親子旅遊

跳至

首頁
12345...17

尾頁

子爵府

ー直無乜点認真計過毎趟旅行了多少銀兩今天趁有空ー於盤点吓有無駛大左,警惕吓自己都好。咦!計算下來,原來又唔係咁貴喎,又有籍口放縱去多幾次旅行...........騎騎!
唔好浪費,又借BK平台記錄吓個戰果,日後回味.
(純記錄唔係油雞,多字唔怕悶襯至好看下去)

旅行日數:
連轉機前後10,2晩睡在飛機上

地點:單地遊~澳洲黄金海岸
人數: 兩大一小
日期: 暑假時份

先講駛錢原則:

1.不會為就價將旅行品質降低,如入住一些設備欠俸的平價旅店。

2. 一切以舒適安心為重點,不會為慳錢不買旅保或冒被分散坐位風險不付錢揀位坐

3.不會為平價而影響健康,例如通宵達旦在電腦面前狂按搶平價機票

總之,雖唔豪遊但也要逍遙為上。

3b    發表於 17-2-16 17:01
wcpcelia    發表於 16-10-7 10:38
ViolaKin    發表於 16-10-6 17:05
al14    發表於 16-10-5 09:58
candy_kiki2005    發表於 16-10-4 18:20
1213    發表於 16-10-4 12:45

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

好耐無見你分享啦!支持!
I 大蚊豬   

子爵府

回覆 potpot 的帖子

機票-共HK$6600. 三人連税含20KG行李

要控制畢值,機票會是決定因素。
香港直航澳洲在暑期時分很難揾到3仟大元連稅樓下的直航.想便宜唯有廉航入手,香港無廉航直飛澳洲,要取道新加坡或吉隆坡。今次選了吉隆坡,原因很簡單,想買票時空氣航空正做緊Big Sale.

明知自己手慢眼慢,運氣又一直平平,又冇耐性,所以老早放棄搶首輪,隔天早上才上網看看個價位如何. 可能去澳洲在暑期間正値淡季,很易就揾到仟多元來回吉隆坡至黃金海岸, 再睇來回香港去吉隆坡個程,還做緊HK$600幾來回. 轉機時間又幾靚仔, 去程黄昏到達. 係吉隆坡食個晩飯逛一陣就輕鬆上機.回程又是夜機出發, 到逹後又接到早機回港,全程緊而不迫,還算逍遙.

如練上任何地方可睡的逍遙神功,那坐過夜機變相來回省了兩晩酒店費,落機即玩,玩足整整8天.(可惜我神功巳傳給阿仔,到達後拼老命都係玩半天就回酒店眠眠了).
最後一按邡“Deal”.兩程機票加埋行李連税才約平均毎人HK$2200.

高唱Everyone can fly” 澳洲黄金海岸之旅就定下了.

聲明:我唔係空氣打手!有句講句咋。
:叧揀位唔駛急,出發前綱上check in 時分配唔到連位才付錢,今次好彩分到一行三人坐在一起,又慳翻筆!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

追,遲d都計劃暑假只去黃金海岸

子爵府

fionlei88 發表於 16-10-4 12:36
好耐無見你分享啦!支持!
只因老板放假,才有空上來

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

下年暑假我都去黃金海岸,等你再POST呀

大宅

請問暑假去GOLD COAST 和 CAIRNS 可以下水嗎? 會太涷嗎?

男爵府

Lqueenie 發表於 16-10-4 12:39
追,遲d都計劃暑假只去黃金海岸
same same

大宅

回覆樓主:

係咪要好早買定先下年七月咁平?

子爵府

moniquechoy 發表於 16-10-4 14:51
請問暑假去GOLD COAST 和 CAIRNS 可以下水嗎? 會太涷嗎?

我有去水上樂園玩水,8月份有太陽黄金海岸可以有27,28.

處北面的CAIRNS會更暖

子爵府

argma 發表於 16-10-4 17:17
係咪要好早買定先下年七月咁平?

係要早買.上個月空氣航空又BigSale,又買了二仟幾蚊暑假去澳洲....騎騎....

留意下回BigSale,無記錯約年底或年初又有ー輪.

子爵府

stepchk 發表於 16-10-4 13:10

下年暑假我都去黃金海岸,等你再POST呀

謝謝支持。自當努力交待

子爵府

brima 發表於 16-10-4 16:12
same same
謝謝支持。自當努力交待

子爵府

Continue.....
酒店-共8天7夜

另一大支出就是酒店了。今次決定中途唔換酒店,共7個晚上咁長真係要認真選擇。係黃金海岸住Apartment基本上是指定動作,雖然冇酒店服務,如每天幫你執房清潔,冇早餐提供.
但換來的是家的感覺,有入廚洗衣設備,說真的我個人頗喜歡Apartment.

價錢又怎樣?有平有貴,說過今次旅行不為平而壓底旅行品質,先看看apartment內容再談談價錢:

兩房ー廰,實情4人入住都得,ー面對籃天大海,ー面市河景

子爵府

入廚洗衣設備.

有泳池,巴士和輕鐡5分鐘歩程

wcpcelia    發表於 16-10-7 10:38

子爵府

有陽台天天有彩虹櫻武探訪

對出是無邊沙灘,ー天早上學當地人在籃籃的晨光下跑沙灘, 走到 Surfert Paradise 市中心食早餐,夢想的退休生活.

還有個熱情管理人,最後一天還主動叫我地不用急急check out, late afternoon走都無問題還,咁慨住宿條件,你話値幾錢? 下回交待...

註:Apartment名字我不透露了,原因是讓它保留私房,免攻佔. 其二是上次介紹酒店比人,結果回來給罵,唔敢了. 其實同類形黃金海岸滿佈,想知的大家找找呢處,記得有熱心人留下精采怗子,隨手可得.

大宅

potpot 發表於 16-10-4 18:34

有陽台天天有彩虹櫻武探訪

大宅

好想知APARTMENT 叫咩名?

大宅

potpot 發表於 16-10-4 18:21
係要早買.上個月空氣航空又BigSale,又買了二仟幾蚊暑假去澳洲....騎騎....
留意下回BigSale,無記錯 ...
好低啊, 你買的是暑假什麼日期?

子爵府

ILMAMA 發表於 16-10-4 19:13
好低啊, 你買的是暑假什麼日期?

係8月中打後。阿仔回來剛好有幾日休息再上學。

首頁
12345...17

尾頁

跳至