嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb個半月,孖細成日下午扭到夜,扭足10個鐘,坐住抱又喊,行住抱又喊。。有時靜落泥眼望望,望一分鐘又喊,有時抱住訓著左,但15分鐘又喊過,呢d係咪叫百曰哭定抱慣左?可唔可以唔抱佢2日,由得佢喊下,之後會不會無咁扭。。抱左幾日,我有媽媽手,好痛。。有無媽咪個小朋友都係咁難溴。。我係新手媽咪,各位教下我啦!

大宅

回覆:好喊好喊,教下我點溴好

有冇搵包被包到佢實,可能佢冇安全感。又可能肚仔有風,搵啲生油 (我用花生油)搓慶手心幫佢順時針搓下肚仔。

子爵府

係咪唔夠飽,食飽d 好訓d

子爵府

引用:bb個半月,孖細成日下午扭到夜,扭足10個鐘

原帖由 peng24839 於 15-04-03 發表
bb個半月,孖細成日下午扭到夜,扭足10個鐘,坐住抱又喊,行住抱又喊。。有時靜落泥眼望望,望一分鐘又喊, ...
百日哭,本人試過,發現最有效都係戴耳塞不過大大下就好了

大宅

回覆:peng24839 的帖子

你呢D日子我都捱過,又試過懷疑細孖抱慣咗放低由佢喊,最後發現係要抱,佢想你抱就盡抱,增強安全感,慢慢會好D㗎,我媽媽手睇完醫生又抱,用手臂而不用手腕,好快捱過㗎,努力啦。好在大孖唔係咁!

大宅

bb需要安全感及大量吸啜。

我對孖b初頭全埋身餵奶,足夠滿足佢地需要,所以好少喊。

一天啜成8個鐘,唔夠至奇。

洋房

Add oil

大宅

Lucent 發表於 15-4-5 22:47
你呢D日子我都捱過,又試過懷疑細孖抱慣咗放低由佢喊,最後發現係要抱,佢想你抱就盡抱,增強安全感,慢慢 ...
同我一模一樣,溴一個呀細已經人都癲,好采呀大乖。。一日試幾次放佢係度喊廿分鐘先抱,佢真係唔會自己收聲,喊到成身濕曬

大宅

引用:Quote:Lucent+發表於+15-4-5+22:47+你呢D日

原帖由 peng24839 於 15-04-06 發表
同我一模一樣,溴一個呀細已經人都癲,好采呀大乖。。一日試幾次放佢係度喊廿分鐘先抱,佢真係唔會自己收聲 ...
唔會收的,你只有一個選擇:抱。我到近11-12m佢兩個識行之後大有改善,只是想瞓扭計先抱。日子好快過,大個你想掂下佢都唔得,現在想你抱就抱啦。

大宅

Lucent 發表於 15-4-6 22:59
唔會收的,你只有一個選擇:抱。我到近11-12m佢兩個識行之後大有改善,只是想瞓扭計先抱。日子好快過,大個 ...
唉,仲要到1歲先大有改善,我倒數緊仲有50日就一百日。。唉。。抱唔緊要,係都要行住抱,成家都累到散

大宅

引用:Quote:Lucent+發表於+15-4-6+22:59+唔會收

原帖由 peng24839 於 15-04-08 發表
唉,仲要到1歲先大有改善,我倒數緊仲有50日就一百日。。唉。。抱唔緊要,係都要行住抱,成家都累到散 ...
你慢慢會發現:1)有其中一個家人專門可以應付到這位喊包小朋友,我家是工人姐姐,2)原來有方法令這位小朋友喊少D,例如我發覺佢喊係因為安全感,佢係要人抱住瞓掂住佢,咁我一係抱一係放在床上直接掂住佢。慢慢試下,有方法應付的。

大宅

回覆 peng24839 的帖子

你的日子,我都試過,我肯定我孖b頭兩個月,我有抑鬱!當時我孖細成日喊,好少瞓得長,我還以為他是否有病?但捱到差不多三個月,他就開始瞓多咗,喊少咗,但當然都仍是成日扭抱,但同之前比較好好多。加油!

大宅

Lucent 發表於 15-4-6 22:59
唔會收的,你只有一個選擇:抱。我到近11-12m佢兩個識行之後大有改善,只是想瞓扭計先抱。日子好快過,大個 ...
我認同,我現在會去enjoy抱他們,我經常想只可惜我無兩對手,否則我可以兩個b都一齊抱

男爵府

我細孖過左一百日,仍然成日扭同喊,我攰爆

複式洋房

引用:bb個半月,孖細成日下午扭到夜,扭足10個鐘

原帖由 peng24839 於 15-04-03 發表
bb個半月,孖細成日下午扭到夜,扭足10個鐘,坐住抱又喊,行住抱又喊。。有時靜落泥眼望望,望一分鐘又喊, ...
我果陣用初生b 揹帶,真係自己挨住訓都揹咩bb咁滯

子爵府

我大孖就日夜顛倒,晚上就喊,真係過左100日會好d,可以試下買呢種包被,包全有安全感
https://tw.mall.yahoo.com/item/p013181340075;_ylt=A2oKmKi1xqlVQX4Ase2zygt.;_ylu=X3oDMTEzNXVycnY3BGNvbG8Dc2czBHBvcwMyBHZ0aWQDSEtDMDEwXzEEc2VjA3Ny

我就係淘寶買呢個
http://world.taobao.com/item/38187831049.htm?fromSite=main&spm=a312a.7700824.w5003-11601413352.6.PWYfgo&scene=taobao_shop

大宅

我初初都以為抱會令佢習慣要每日抱,但原來初生未識扭計的。我BB喊到聲沙咗幾日。newborn BB因為同肚入面環境唔同咗無安全感,所以佢喊就抱住。有媽媽手記得帶護腕

大宅

我大孖都係咁,晚晚同一時間就來

公爵府

陪月勳章

我只可以話有d bb係惡湊,我對b
都係惡湊,挨挨下挨過。所以好勁生完可以暴瘦。

我都嫉妒d人話好好湊,食飽訓,訓飽食,不過鬼叫自己細路係禁,經歷嚟既,唔係點知做人阿媽禁辛苦

大宅

回覆:peng24839 的帖子

肯唔肯食奶嘴?

首頁

尾頁

跳至