論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企個工人話要飲咖啡,我之前買左一大包比佢,當然唔係貴野,佢話難飲無再掂過,仲餘下一大袋,之後自己買左樽咖啡粉同咖啡伴侶,而家飲晒自己既寫紙叫我買!
我想問,其實我是否一定要提供咖啡比佢,而我已經提供左,但唔啱佢胃口,我洗唔洗再理佢?

wcpcelia    發表於 15-10-6 16:51

子爵府

回覆:工人叫我買咖啡...

我果個都叫我買,我見佢唔食早餐,所以買咖啡比佢當早餐,講明我只大概提供每日一包,佢唔夠就自己買,唔啱囗味更加唔洗同我講,有本事咪自己買 再串d就叫佢飲水

同旅行團團餐一個道理,我係包佢食飽,唔係包佢啱食

大宅

同意楼上,比我會同佢講上次買嗰盒末飲完。

大宅

我嗰個菲要自己揀,額外買俾自己:咖啡丶麵包丶生果丶肉類... 又成日加餸俾自己(用我d錢)

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

一定唔會買,今次佢話要雀巢,下次話要貓屎咖啡係咪照買先?得寸進尺,同佢講,跟合約,合約冇話要包咖啡,要飲,飲上次未飲完嗰包,飲埋就自己比錢買。。。
工人唔可以縱容,否則食住你上。
我工人完全冇叫我買咖啡,但我反而長期供應比佢,
咖啡值幾錢?條氣唔順嘛

主 賜 平 安

珍珠宮

引用:我嗰個菲要自己揀,額外買俾自己:咖啡丶麵

原帖由 MuiMuiQQ 於 15-10-05 發表
我嗰個菲要自己揀,額外買俾自己:咖啡丶麵包丶生果丶肉類... 又成日加餸俾自己(用我d錢)

...
你由得佢???

主 賜 平 安

珍珠宮

引用:我果個都叫我買,我見佢唔食早餐,所以買咖

原帖由 ^GGmami^ 於 15-10-05 發表
我果個都叫我買,我見佢唔食早餐,所以買咖啡比佢當早餐,講明我只大概提供每日一包,佢唔夠就自己買,唔啱 ...
醒目+叻女

主 賜 平 安

大宅

回覆:ecling 的帖子

講得岩,條氣唔順...
做野又唔係好,仲要多多要求!!

別墅

我咁多個工人都冇哩個要求。佢哋係自己買嘅,仲知道邊隻牌子平靚正,不過我有同佢分享我飲嘅coffee,會叫佢試下,工人話好味,但從來沒有提出叫我買,因為知道係貴野。所以,如果個工人本性係好嘅,佢哋唔會諸多要求的。但通常好嘅工人,唉…之後都會變壞

男爵府

引用:一定唔會買,今次佢話要雀巢,下次話要貓屎

原帖由 ecling 於 15-10-05 發表
一定唔會買,今次佢話要雀巢,下次話要貓屎咖啡係咪照買先?得寸進尺,同佢講,跟合約,合約冇話要包咖啡, ...
同意,唔係錢既問題

大宅

引用:Quote:原帖由+MuiMuiQQ+於+15-10-05+發表我

原帖由 ecling 於 15-10-05 發表
你由得佢???
話過佢,佢扮哂可憐
我條氣都唔順,做嘢又唔係好,又冇心學嘢,嚟咗8個月,仍然唔識同阿囡紥孖辮返學,份人又輪盡

我近來自己買平d 凍肉俾佢,費事佢又買鮮肉,用我幾十蚊只食兩丶三餐!我亦開始拒絕俾佢買額外泡菜、辣椒醬...

不過佢仍然厚面皮,用我$買咖啡丶額外生果和蔬菜,激C我

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

工人做得好, 我請佢飲咖啡! 但無得揀牌子! 仲要飲晒先會再買。
以前買開一大袋3合1, 飲得好快, 現改買一罐雀巢咖啡粉同咖啡伴侶比佢, 又排佢飲啦!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

供求問題 ,

佢叫你買 , 如唔過份 , 係比既...

佢叫你唔買 , 佢做差 d , 又係自己受晒 , 你炒佢嗎 ?

大宅

買啦, 我買759 , HK$17/20pcs... 一蚊包都唔洗.
邊隻特價飲邊隻.
如果工人指明飲邊隻, 唔 like 邊隻, 工人太不知所謂了

大宅

sososu 發表於 15-10-5 12:10
供求問題 ,

佢叫你買 , 如唔過份 , 係比既...

嘩, 用抄來換杯coffee, 有威脅成份, 思想唔要得

公爵府

joeystar 發表於 15-10-5 12:53
買啦, 我買759 , HK$17/20pcs... 一蚊包都唔洗.
邊隻特價飲邊隻.
如果工人指明飲邊隻, 唔 like 邊隻, ...
我買759 too

大宅

回覆:yeikaki 的帖子

請問759係邊隻呀?

大宅

引用:屋企個工人話要飲咖啡,我之前買左一大包比

原帖由 iam_connie 於 15-10-05 發表
屋企個工人話要飲咖啡,我之前買左一大包比佢,當然唔係貴野,佢話難飲無再掂過,仲餘下一大袋,之後自己買 ...
你買咩牌子俾姐姐飲?如果你自己都入唔到口就無謂買俾姐姐飲。我都有買咖啡俾姐姐,買雀巢3合1嗰啲,減價買23.9都有成22包,一日都係$1.1啫。雖然呢啲唔係必需品,但如果姐姐做嘢okay的話,呢啲算係咩錢吖。

大宅

引用:Quote:原帖由+iam_connie+於+15-10-05+發表

原帖由 kpypolly 於 15-10-05 發表
你買咩牌子俾姐姐飲?如果你自己都入唔到口就無謂買俾姐姐飲。我都有買咖啡俾姐姐,買雀巢3合1嗰啲,減價買 ...
我麵係買雀巢3合一~~
一大包1蚊包~~

大宅

引用:屋企個工人話要飲咖啡,我之前買左一大包比

原帖由 iam_connie 於 15-10-05 發表
屋企個工人話要飲咖啡,我之前買左一大包比佢,當然唔係貴野,佢話難飲無再掂過,仲餘下一大袋,之後自己買 ...
彩佢有味...叫佢食自己啦…

首頁

尾頁

跳至