加上大囡2歲真係

原帖由 iam_connie 於 15-01-13 發表
我其實都擔心1睇2既問題,加上大囡2歲真係好麻煩,但實在屋企無能力請兩個工人,自己又無可能唔做野,阿媽 ...
我同你差唔多,1個4歲,一個new born, 我三月返工, 姐姐一個對兩個。
都未諗到點煮飯。。。
你有無問過前僱主佢嘅comment?
點都好啦, 相信自己感覺!

複式洋房

理性分析,你自己都講出了重點:你選人、人選你。要請肯湊兩個的,根本你選擇不多。

如果你想不出一些更劃時代的其他方案,你唯一的選擇是選一個相對“比較容易接受”的,和她也很需要這份工的(否則她很容易放棄跳槽)。看來你這個42嵗姐姐都符合以上條件。

在有限的資源和選擇下,我有幾點建議:1。你對工人的期望不能太高(所謂 "無忘初衷" - 你只要求一個肯做,又最低要求地照顧到小朋友的人,不是要一個滿分的工人);2。如果可以的話請陪月,讓陪月幫輕頭一個月,也可以幫手教工人。如果真的不行,也盡量情商老人家幫頭一個月;3。利誘 - 估計最關鍵的一段時間是你上班後,但 BB 還很需要照顧的一段時間。怕她頂不住。你可以考慮比一 D incentive bonus 在 BB 6 個月時給她。如果真的不想/不能用金錢,嘗試給她多點休息時間。比如星期六放半天。

記住:請放下“請工人”的心態。當你們雙方是互相依賴、同在一條船的夥伴。心情可能會好點。

大宅

回覆:kenckm 的帖子

謝謝你的建議!

大宅

認識瑞士牛牛第二回

如果真係有工人肯湊NB,2yrs已經好難得,因為真係好辛苦,我覺得你可以比機會佢試下睇下湊成點

複式洋房

第一,佢話跟吾到僱主返大陸可能係大話,呢個原因太常見
第二,佢急著搵人簽佢,乜都答應你,因為無人簽佢的話夠期就要返鄉下,講真,是旦簽一個,泥左你家再慢慢搵工
第三,無湊nb同小朋友等如無經驗,年紀又大,你貪佢有乜好
第四,個個都想去加拿大,人工高,工時短,人地有最高工時限制,點解要泥香港打工,係咪連加拿大都吾要佢?
不如搵過個,一心急就好易中招

複式洋房

Msolivialeung 發表於 15-1-12 13:06
回覆 iam_connie 的帖子

其實所謂有經驗都係廢話,最好佢唔識,你自己教過。咁所有佢做既野都合乎你最低要 ...
非常認同,湊nb,佢用自己係鄉下果套,吾受教,激死你都似

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 Ngkinki 的帖子

我想問姐姐湊NB, 奶奶湊大囡, 係咪分開唔同屋企湊, 定奶奶會在你家湊大囡? 咁如果分開湊, 你夜晚會湊番大囡到你家嗎? 朝早湊番大囡去奶奶家?
我諗緊喱個問題...煩惱中.

大宅

回覆 Funnydeep 的帖子

死啦,聽完你講好驚添,因為我地最後都簽左佢.....
今早我打去agent,佢話幫我地問下前agent呢個工人有無問題,不過呢間agent話佢又唔似講大話,因為佢本passport真係有好多返大陸過境既資料....,希望佢唔係呃我地啦!!!!

首頁

尾頁

跳至