自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好唔開心,好想離婚,點解每天你都要話我,自從有了小朋友,你阿媽話幫手凑,你要我辭職,自己凑,我都辭職,但你從沒有欣賞,只怪毛對你阿媽唔好,佢自己曾經說過唔凑,就唔好攪我d仔女,佢地依家得意,你就過嚟同佢玩,口永遠只剩bb車我推,我猶如一個工人,佢地有當我係家人咩,見到我d仔女即刻搶走,同我講一句嘢都無,算點?今天,連你都這樣樣對我,成日話我做的嘢唔啱,唔合你心意,而我所講的一切,從沒有放在心內,同你結婚後,你成日安排晒所有活動去填滿我的時間表,我連自己朋友同無晒,我真係好憎你,我真的好想消失係依個世界,我唔想終日以淚洗面,我可以點做,誰可教我

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

kari817 發表於 17-5-15 01:48
好唔開心,好想離婚,點解每天你都要話我,自從有了小朋友,你阿媽話幫手凑,你要我辭職,自己凑,我都辭職 ...

有人喜歡我的子女,其實是開心事,而你c6的態度才是問題,是控制狂,這方面要坐低慢慢傾,呢度好多jm以做ftm為榮,應該慢慢好起來。

伯爵府

自己做ftm湊大啲仔女,咁可愛。

點解要自己消失?

人地唔識欣賞唔重要,重要係自己同仔女相處嘅美好時光。

6299嗰啲唔使理,我6299都係咁嘅人,當我似生仔機器咁,小朋友只玩唔湊,帶去玩都唔會問過我意見。

但你c6要好好同佢講下。因為你都有付出,而唔好覺得佢一個人搵錢就係先叫付出,埋沒咗你。
BB你來咗啦?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁既男人你仲同佢生兩個?
你可唔可以番工, 小朋友比長輩湊? 或工人湊
有D男人好衰, 明知你要靠佢就蝦你, 咁你就要自己爭氣。

男爵府

樓主,加油啊!you are not alone!
我6299都一樣,從來唔當我係家人,我係代母、工人嚟㗎咋!有一段時間,我都對我C6好不滿,佢成日出trip忙工作,我就好似單親媽媽咁,乜都自己做,有時佢對我不滿,我會將佢無限放大,芝麻綠豆小事都變天大的事,每日捻離婚、每日都想自殺!搵朋友傾訴一下好重要,如果家人朋友唔方便講,就上嚟bk講,我之前好低潮的時候都係呢度的jm幫我!
嘗試一下放低bb幾日,同老公去個旅行,夫妻關係首先要和睦,咁樣家庭關係先會好!同老公傾一下,如果佢唔企係你果邊,乜都幫住你99,咁jm你都唔好放棄!轉移目標,同自己講,bb先係最重要,為左bb好,依家呢D小小苦楚等於激勵!將來bb大左,面對的問題更多,意見分歧會更大。到時回頭望下,其實依家算好少事。
我遇到問題,就望住塊鏡,心入面同自己打氣,如果實在覺得好辛苦,就大喊,喊完會舒服D!
加油啊!媽媽好偉大㗎!

補祝你母親節快樂啊!

男爵府

回覆樓主:

6299上黎湊BB,放手比佢地湊,佢地唔會傷害BB的,你就放假去休息下。同C6講,你想休息下,唔好唔開心,瞓多D,唔夠瞓個人情緒就唔好。你係BB媽咪,佢點都係會痴你架,放心,比心機湊好BB。

子爵府

好唔開心,好想離婚,點解每天你都要話我,自從有了小朋友,你阿媽話幫手凑,你要我辭職,自己凑,我都辭職 ...

你係咪啱啱自己先開始全職湊小朋友? 如果你一向都做開嘢, 突然間 自己full time湊小朋友嘅話, 好容易會情緒低落,降低自我身份認同, 生活好似淨係為咗啲小朋友、老公、同老公屋企人咁, 但其實係假象嚟嘅, 要畀啲時間自己適應下先, 我9年前啱啱轉做全職媽媽嘅時候,都有咁嘅感覺, 每一日抽一、兩個鐘頭是做自己鍾意做嘅嘢, 睇書又好,聽音樂又好, 落去 做下運動又得, 慢慢係新模式嘅生命中,搵出一個新嘅步伐同節奏, 你就會覺得日子冇咁灰㗎啦!

珍珠宮

回覆樓主:

可能喺你老公眼中,你小氣,因為99唔肯幫你湊仔,你就連玩孫都唔比,所以先會咁唔體諒你。如果想同老公感情好,切忌喺老公面前數99 (老公都好唔中意自己阿媽就另計啦),諗多d藉口少見99得唔得呀?

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實我都適應緊做ftm, 我覺得有長老錫我既仔女係好事,只係你99唔識禮貌,講都唔講就做,咁就乞人憎左。呢個問題,首先你要試下唔好當左仔女就係你所有成就,好多mom都有呢個通病,不論有冇返工都會有。試下每日搵啲時間做返自己鍾意既野,就算只係行樓下,只係食零食都ok。你一心係諗住99搶左你仔女,咁樣一定唔會同老公和諧既,既然99要同孫玩,你咪自己去c6 happy囉。唔湊姐,唔等於唔可以比99掂既。

伯爵府

襯現在報D課程黎讀,大學課程或是興趣班,甚至再培訓都得,搵一個屬於自己的圈子和空間,要上課時就請99幫忙睇下孫,一來可以增值自己,二來俾個固定時間老人家玩孫,亦要99知道有固定時間和責任去湊孫,答應左就唔可以話約左人唔得閒,要佢地知道湊B唔同玩B,是好困身的,叫99幫忙時要好聲好氣問佢可唔可以幫忙,接B時要講唔該,你咁講唔係低聲下氣,而係表示個B是你的,她只是幫忙,增值是為自己將來作準備,重回職場又好,將來教B功課都有用,希望可以用積極正向去面戰勝現在的負面情緒

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

好平常的事 你要放開d

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

樓主, 你為了屋企付出咁多, 但一D都不被欣賞, 真係好委屈!
你有無娘家支持, 有無朋友可以傾下....

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

離婚好痛架,不要這樣想。好好同老公溝通吧
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

合則來 不合則去
消失咩鬼

禁止訪問

男爵府

呢篇野有冇同你老公講過?有時你都湊左724,咁佢地一見到小朋友就帶佢地同佢地玩,你可以諗“正”,終於唔使望實小朋友,佢地同佢去玩你話你去shopping. 咪唔使做透明人又可有d自己時間,
而咩唔岩心意老實同你老公講,佢咩心意你唔知唔係佢條蟲,唔好咁多挑剔,

公爵府

回覆樓主:

係咪因為6299唔幫你湊對仔女,所以你覺得佢地無資格見D孫?呢D野自己心諗算!唔好俾老公知,佢-定話你錯!

男爵府

其實你係隱形好人類型嘅人

唔好比人左右你太多,唔好默默咁serve人,要有返少少presence,同埋唔滿意你老公態度直接出聲

珍珠宮

sillykaka 發表於 17-5-15 02:51
樓主,加油啊!you are not alone!
我6299都一樣,從來唔當我係家人,我係代母、工人嚟㗎咋!有一段時間, ...

做女人,多辛苦,加油

首頁

尾頁

跳至