影視娛樂

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

無乜新劇可追之時,大家有俾機會呢套《記憶》嗎?

睇完第三集,睇到後段朴律師站在十字路口茫茫失措,突然間對自己熟悉的人和事失去了認知,想想都覺得害怕,孤單,思緒紊亂,總之好恐怖。

我會睇落去,睇下男主角在渺渺茫茫中,選擇怎麽走以後的人生。

子爵府

引用:無乜新劇可追之時,大家有俾機會呢套《記憶

原帖由 Pr0udfish 於 16-03-26 發表

睇完第三集,睇到後段朴律師站在十字路口茫茫失措,突然 ...
我暫未看,但喜歡這題材,應該放入會看的籃內。會繼續看妳劇評,儲多點再看。

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 Pr0udfish 於 16-03-26 發表

原帖由 familyking 於 16-03-27 發表
我暫未看,但喜歡這題材,應該放入會看的籃內。會繼續看妳劇評,儲多點再看。

...
睇完E4,故事發展開始進入關鍵喇,朴律師人生要打最重要的一場官司是什麼,大概已呼之欲出了,之後要睇佢如何面對自己病情,如何周旋於前妻及現任妻子之間,及交代其他人物的back stories。

整個劇本構建了豐富的對立面,故事人物不算複雜,但特定關係形成了頗夠尖銳的衝突。好有追看性喎。

故事調子比較灰暗,愈往後可能的確愈沉重的。

子爵府

引用:Quote:原帖由+familyking+於+16-03-27+發表

原帖由 Pr0udfish 於 16-03-28 發表
睇完E4,故事發展開始進入關鍵喇,朴律師人生要打最重要的一場官司是什麼,大概已呼之欲出了,之後要睇佢如 ...
到!
今晚先睇E4
朴律師真係周身唔得閒,希望編劇給力

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

仲未睇最新兩集,睇完再入嚟傾。

禁止訪問

伯爵府

回覆:《記憶》李聖旻 李俊昊

我未睇,但感覺主角似記得兒子的戰爭個男主角俞承豪咁無晒記憶又係律師😆😆中年版

伯爵府

引用:留毛中意睇李聖旻,+\"未生\",+正!!!

原帖由 bkfans 於 16-03-28 發表
留毛

中意睇李聖旻, "未生", 正!!!
Me too like 未生吳科長!
但煲緊六龍、on 檔真旭哥Mr Black,未得閒!
同埋追完記得兒子的戰爭,對律師法庭劇有D累

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Pr0udfish 發表於 16-3-26 20:57

睇完第三集,睇到後段朴律師站在十字路口茫茫失措,突然 ...
未開, 會唔會似兒子的戰爭?
放下自在

伯爵府

2018復活節勳章

引用:我未睇,但感覺主角似記得兒子的戰爭個男主

原帖由 lovablebaby 於 16-03-28 發表
我未睇,但感覺主角似記得兒子的戰爭個男主角俞承豪咁無晒記憶又係律師😆😆中年版

...
未開劇之前,齋睇人物設定及故事背景確有點似兒子的戰爭,但睇過第一集已完全無類同感覺,四集以來未做過大龍鳳法庭戲,亦無離曬大譜的砌人生豬肉,或者飛簷走壁危險鏡頭。

要話似,我反而覺得故事發展有點似Punch,但Punch是硬邦邦的鬥智鬥謀扭橋戲,記憶則溫柔好多,估計男主角完全失憶前呢場官司固然是結局高潮,但套劇的主力是講佢同身邊人的關係,處理同前妻的糾結啦,同兒子老爸拉近距離啦,同年輕律師的師徒感情亦都尚待建立。

我暫時覺得此劇似走溫情治療路線多。

lovablebaby    發表於 16-3-28 22:12

子爵府

cattz288 發表於 16-3-28 19:10
未開, 會唔會似兒子的戰爭?
主角的職業及病徵雖相同, 但完全不同劇種
記憶- 溫情倫理

兒子的戰爭-富人誣陷低下階層的悲情冤案

cattz288    發表於 16-3-29 00:31

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 bkfans 於 16-03-28 發表留毛

原帖由 JP 於 16-03-28 發表
Me too like 未生吳科長!
但煲緊六龍、on 檔真旭哥Mr Black,未得閒!
同埋追完記得兒子的戰爭,對律師法 ...
Me 2, 對韓國法官劇好抗拒,次次睇到超級激氣……

Sorry 樓主,離題一下,公海日本妹介紹日本人氣日劇【澄和堇】,劇情有新意,得八集,女主角青春版好得人鍾意,老年版係鼎鼎大名松板慶子,追得過!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 familyking 於 16-03-27 發表

原帖由 Pr0udfish 於 16-03-28 發表
睇完E4,故事發展開始進入關鍵喇,朴律師人生要打最重要的一場官司是什麼,大概已呼之欲出了,之後要睇佢如 ...
妳意思係咪要打佢個仔單官司?

Pr0udfish    發表於 16-3-28 23:43

子爵府

Pr0udfish 發表於 16-3-28 21:08
未開劇之前,齋睇人物設定及故事背景確有點似兒子的戰爭,但睇過第一集已完全無類同感覺,四集以來未做過大 ...
編劇都算狼死, 除咗個病, 朴律師身邊人一大堆問題要解決, 都唔止, 仲要有單咁大鑊case

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 16-3-28 21:08 未

原帖由 MC1128 於 16-03-29 發表
編劇都算狼死, 除咗個病, 朴律師身邊人一大堆問題要解決, 都唔止, 仲要有單咁大鑊case
用餘下12集解決一大堆問題,好睇過追女仔卦?

子爵府

Pr0udfish 發表於 16-3-29 18:10
嘩, 係咁e數吓

>自己腦退化無得醫
>同前妻生的兒子當年被撞死,要追查真兇( 仲未計個真兇幾難搞)
>後妻情緒受困患失眠症, 外母唔知會唔會在旁邊煽風點火
>大子偷竊,仲好似在校園被欺凌
>唔知衰咩, 但父子早已決裂, 老豆成日煩住佢同朴母
>被記者要脅,仲可能連累個醫生朋友
>律師樓老闆/醫院集團......

我覺得要超人先搞得掂

做咁悲的角色, 但新聞話李聖旻在拍攝現場是開心果, 真係好佩服佢一埋位即刻可以變面, 將情緒逆轉得咁厲害

子爵府

Pr0udfish 發表於 16-3-29 18:10
恩東20代同律師仔的loveline, 希望可以緩和下啲灰調

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

MC1128 發表於 16-3-29 18:24
嘩, 係咁e數吓

>自己腦退化無得醫
真係問題一大堆,仲要隨時唔記得自己做緊乜呢吓攞命,呢種劇主要看編劇,野心絕對有,功力就要睇落去,個頭開到咁大,圓唔到就變成虎頭蛇尾。

Pr0udfish    發表於 16-3-29 21:57

伯爵府

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 16-3-29 18:10 用

恩東20代同律師仔的loveline, 希望可以緩和下啲灰調
唔怪得知咁熟口面,原來係恩東20代

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 16-3-29 18:10 用

我幾喜歡做現任太太位演員,好溫婉賢淑。佢吸塵做家務時著得靚過我返工。

MC1128    發表於 16-3-29 22:01

首頁
12345...7

尾頁

跳至