親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩公婆帶住一個2歲小朋友~ 初步行程如下,想請大家幫下眼順唔順路,或者比下意見。謝謝!

Day 1:

黃昏時間到成田,住新宿~check in後都夜了,無咩plan,只係酒店附近搵野食,行下~

Day 2:
預計8am到築地排隊搵野食(因為帶住小朋友,唔去太多人既店,是旦入一間比較少人d既),之後去台場,想逛西松屋,然後去銀座,再去東京駅一番街,再回新宿歌舞伎町。

Day 3:
去上野恩賜公園、上野東照宮,再去動物園~ 擔心Day 2行程太密,未能去哂,所以呢日下午會補番 (如果Day 2真係去得哂,到時再去池袋之類)。

Day 4:
去淺草雷門、仲見世街、淺草寺、淺草神社,然後行去晴空塔墨田水族館。跟住行去Akakit商場,因為主要想去Akachan(阿卡將)。

Day 5:
中午check out。自駕去河口湖~ 打算去河口湖香草館,然後行去不動茶屋,再去藝猴雜技劇場。

Day 6:
Check out。黃昏機回港。

*上面無提及既,等如我未有plan~ 希望大家比下意見。或者有咩推介比我~ 謝謝!!

大宅

回覆樓主:

我都plan緊東京8日行程,編排時真係覺得人係好貪心咩都想去,但太辛苦,帶住兩歲細路的你地更甚,帶住細路一日去三個地方好盡啦

Day 2 行程完全可拆成兩日行程,台場加西松屋係非常可怕,半日都唔夠,父母們行到唔想走。銀座呢個名牌購物區,無番2、3個鐘都走唔到

去淺草果日,晴空塔有機會花多左時間,太多商店,由而家開始至14/7仲同進擊的巨人合作,人流係一個大問題。台場已有好幾間童裝店,有必要之後再去埋akachan?

大宅

另外,你的行程集中東面,點解住新宿(西面),每次都要花20分鐘以上時間先去到喎

我自己本身想揀東京駅但太貴,最後揀左東銀座,行去築地都係10分鐘

住上野都唔錯,又多野買,又方便你day 1

洋房

李咩咩 發表於 17-5-11 17:07
兩公婆帶住一個2歲小朋友~ 初步行程如下,想請大家幫下眼順唔順路,或者比下意見。謝謝!

Day 1 ...

樓主個流程plan得好好呀:mother:如果再想方便啲,不妨住上野,因為成田去京成上野都係45分鐘兩個站就到,見你本身有上野行程可以好方便。京成上野站附近幾間酒店都平靚正。

同埋上野去淺草,築地都好快,上次我趕時間由上野坐的士去晴空塔都係收1300日元。

見你去富士山附近,我覺得你都可以考慮下江之島,係島上望過去個景唔錯,同埋鐮倉一帶都好多野行。

建議樓主預多少少時間,特別係最後兩天既行程,因為揸車時間都好長,特別係黃昏易塞車,時間難預算,因為單係平時坐直通巴士由東京站去機場都用左75分鐘,如果撞岩塞車或放工時間會好耐。

純經驗分享

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

Orange_C 發表於 17-5-12 01:51
我都plan緊東京8日行程,編排時真係覺得人係好貪心咩都想去,但太辛苦,帶住兩歲細路的你地更甚,帶住細路 ...

請問台場童装店多高小生衣服嗎?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你係幾時去?
如果會自駕去河口湖既, 我會建議你落機先租車玩(平平地可以住APA幕張丫(淡季既話), 順便可以行outlet/aeon mall), 跟住返東京還車, 由河口湖返返成田話遠唔遠, 但如果萬一有乜塞車/意外, 你會有機困住係高速

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

李咩咩 發表於 17-5-11 17:07

Day 1 ...
所以你最後個晚係河口湖酒店 check out ?我建議你唔好咁排,
最後個日不宜遠距離移動,
萬一交通有乜事會有可能上唔到機。

day 2 九成九玩唔曬,
台場其實好大視乎你玩乜,
一日都玩唔曬,
你仲要有個咁細既小朋友,
我諗一日行到三個景點己經好利害

大宅

威大嬸 發表於 17-5-12 06:28
請問台場童装店多高小生衣服嗎?

