論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

首先聲明,唔係晒命,只是純分享
我第一次請工人,係呢年幾以來,幫手湊我的初生阿女,她比上不足,比下有餘、雖不是完美(我地都唔係),但同我地算夾
我倆公婆,常常銘記,佢攪掂所有安排的野(有時候都是求其,但無傷大雅),我地就由得佢休息,所以,大家總算相處愉快
話說尋日阿女發燒要餵藥,姐姐見我地好似老鼠拉烏龜,佢便主動來幫手,仲教我應該點做
總之,學會在小事上互相欣賞,感恩

geeleegulu    發表於 15-5-9 19:24

珍珠宮

引用:首先聲明,唔係晒命,只是純分享我第一次請

原帖由 圖圖 於 15-05-09 發表
我第一次請工人,係呢年幾以來,幫手湊我的初生阿女,她比上不足,比下有 ...
恭喜你有好工人,菲定印?

大宅

引用:首先聲明,唔係晒命,只是純分享我第一次請

原帖由 圖圖 於 15-05-09 發表
我第一次請工人,係呢年幾以來,幫手湊我的初生阿女,她比上不足,比下有 ...
你真係好彩呀請到個滿意

男爵府

回覆 圖圖 的帖子

恭喜您. 真心為您幸運高興. 從您文中想到. 您是一個很純, 同埋心地好的人.

將心比己, 對伙計及工人, 而相信次次都好來好去的人. 可能沒了運氣時. 會比人傷得很深. 多言, 都是分享我的經驗.

始終人是自私, 同埋LAZY. 香港伙計, 大陸伙計, 工人, 8成人都做不到將心比己. 真心向人. 互動互愛.
畢竟, 是個個人之心地及性格問題, 同成長同責任感, 同埋心, 都有直接關係. 而且您心地好, 您是不明她們想什麼( 不需要明. )

我對伙計, 起點都是將心比己, 不會對他們差. 但要制度, 要心中有防範. 有心理準備, 對方不會將心比己, 做好眼見份內事, 基本要求, 其他全是BONUS了. 不抱希望, 自己不會受傷, 不會失望.

祝幸福. 好為您高興.

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:將心比心對工人

我同意將心比己

我09年第一次請工人湊nb

剛剛續第4次約

姐姐應成我會做十年

好多人羡慕我 點解請到個好姐姐

我都你答佢將心比己

離鄉別井 見唔到家人 都係想搵錢 照顧家人

唔同背景 唔同習慣 需要互相包容

唔識就慢慢教

頭一年

我一星期食3晚翠玉瓜

食物只要求熟

到而家姐姐可以一個人煮掂十個人既團年飯

美極虾 茄汁虾 蒜泥開邊蒸

發花膠煲雞湯完全難唔到姐姐

咕嚕雞 老公最愛 姐姐自學

仲有班蘭旦糕 都係自學

總之屋企係廁所所有曰用品 m 巾 面膜

廚房所以食物

我都冇管佢 任用任食

我食乜 佢食乜 包括海鮮等貴價食材

久唔久比兩張主題公園門票佢同朋友一齊去

我從來冇當佢係工人

我當佢係左右手

冇人會對自己隻手唔好吧

ccw2014    發表於 15-5-12 16:36
CPK0820    發表於 15-5-10 16:22
yumui61    發表於 15-5-10 14:46

子爵府

引用:我同意將心比己我09年第一次請工人湊nb剛剛

原帖由 momoakira 於 15-05-09 發表
我同意將心比己

我09年第一次請工人湊nb
恭喜你有好姐姐 我想請教如我姐姐係本身比較強悍的人 性格較剛烈 平時一般家務都做到但深層小少的清潔就要叫先做 同有時候會做漏野 應該用咩方式去處理呢?
同埋我係ftm 姐姐可能本身較強悍和不是太有愛心的工人 所以來左三個月仔仔都唔跟佢。一掂佢就叫救命 揾人 點算呢?

子爵府

恭喜 有好工人真係舒服好多哦

複式洋房

回覆:kyky123 的帖子

你覺得比貼士/bonus有無用?我也是對伙計和工人好的人,通常結果都是傷心,最辛苦既始終都只是付出人工既我。好灰心。吾知怎樣找到個心地好既工人

大宅

恭喜,我之前件嘢一對佢好少少,例如出街食飯,送聖誕禮物比佢,就即刻當我係契弟

大宅

回覆:momoakira 的帖子

想請教你的好工人是海外/本地呢?

