論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇姐姐有咗都唔願自動辭職,要係度繼續做,住到生,賺埋產假?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有聽過少數,多數都願意提早回鄉生,除非唔係佢老公經手

大宅

lemonstar28 發表於 16-12-20 08:41
有冇姐姐有咗都唔願自動辭職,要係度繼續做,住到生,賺埋產假?

多數都肯番去生,因為檢查貴,生bb都貴啊!你姐姐有咗?佢要係香港生?

大宅

sweetylady 發表於 16-12-20 09:02

多數都肯番去生,因為檢查貴,生bb都貴啊!你姐姐有咗? ...

佢啱啱黎咗2個月,想係度做,話要賺多d錢喎,BB係咪冇居留權架?

大宅

lemonstar28 發表於 16-12-20 09:15
佢啱啱黎咗2個月,想係度做,話要賺多d錢喎,BB係咪冇居留權架?

好似有架

大宅

lemonstar28 發表於 16-12-20 09:15

我朋友個姐姐有咗,佢都返菲律賓,搵agent同佢傾吓

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Baby無居留權. 除非有hk男人同佢註册. 仲有產驗唔包D既, 要佢自己比錢.

男爵府

產驗同生B要佢自己俾錢咁貴都唔返鄉下?? 有左點叫佢做野...

子爵府

JoyceHoHo 發表於 16-12-20 10:22
產驗同生B要佢自己俾錢咁貴都唔返鄉下?? 有左點叫佢做野...
佢地要俾錢,係唔會產檢嘅
有case 係,太太一家都睇唔出菲姐有咗,係真人真事,當時是我隔離位同事之舊同事嘅工人

工人肚痛非常厲害,入医院,姑娘話係穿羊水,太太才知工人生得!

太太要請假去買尿片,生咗之後,工人話辭工,BB 留医院,唔要,BB 留俾香港善心人,自己走佬!

Elizah    發表於 16-12-21 13:07

大宅

啱啱黎咗2個月.....又一個典型受害僱主

大宅

細姐姐 發表於 16-12-20 13:57
佢地要俾錢,係唔會產檢嘅
有case 係,太太一家都睇唔出菲姐有咗,係真人真事,當時是我隔離位同事之舊同事 ...

吓,親生B都唔要自己走佬,好衰呀

子爵府

lemonstar28 發表於 16-12-20 14:35
吓,親生B都唔要自己走佬,好衰呀
佢唔肯走,要做,咪俾佢照做,唔使就住佢
唔好再関心佢個肚,唔好問,唔使叫佢睇医生,甚麼,甚麼……,唔係一陣d 工會投訴你剝削工人生仔權利

仲有,佢未做夠40星期 (你才check 吓exact requirement), 工人產假,係冇薪架! 佢知唔知架!

佢或者襯個肚未係好大,揾吓錢先,遲d 或者會番去生

大宅

細姐姐 發表於 16-12-20 15:21
佢唔肯走,要做,咪俾佢照做,唔使就住佢
唔好再関心佢個肚,唔好問,唔使叫佢睇医生,甚麼,甚麼……,唔 ...

咦?工人產假冇薪?咁假設佢話要產檢會唔會要我負責?佢整親小產會唔會告我?thx

大宅

回覆 babyjjj 的帖子

未做滿40星期係無有薪產假,但產假照放但無錢。產檢要自己俾錢,僱主係唔需要包。如你無做任何傷佢的事,佢小產唔關你事。
你現在同佢講,叫佢自己計數,無有薪產假,另外BB唔可以入屋,個肚30幾週後連飛機都上唔到。同佢講勞工條例就得。大肚都要做。你唔好話炒佢,佢哋多數自己走。現在佢只想你俾啲錢佢。唔好俾佢大到。

annann246    發表於 17-1-15 19:51

大宅

clarachingching 發表於 16-12-20 16:42
回覆 babyjjj 的帖子

未做滿40星期係無有薪產假,但產假照放但無錢。產檢要自己俾錢,僱主係唔需要包。如 ...

冇錯,佢敲詐咗一筆錢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我以前炒個件肥廢人, 來hk目的就係千方百計攪大自己個肚, 仲周圍教其他bun
If you have baby, you no need to work, employer cannot terminate you, need to give you salary.

算我好彩, 因佢生過4個, 生到5吋 pet pet, 無人攪佢.

呢個賤人, 2000年在HK, 同個Hk男人大咗肚, 以為可做港太, 點知比人趙完鬆. 個女在HK出世, 以為有居港權, 但無. 佢僱主見就完约, 比埋晒成個约人工叫佢消失, 貼-人唯有帶女返philippine.

返D左philippine, 繼續2001 生女, 2002 生女, 2003 生仔. 全部唔同男人. 唔使揍同養架, 掉在church同孤兒自生自滅. Selling point 生過4個一定識揍小朋友, 假架, 識生唔識揍.

大宅

lily-of-valley 發表於 16-12-20 17:21
我以前炒個件肥廢人, 來hk目的就係千方百計攪大自己個肚, 仲周圍教其他bun
If you have baby, you no ...

你有冇俾一舊錢佢走人呀?
我果位極品,要求指定銀碼,企硬!攞埋律師大佢都唔驚,agent bargain 到係咁多,一係就繼續做多兩個月。好可惡,做得果兩個月,有咗,蝕完agent fee 又蝕一舊錢,今晚pang 走佢,寧願俾貴啲機票凌晨機。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

lemonstar28 發表於 16-12-20 18:20
呢我果位極品,要求指定銀碼,企硬!攞埋律師大佢都唔驚,agent bargain 到係咁多 ...
似早有預謀. 有咗幾多個月? 嚟咗兩個月, 如果兩個月以上就爆個AGENT, 你俾咗錢做驗身, 點會驗唔到? 係唔係AGENT失職?

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

知道黎香港做野都仲搞大個肚/唔避孕,有心多過無心,佢諗住賺到幾多個月錢就賺左先,因為香港工資比佢喺當地做女工好好多。Agent都有責任,叫佢free/比折你請過另外一個。

象牙宮

lemonstar28 發表於 16-12-20 18:20
我果位極品,要求指定銀碼,企硬!攞埋律師大佢都唔驚,agent bargain 到係咁多 ...
我2014至請佢架, 佢細佬andy介绍架, 整件咁嘅懶賤偷貪廢人來。
佢在HK生女時喺2000年。電話揾唔返條thread, 明日用電腦比條thread你睇吓。

大部份bun婆都係咁架, 生咗唔養掉底在church. 點解唔孕? 天主教唔避孕架。 佢地亦無避孕呢回事。

首頁

尾頁

跳至