論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

法例規定必需放假24小時,鬧極都係咁。
8月續約,細仔8月剛出世,佢就變本加厲。
佢見我細仔就出世,人工要5k,我老公話續約,續完愈做愈衰,屋都唔執。我必需要有人照顧4歲大女同埋bb,炒佢暫時唔可行,佢已睇中我弱點,要靠佢,有咩方法要佢早d返?

大宅

回覆:每次放假我隻oldseafood凌晨1點先返屋企

首先有無開心見誠同佢講?我覺得佢刻意咁做,睇怕無乜耐性湊B。

你試試出街攞定d顧傭公司嘅傳單,有意無意咁擺喺房,要做到鬼鬼鼠鼠但又要俾佢見到,俾佢以為你想請新工人,記得用張紙寫低d入職要求,嚇下佢。如果佢係菲公主,你就請印公主,如果係印公主,你就扮請菲公主。希望呢招幫到你。

la_source    發表於 15-12-16 10:59
jimmy0906    發表於 15-12-15 09:45

大宅

引用:首先有無開心見誠同佢講?我覺得佢刻意咁做

原帖由 cheunglai 於 15-12-13 發表
首先有無開心見誠同佢講?我覺得佢刻意咁做,睇怕無乜耐性湊B。

你試試出街攞定d顧傭公司嘅傳單,有意無意 ...
已經講左好多次,講唔聽,佢話佢係咁。佢話放假好攰要去朋友屋企瞓覺、所以夜返,我話呢個係你嘅問題,並唔係凌晨1點返嘅藉口,佢話佢係單親媽媽,冇你咁好彩有老照顧。佢都痴線嘅

大宅

我果個菲,點解要扮請印?

大宅

高招

伯爵府

cheunglai 發表於 5-12-13 01:03

我都係用哩招,
我問瘦印有無姐妹介紹。

大宅

好正!

大宅

引用:法例規定必需放假24小時,鬧極都係咁。8月

原帖由 ms.kalam 於 15-12-12 發表
法例規定必需放假24小時,鬧極都係咁。
8月續約,細仔8月剛出世,佢就變本加厲。
佢見我細仔就出世,人工要 ...
如果係我,我會直接鎖門,話之佢幾點返,總之第二朝同我準時工作。

大宅

你同佢講..... 放假日由 00:00 開始計24小時, 佢第2日過咗夜晚12點唔返即鄺工, 你提佢又唔可以零晨00:00出門, 因不可外宿, 所以叫佢唔好遲過12點返, 遲過的話就係犯法啦!

大宅

引用:Quote:原帖由+ms.kalam+於+15-12-12+發表法

原帖由 sylviaoneone 於 15-12-13 發表
如果係我,我會直接鎖門,話之佢幾點返,總之第二朝同我準時工作。
如果過鐘鎖門,咁咪即係比藉口佢外宿?

大宅

回覆:ms.kalam 的帖子

係呀! 千祈唔好比借口佢話你唔比佢返呀!

大宅

我工人越黎越遅,但都係九點幾冇你果咁過份。比我實忍吾到!我個都好串,佢whatsapp同我講I can't promise you I won't be late again! 我搵緊工人。但我吾會比佢知,我會即炒佢。

wcpcelia    發表於 15-12-15 16:09

大宅

回覆:Fchu 的帖子

擺明博炒

大宅

佢一定係博炒,而家工人唔憂搵唔到工,湊兩個咁辛苦,妳炒佢佢仲開心。

大宅

引用:佢一定係博炒,而家工人唔憂搵唔到工,湊兩

原帖由 muffincake 於 15-12-13 發表
佢一定係博炒,而家工人唔憂搵唔到工,湊兩個咁辛苦,妳炒佢佢仲開心。

...
佢要我合約寫5000,當時我已經7-8個月,被迫就犯,今年8月簽約,我仲要忍多年幾

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 muffincake 於 15-12-13 發表

原帖由 ms.kalam 於 15-12-13 發表
佢要我合約寫5000,當時我已經7-8個月,被迫就犯,今年8月簽約,我仲要忍多年幾

...
被公主食住你, 仲要忍? 搵個海外工人, 一張白紙慢慢教吧!基本合約價, 好過你搵個老seafood!

hsbc005    發表於 15-12-13 23:08

大宅

妳有沒有其他親戚幫手,平日只有工人獨自湊兩個?如沒有妳真係被佢食住。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

你就算俾5千人工,呢d old seagood, BB出咗世都會博炒唔撈的,你中計了

大宅

費是佢如果朋友多,俾佢睇串

男爵府

工人是否好多野做? 續約開口要5千你都俾?

我姐姐都係湊兩個, 3歲&NB, 續約都係俾緊HK$4210, 雖然做野係hea咗, 放假都過咗十點先返架, 但都未敢咁串喎.

首頁

尾頁

跳至