部分店有150,自己check邊間分店

大宅

Cherrysiuming 發表於 17-5-12 04:06
樓主個流程plan得好好呀:mother:如果再想方便啲,不妨住上野,因為成田去京成上野都係45分鐘兩個站就到, ...

去河口湖仲邊有時間去江之島加鐮倉,只係後者已要足一日,你一定係識瞬間轉移

大宅

TMC3012 發表於 17-5-12 08:42
你係幾時去?
如果會自駕去河口湖既, 我會建議你落機先租車玩(平平地可以住APA幕張丫(淡季既話), 順便可以行 ...
請問河口湖除了APA, 還有甚麼平平地嘅酒店? 7月去. 謝謝!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Cherrysiuming 的帖子

上野有那些酒店介紹 ? thank you.

洋房

Orange_C 發表於 17-5-12 09:56

去河口湖仲邊有時間去江之島加鐮倉,只係後者已要足一日, ...

Sorry, 講得唔清昕,只係想建議多一選擇。 說的對,單係江之島個邊都用一日。

洋房

jadepearl 發表於 17-5-12 10:27

上野有那些酒店介紹 ? thank you.

上野我住過三間,最方便就一定係京成上野APA,因為一落京成上野線就係。

附近仲有一間Hotel Grand Coco Ueno, 都係車站附近,部份房可以望到上野公園景。

最近一次去住lifetree hotel. 呢間要行5分鐘左右,不過個景唔錯,早餐都幾好。

侯爵府

2024年龍年勳章

thank you

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

Orange_C 發表於 17-5-12 09:53
部分店有150,自己check邊間分店

thanks

大宅

Orange_C 發表於 17-5-12 01:51
我都plan緊東京8日行程,編排時真係覺得人係好貪心咩都想去,但太辛苦,帶住兩歲細路的你地更甚,帶住細路 ...

Thnakyou Orange_C!!

Day 2 其實都預左應該去唁哂,所以Day 3 下午無太多plan,預左補番未去哂既地方

西松屋在台場丫~ 而Akachan......都係父母界出名嘛 所以想去埋囉~

而酒店方面,只怪我地經驗唔夠,成日聽人講新宿熱鬧呀、乜乜乜多百貨公司、乜乜乜歌舞伎町................所以就book左新宿既酒店了 我地都有d後悔唔book上野~

大宅

Cherrysiuming 發表於 17-5-12 04:06
樓主個流程plan得好好呀:mother:如果再想方便啲,不妨住上野,因為成田去京成上野都係45分鐘兩個站就到, ...
唉~ 怪自己book左酒店先上黎問,已經full paid新宿既酒店,見大家都suggest我住上野,個心更後悔

請教一下........江之島同鐮倉係要點去?(唔好意思,完全0概念)

謝謝你提意

大宅

TMC3012 發表於 17-5-12 08:42
你係幾時去?
如果會自駕去河口湖既, 我會建議你落機先租車玩(平平地可以住APA幕張丫(淡季既話), 順便可以行 ...
死火啦~ 新宿酒店、河口湖酒店、租車......三方面都已full paid了

大宅

shinku 發表於 17-5-12 09:18
所以你最後個晚係河口湖酒店 check out ?我建議你唔好咁排,
最後個日不宜遠距離移動,
萬一交通有乜事會 ...
死火啦~ 新宿酒店、河口湖酒店、租車......三方面都已full paid了

Day 2果日都有預計去唔哂,打算Day 3下午時段補去~ 可行嗎? 謝謝!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

李咩咩 發表於 17-5-12 11:49
無話可唔可行,你有心理預備行唔曬就好

無既,河口湖個到都唔一定出事,
下次再排自由行留意下就好

首頁

尾頁

跳至