婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我姑9有好嚴重的病, 正在係屋企休養, 99就weekday1-6去姑9屋企住, 幫手照顧姑9同煮飯比佢一家食.

話說我現在大肚9個月, 產假放前2後8, 99係月頭見到我的時候以為我已經開始放假(舊式人以為係前4後6). 講開姑9的情況,

我問佢: "你一星期去咁多日辛唔辛苦呀" ,
佢答我: "辛苦都要架喇, 睇到個女有事點都要幫忙, 你咁大個肚, 唔係我想叫你去添呀"

我後尾諗下前因後果, 我99唔係講下, 而係真係想我放產假去煮飯照顧姑9一家!! 因為我99一向同我講野都係講反話, 想我生b就會話 "我又唔會同你湊, 你地自己決定生定唔生" 但無限重複100次. 知道我生女又話 "想叫你生多個, 不過唔駛養咩! 都係由得你地" 呢個就係佢同我講野的模式. 而家就係 "想叫你去幫手, 但你個肚又咁大!"

諗諗下, 真係有dd嬲, 你個女無錯係好需要照顧幫手, 但你新抱又唔係好得閒無野做嗰隻, 我就黎連自己都要人照顧, 而且由我度去姑9度, 一程車要1.5hr, 來回就要3hrs!! 99佢真係忍心. 要我去姑9度做家務.

我同c6講, 佢話就算你真係已經放假, 家姐姐夫都唔會比你咁做, 呢d只係99一個人單方面的諗法. 我都同意無論點都唔會要我去, 但99講得出就一定係佢真係有呢個想法. 只可以講句 "世上只有媽媽好!"

別墅

回覆:99以為我放緊產假, 想我去照顧姑9.

咁就可以封後路:

99你個女梗係你自己照顧返好啲啦!
正如,我個女都會由阿媽我黎照顧~

funfun759    發表於 15-6-18 17:41
11117777    發表於 15-6-17 11:12
yanfish    發表於 15-6-16 15:19
tansyneko    發表於 15-6-15 14:24
milky_red    發表於 15-6-14 14:19
phoebe_pui    發表於 15-6-11 16:46

大宅

規佢講得出

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你咪問佢辛唔辛苦啦, 完全係你俾位佢. 下次醒少少, 避談有關姑9嘅嘢.

tansyneko    發表於 15-6-15 14:24
美之選468    發表於 15-6-13 14:20
Jolin_Yuen    發表於 15-6-11 14:02

大宅

tantanmama 發表於 15-6-11 13:55
你咪問佢辛唔辛苦啦, 完全係你俾位佢. 下次醒少少, 避談有關姑9嘅嘢.
因為姑9的病真係好嚴重, 我都真係關心姑9的. 所以見到面都會問一下.
但姑9的一對仔女其實有差不多20歲, 己經放緊暑假, 只係去左返暑期工. 要人照顧佢屋企其實都有人架, (自己覺得)點輪都輪唔到我囉!

大宅

回覆 Onlybb 的帖子

你99竟然要大肚9個月新抱來回3小時車程去照顧自己個女, 都唔開聲叫外孫照顧返, 真是沒常識+好狠心, 大肚婆不應操勞及盡量避免接觸病人, 你99唔係甘都唔知?

伯爵府

根本無可能要你去做,之但係咁你99講之嘛,無人會理佢,咪由佢自己呻氣囉!

大宅

回覆:愛貓人 的帖子

由此可見親疏有別,兩個外孫佢錫到死呀。

水晶宮

佢都無直接叫你去幫手,你當聽唔明咪得囉.
再高招D,就對99話"多謝99你咁體諒我,唔洗我去幫手呀.我又真係籮咁大個肚,唔係咁方便既..."