大宅

引用:恭喜,我之前件嘢一對佢好少少,例如出街食

原帖由 fantababy 於 15-05-09 發表
恭喜,我之前件嘢一對佢好少少,例如出街食飯,送聖誕禮物比佢,就即刻當我係契弟

...
係呀,有時你對佢好佢未必會對返你好,要睇佢係咩人

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 momoakira 於 15-05-09 發表

原帖由 MYSONPY 於 15-05-09 發表
恭喜你有好姐姐 我想請教如我姐姐係本身比較強悍的人 性格較剛烈 平時一般家務都做到但深層小少的清潔就要 ...
恭喜你有好姐姐 我想請教如我姐姐係本身比較強悍的人 性格較剛烈 平時一般家務都做到但深層小少的清潔就要叫先做

(正常,請十個九個都係要提先會做深層清潔)

同有時候會做漏野

(請佢補做就ok 只要不是同一件事,成曰唔記得,一次半次 ,人之常情,你沒有試過漏做野嗎?)

應該用咩方式去處理呢?
同埋我係ftm 姐姐可能本身較強悍和不是太有愛心的工人 所以來左三個月仔仔都唔跟佢。一掂佢就叫救命 揾人 點算呢

(每個小朋友怕生保人既情況都唔同,不好怪姐姐吧…小朋友需要時間去適應,多點由姐姐帶佢去玩,去公園,父母試下放手,由姐姐帶去玩,比時間佢地互相適應吧)

大宅

我的姐姐是菲律賓人,未打過工,第一次出國,因為阿女(5歲)開始大而要賺多d錢供佢讀書

其實,主要是她心地好,算單純,這點是我執到

佢好有規矩,我比佢任食所有野,佢唔敢拎,只有我放雪櫃頂(佢的糧倉),佢先敢食,就算用一張紙巾,佢都問過我先(當然係我在時先咁啦)

而因阿女細,之前少出街,就算出到去行商場,我一入店舖,我會叫佢自己睇野,之後集合返(因我怕有人跟住,好唔自在)

我又會係佢個女生日,聖誕,佢生日及間中無聊買小禮物比佢個女及佢。佢有時亦會請返我地食野

雖然有時佢有黑面,冇心機做野,但我多數時運高,當睇唔到,過後先找藉口講提點下,如問佢係咪唔舒服,係就休息下⋯⋯咁佢多數都即刻笑住答冇野,之後就回復笑容對我地。
總之,適當時候讚下佢(要真心),因為大家都想有人讚下,鼓勵下啦。邊個鍾意下下比人啄住晒。

我都不敢同佢傾太多關於佢家人的事,免佢會太思鄉而我亦幫唔到佢

重有一樣最重要,係佢對我女好好,第一日來(我女滿月多少少),當我地食飯,佢主動食好快,之後話幫手抱住佢,佢便唱佢為左黎香港打工而學的小星星,我女聽後對住佢笑。阿媽話:一抱上手笑,佢(工人)就得米,好事。其實,失禮咁講,我一向五音不全,絕少唱歌,阿女出世後都冇諗過(又唔識)唱歌佢聽,直至從她身上,先記得可以唱。大家都明白,阿女會當你人肉錄音機,要你不斷重複,後來我唱到好似念唐詩咁,自己都忍唔住笑,但阿女好受落。到呢家15.5個月,佢都鍾意我的走音小星星。

男爵府

回覆 christinebbei 的帖子

比tips / bonus 不一定有用,好老馮
是人的問題,請外傭,selection (少D選擇,)運氣佔多

請本地伙計selection 加試工,換人換到OK。選了有己有人之伙計,bonus 請可鼓勵及加強大家歸屬感。而且做得好,應有回報

伯爵府

引用:你覺得比貼士/bonus有無用?我也是對伙計和

原帖由 christinebbei 於 15-05-09 發表
你覺得比貼士/bonus有無用?我也是對伙計和工人好的人,通常結果都是傷心,最辛苦既始終都只是付出人工既我 ...
我係唔贊成比bonus的。我覺得姐姐有心做,一定做得好。冇心做,比幾多錢都冇用。我也是好好

伯爵府

引用:Quote:原帖由 christinebbei 於 15-05-09

原帖由 pandaforever 於 15-05-09 發表
我係唔贊成比bonus的。我覺得姐姐有心做,一定做得好。冇心做,比幾多錢都冇用。我也是好好

...
彩,第一次請工人湊初生b, 姐姐越做越好。依家呀b 就快兩歲,工人也剛剛續約。我咪比過工人任何bonus, 生日餅卡一張,新年利是$40X2,放星期六,但工人做得開心,因為我冇比壓力比佢,反而佢同我湊大呀b 我好感激佢,佢也feel 到, 但唔會因為咁而take advantage. 所以工人有心做,一定做得好。

禁止訪問

複式洋房

回覆:pandaforever 的帖子

同意!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+pandaforever+於+15-05-09+發

原帖由 pandaforever 於 15-05-09 發表
彩,第一次請工人湊初生b, 姐姐越做越好。依家呀b 就快兩歲,工人也剛剛續約。我咪比過工人任何bonus, 生日 ...
好工人吾知點搵。你那個幾多歲?菲or印?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至