懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Xmas吸收勳章

催生3日始剖腹 母控訴廣華害死BB http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20160513&sec_id=4104&s=0&a=19610063

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

Click唔到,有無文字?

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

找到了:

一名婦人比預產期遲了8日在廣華醫院誕下男嬰,但愛兒出世36小時後夭折,她極度悲痛之餘質疑醫生處理不當,指她過了預產期遲遲未能分娩,但院方卻未有及時安排剖腹生產,直至她出現羊水滲出才緊急開刀,認為是醫療失誤導致悲劇,聲言追究。廣華醫院發言人指已將有關個案轉交死因裁判官跟進,並向家人致以深切慰問。
40歲女事主張女士透露,今次是她的第二胎,產前檢查顯示胎兒健康良好,預產期為上月15日,但一直無進展,廣華遂安排她於20日入院待產,經過3日催生仍未成功分娩,至23日晚上8時許羊水滲出,胎兒心跳有減速迹象,醫生才安排緊急剖腹分娩。
張女士指,分娩手術為全身麻醉,她醒來即問護士BB情況,得知BB在兒童深切治療部,由於麻醉藥關係,張又再次入睡。至24日早上再次醒來時,護士告知BB情況惡化,叫張看BB,當時她見BB全身插滿喉管。在場醫生表示BB出生時情況已非常嚴重,沒有哭聲,不能自主呼吸,全身發軟,只能用藥物及儀器維持生命。搶救後BB最終於25日早上9時42分離世,張女士傷心欲絕。
張質疑在待產期間,多次陣痛仍未能分娩,認為當值的婦產科醫生應一早安排剖腹:「預產期過咗8日,催生藥無效,醫生都唔肯剖腹,我要幫BB討回公道。」由開刀分娩到BB離世,過去兩個多星期,張女士在廣華醫院留醫,但看着別人嬰孩出生,開心出院,自己默默承受喪子傷痛,加上剖腹傷口出現感染需再開刀進行清膿,心情一直未平復。
廣華醫院發言人表示,院方就嬰兒離世感到惋惜,並向家人致以深切慰問,醫院已將有關個案轉交死因裁判官跟進。院方表示,張女士的男嬰出世時情況,據「愛普格」新生兒評分(Apgar score)為危殆,醫生遂安排轉送新生嬰兒深切治療部(NICU)接受治療,之後嬰兒情況繼續轉差及離世。
「愛普格」新生兒評分機制,是用來記錄及評估新生兒出生時健康狀况,以5個生理現象,包括心率、呼吸、顏色、肌肉張力和對刺激的反應,來評估嬰兒是否曾窒息缺氧。

男爵府

回覆:催生3日始剖腹 母控訴廣華害死

又一單....睇到都好心寒...究竟大肚婆仲可以信邊間醫院?

大宅

慘到爆, 仲要高齡!

所以我生2個都唔會揀係政府生,我寧願平時慳都唔會駁,年中都唔止一單呢d 不幸0既新聞, 明明可以無事,就咁比d 無exp 無責任0既醫生累死bb !!!

雖然係個別事件,但講真...耐唔時就睇到啦...我寧願比錢包個醫生,保住自己,保住bb

別墅

點解呢排咁多bad news, 仲有個幾月到我, 真係好淆底

複式洋房

回覆樓主:

但好似上網睇到佢有左第6個月先去產檢

別墅

pettro 發表於 16-5-13 09:35
催生3日始剖腹 母控訴廣華害死BB http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20160513&sec_id=4104&s=0&a=1961 ...

每次睇到呢D新聞真係好難過。我自己都生過2個小朋友,2個都係廣華出世,比我感覺廣華好有經驗,細心,助產士好好,我諗今次屬個別例子,希望媽媽盡快忘記傷痛,重新上路。

侯爵府

kaykay0413 發表於 16-5-13 10:09
但好似上網睇到佢有左第6個月先去產檢

佢無依時檢查,同醫生拖佢72小時先開刀,有無關係架?

男爵府

回覆樓主:

之前聽人講催生唔係24小時唔得就開刀咩?
同埋我覺得同事主有無去檢查應該關係不大。每次廣華檢查都無超聲波, 我去睇時醫生連肚都無摸, 我真係唔知只聽心跳查到d咩可以有助醫院決定我生時順產定開刀。。。。

大宅

我老公睇完呢單野,昨晚已問不如去私家生。而家都快30週,15/16。

珍珠宮

我都係去私家開刀生算了..
我都驚自己到時生唔到唔上唔落唔知點算.....

大宅

就算仁安都會有醫療事故
所以都係個別事件⋯好多野話唔埋

如果咁遲去檢查、又話廣華唔照超聲波
咁佢講果個預產期都未必準

大宅

KILW 發表於 16-5-13 10:34
之前聽人講催生唔係24小時唔得就開刀咩?
同埋我覺得同事主有無去檢查應該關係不大。每次廣華檢 ...

我都係咁話,吾關幾週開始產檢,但等得太耐bb心跳轉弱先開刀,今次好明顯係醫生失誤啦

男爵府

回覆樓主:

私院唔會咁遲都唔開刀,醫生會跟貼啲咁囉

複式洋房

引用:慘到爆, 仲要高齡!所以我生2個都唔會揀係政

原帖由 bibi_clw 於 16-05-13 發表
慘到爆, 仲要高齡!

所以我生2個都唔會揀係政府生,我寧願平時慳都唔會駁,年中都唔止一單呢d 不幸0既新聞, ...
但我都試過睇新聞係開刀,個大人出事啵,係私家醫院

男爵府

不過好多時呢d新聞都係個孕婦高齡先出事

別墅

呢啲新聞一單都嫌多!
東方有搵其他醫生意見,靳嘉仁醫生話通常催生唔會催3日先開刀……
媽媽懷胎10月,真係好傷心!

男爵府

回覆樓主:

我有朋友喺廣華催生咗三日,BB先出世。
BB 8lbs幾,比較難生。

大宅

廣華單新聞真的好可怕, 一早知道高0有危險, 點解等催生咗3日先決定開刀.......

首頁

尾頁

跳至