子爵府

回覆:Onlybb 的帖子

9個月都就生得啦
攞咁大個肚點去做家務煮飯呢
生完都要坐月啦又要湊B

有時唔係唔幫佢
幫唔到

就算要去做都你老公去做
你嫁佢個仔唔係賣身做人家妹仔呢

tansyneko    發表於 15-6-15 14:25

子爵府

引用:由此可見親疏有別,兩個外孫佢錫到死呀。 +

原帖由 Onlybb 於 15-06-11 發表
由此可見親疏有別,兩個外孫佢錫到死呀。
睇開D啦
嗰個係佢親生女嘛

大宅

方方媽媽 發表於 15-6-11 16:31
佢都無直接叫你去幫手,你當聽唔明咪得囉.
再高招D,就對99話"多謝99你咁體諒我,唔洗我去幫手呀.我又真係籮咁 ...
係架, 其實真係唔會輪到我去, 不過佢咁講得出, 即係真心想我主動話去幫手, 但實情係我仲未放假. 而且, 家姐姐夫一定一定唔會比, 我去探佢佢都話叫我唔好行黎行去.

我都只係呻下親疏有別姐. 我大肚我知道唔一定有99照顧, 但原來佢見我大肚放假, 都仲想我去照顧佢個女囉.

大宅

micling 發表於 15-6-11 16:33
9個月都就生得啦
攞咁大個肚點去做家務煮飯呢
生完都要坐月啦又要湊B
其實如果我唔係大肚, 姑9有病叫我星期六上去幫下手我都會肯架.

水晶宮

Onlybb 發表於 15-6-11 16:39
係架, 其實真係唔會輪到我去, 不過佢咁講得出, 即係真心想我主動話去幫手, 但實情係我仲未放假. 而且, 家姐 ...
想下姐,無言語或行動去逼你,咪得囉.
人與人相處,表面和諧已經好難得啦,
仲理埋人地心裡面點諗,盞辛苦自己.

大宅

引用:Quote:Onlybb+發表於+15-6-11+16:39+係架,+

原帖由 方方媽媽 於 15-06-11 發表
想下姐,無言語或行動去逼你,咪得囉.
人與人相處,表面和諧已經好難得啦,
仲理埋人地心裡面點諗,盞辛苦自己.
其實,以我99的習慣,如果唔係我仲未放假,講多兩句,佢會再「進取」一啲的暗示我去的。

但你都講得啱,反正結論都無要我去,就當無事發生過咁囉。

別墅

佢咁想 你自己知就得啦 你千萬不要咁天真 覺得他們不會親疏有別 只是每人程度不同ja 下次佢再講 你就話你媽媽叫你小心養胎 媽媽不在身邊 無人理 叫你自己千萬小心 如果整親x 家的bb 就真是大件事 對不住好多人 背負不起

別墅

你大住個肚就唔好諗太多啦~~~ 你都要照顧自己, 生個健康既BB架麻~~~
姑9係病人, 雖然我唔知咩病, 但搞到你病都唔好啦~

大宅

BK Milk勳章

其實樓主做咩要自尋煩惱呢?你做咩要將你99嘅說話咁深入去理解分析呢?
凡事字面意思就可,佢講完,就順返佢嘅句子回答,係呀,依家大住個肚行多步都唔想,何況仲要去照顧姑9,我驚到時要姑9同你照顧返我呀

fatvick    發表於 15-6-17 00:13
tansyneko    發表於 15-6-15 14:27
JFL    發表於 15-6-13 11:07
方方媽媽    發表於 15-6-11 21:58
方方媽媽    發表於 15-6-11 21:58

大宅

講真,就算你冇大肚,都唔輪到你去照顧囉…

伯爵府

畀面勳章

算啦!
照咁睇。奶奶嗡下者。
你又唔洗想到咁負面的。
何況姑奶,姐夫仲驚過你。你粗身大細。有事邊個揹得起?

奶奶日日咁照顧個女。年齡又大。佢都辛苦。比佢呻下講下啦!

佢有佢講。你有你做者。
佢奈你唔何架。
你回想佢咩意思。對你都唔好。
開心些

首頁

尾頁

跳至