懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

前幾日同個朋友搭地鐵,落車佢問我點解無人讓坐俾我,我從來都無諗過呢個問題,唔讓坐已經係平常事,反而有人主動讓座就會少見啲。
其實我個肚已經好大,似人地30weeks左右,如果有需要搭地鐵,我都會等下一班,因為可以第一個上車,無位坐既話起碼有兩邊玻璃位可以挨下,一定唔會企嚮中問,等人讓座。
其實我都明白啲人唔讓位係可能太攰,更可能係香港已經多人得過份,任何時候都迫爆地鐵,企嚮到真係迫死,有得坐就唔會讓人,更何況個社會唔流行讓坐。
隨住我地長大,香港已經變左啦,變得比較野蠻,冷酷
除了無奈,就只有接受

大宅

回覆:ktsui 的帖子

我搭地鐵讓座度其實都有6-7成。。係咪地區同時段問題?其實仲有好多熱心幫人嘅人架。。

男爵府

香港不嬲都係咁啦,我幾年前陀呀仔個時由頭到尾都無人讓過,仲周不時比人係咁啤住我,(睇你幾時look落地)一係一野撞埋黎我個肚到!(好大條路唔行特登撞我)真係諗起都嬲d人都唔知係咪心理變態!!

大宅

回覆:香港變了

我駝B嗰陣時都係好少人讓位,試過我要讓位比老人家,個個坐低淨係望手機...

水晶宮

依家都冇諗過同有人讓位,感覺人越嚟越冷漠

大宅

我自己每日搭地鐵返工,覺得讓位同不讓位的人各一半半。但好明顯越後生的人越不肯讓坐。講真,自己都希望有人讓座,因為上下班時間真係好迫,吾想俾人撞親個肚,但自己會等下一班同有優先座的車卡。自己會expect坐係優先座但又不是那幾類須要人仕讓位,但通常他們都係扮見吾到你。我老公話有須要就出聲請佢地讓。有次返工見到一個後生仔,二十頭左右,坐係優先坐,我諗起老公的話想試下出是否work, 我請他可不可以讓位,佢眼望望我,但吾肯讓,我心諗將來佢嘅太太同父母都會有須要,如遇到相同情況,佢自己又點諗。我自問由細到大,見到有需要的人都會讓座,亦會敎自己的小朋友做同樣事情,希望媽媽們都會好好教導自己的小朋友,要做個considerate 的人。

子爵府

有人讓坐固然好,但雖然我自己都係大肚,但真係冇expect 人哋讓比我。如果冇位,我會等有位先上或見到有位先攝入去坐,因為我都好怕人哋太老馮嘅感覺。

複式洋房

呢D唔恐怖架喇,我去診所/醫院覆診,D準爸爸見到你大肚,照坐唔讓座,最難得係D準媽媽又唔出聲叫個老公起身,嗰下犀利吖嘛

Lingbrian94    發表於 15-12-8 00:20
Amisa    發表於 15-11-24 11:17

男爵府

我將軍澳線,通常晚上10點幾搭地鐵,次次都有人讓

大宅

唔讓坐都算了,連路都唔讓,我已經39週啦,個肚羅咁大,琴日在上水火車站去完廁所,準備行出去,幾個大陸女人睇住我行出嚟,塞住個廁所門口,都唔讓開啦,真係火都嚟,忍唔住鬧佢地,好似成尊彿咁企係度!

水晶宮

咁我又唔覺。我一向搭地鐵唔鍾意坐,大肚時都係,成日縮埋一角,但成日有人老遠yap我叫我坐。最近揹住bb都次次有人讓。推車仔的話啲人反而唔識讓個傷殘空間俾我。我搭港島線多。

男爵府

見慣見熟,已經唔係新鮮事喇

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔開心的城市啊.....

大宅

"兩邊玻璃位挨下"其實好危險 個個上車都有機會撞到你...
其實最好真係企中間.. 一尼可以俾坐緊既人見到你有需要,如果冇人讓座唔緊要 自己企正中間捉緊條柱都冇咁易俾人撞到.

大宅

PO-PO-PO 發表於 15-11-23 15:09
呢D唔恐怖架喇,我去診所/醫院覆診,D準爸爸見到你大肚,照坐唔讓座,最難得係D準媽媽又唔出聲叫個老公起身 ...
我老公每次陪我去都唔好意思坐

大宅

引用:Quote:PO-PO-PO+發表於+15-11-23+15:09+呢D

原帖由 uwimuy 於 15-11-23 發表
我老公每次陪我去都唔好意思坐
呢啲先正常

男爵府

2018復活節勳章

EstrellaDamm 發表於 15-11-23 16:26
咁我又唔覺。我一向搭地鐵唔鍾意坐,大肚時都係,成日縮埋一角,但成日有人老遠yap我叫我坐。最近揹住bb都 ...

果個位D人真係唔會讓
我試過有一次見有輪椅上車
我見到企係果個合D人好似唔覺有咩問題咁....

大宅

引用:\"兩邊玻璃位挨下\"其實好危險+個個上車都有

原帖由 uwimuy 於 15-11-23 發表
"兩邊玻璃位挨下"其實好危險 個個上車都有機會撞到你...
其實最好真係企中間.. 一尼可以俾坐緊 ...
我都知,但好過無,就咁企真係好攰

大宅

我本身搭開巴士返工,想講搭巴士企仲慘過喺地鐵企,而且更少人讓坐。。。。有幾次真係想坐喺地下。。。。通常我會等到有位先上車(每班車都要等3至4個字),但無奈有時諗住有位,點知行得慢俾人坐左。。。。。不過我都係純呻,都無期望過會有人讓座,咁會開心d

別墅

回覆:ktsui 的帖子

除咗唔讓座,「請先讓車上乘客落車」好多人都做唔到,成日要爭上車爭位坐,乜都係諗咗自己先,冇晒秩序,強國化中。

首頁

尾頁

跳至