自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有D 教育問題想請教下大家

(1) 假如小朋友係公園玩,俾其他較大既小朋友推倒之後喊,對方小朋友家長唔知係邊,應唔應該出聲話對方小朋友?
(2) 朋友帶小朋友去你屋企玩,對方小朋友4-5歲左右,好冇禮貌咁搶自己小朋友既玩具,自己個FD唔出聲,應該點做?

我仔歲半,開始遇到同其他小朋友爭執既問題,我好多時都唔知點處理,會忍唔住出聲,但又覺得出口話人地既小朋友好唔好意思,怕自己處理不對變成怪獸家長

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好難一蓋而論,但就算自己帶錯小朋友去唔適合嘅地方玩,較大小孩亦應該留意周圍,唔好整親較細小朋友,玩得太粗魯會出聲,但唔會惡死能燈

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

小朋友歲半+其他小朋友幾歲
比著我就唔會出聲,唯有去d啱細bb玩嘅地方玩

至於你朋友,自己就一定出聲,話:好有禮貌一齊玩先會有朋友仔,如果無用下次就避免同呢個朋友玩

小朋友嘅世界其實都幾弱肉強食,我希望小朋友可以自己去理解,同埋找到自己嘅位置

大宅

Jnam 發表於 17-8-14 16:17
好難一蓋而論,但就算自己帶錯小朋友去唔適合嘅地方玩,較大小孩亦應該留意周圍,唔好整親較細小朋友,玩得 ...

都係去屋苑既公園玩,有時有D 歲幾2歲既一齊玩,果D 通常差唔多大都冇乜問題
但有時遇到D 4-5歲既小朋友,佢地會出手推撞,我都唔知出唔出聲好

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我係怪獸家長,同埋我小朋友比較怕事,如果我唔出聲,大大下佢就比人蝦只會走同避。如果一般打尖搶玩具,我會鼓勵小朋友自己同對方講,但如果係推撞/郁手會受傷嘅,我會直接同對方講,唔係要鬧,但會話佢知咁樣做會係唔啱,可能會令人受傷。亦會即時同小朋友講番,下次有小朋友打你/推你記得避開唔好比自己受傷

大宅

Yuki_Yeung 發表於 17-8-14 16:35
我係怪獸家長,同埋我小朋友比較怕事,如果我唔出聲,大大下佢就比人蝦只會走同避。如果一般打尖搶玩具,我 ...

我仔都係慢熱怕事果type,人地搶佢野,佢試過行埋去講唔該想問人拎返,人地當然唔理佢啦~
其實歲半人仔,我有時除左抱下佢安慰佢,真係唔知點同佢講,因為唔知佢明唔明?

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

會提醒啊

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

MsPicasso 發表於 17-8-14 16:11

(1) 假如小朋友係公園玩,俾其他較大既小朋友推倒之後喊,對方小朋友家長唔知係 ...
我係大人,除非有人有即時危險(例如有人被推出馬路)我從來唔會因為爭執,而鬧另一d小朋友。如果咁少事我作為大人都唔可以用言語表達到,我會覺得自己好差,亦是對我孩子一個壞榜樣。
道理,笑笑地慢慢講就可以了,冇需要板起面孔。

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

我會睇我自己小朋友識表達未,如果未都會出聲,但唔駛鬧,例如以前有小朋友打尖,我會同佢講:姨姨知道你係都好想玩,但如果想玩就要乖乖排隊架,咁樣就係好孩子啦。(大前提係要好輕聲,好好笑容咁講,唔好嚇親小朋友)

大宅

zola 發表於 17-8-14 16:49
我會睇我自己小朋友識表達未,如果未都會出聲,但唔駛鬧,例如以前有小朋友打尖,我會同佢講:姨姨知道你係 ...

咁如果小朋友推撞/推倒自己小朋友呢?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

年齡相差大,如果人地有心既我會出聲,小朋友太細唔會夠人爭
總有離別的時候

子爵府

tester5 發表於 17-8-14 16:46
我係大人,除非有人有即時危險(例如有人被推出馬路)我從來唔會因為爭執,而鬧另一d小朋友。如果咁少事我 ...

如果有個8歲小朋友無原因地出手打一個5歲嘅,呢個情況出唔出聲好呢?

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

MsPicasso 發表於 17-8-14 16:56
我小朋友試過幾次,我會首先攬實自己小朋友,然後同推人既小朋友講:唔可以推人,推人係曳曳架(今次唔會笑,但都係唔會大聲),然後教返自己小朋友,俾人推要即刻避開(再加上我要跟實佢)
我覺得出聲係可以,只要唔好觸碰到對方小朋友就得。有d家長小朋友俾人推跌,佢地係好大力捉實推人既細路黎鬧,我唔太贊成的。

珍珠宮

2024年龍年勳章

MsPicasso 發表於 17-8-14 16:11

(1) 假如小朋友係公園玩,俾其他較大既小朋友推倒之後喊,對方小朋友家長唔知係 ...
如果你仔仔得歲半, 我覺得比高大過佢的小朋友推撞係會有危險時, 我會出聲. 有D小朋友係唔理人, 話推你就推你. 知小朋友有大人睇住就唔敢亂來.

但如果係同差唔多年紀玩, 無乜傷害性好似爭玩具, 我會由得佢哋解決.

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

MsPicasso 發表於 17-8-14 16:56
出聲可以, 但絕對唔會鬧4-5歲的小朋友. 小學以上的如果屢勸不聽就真係會嚴重警告或訓話. 2歲小朋友基本上係要人釘人,唔係响正隔離都要在不遠處隨時現身, 其他小朋友見有大人响附近都會避, 唔識避的都係較細小朋友, 太惡會嚇親人

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

睇下有冇郁手。
冇,會觀察下佢地會唔會自己拆得掂。
郁手就會出聲,因為佢地自控力唔足夠,會越打越狼。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sweetcandychan 發表於 17-8-14 17:16
如果有個8歲小朋友無原因地出手打一個5歲嘅,呢個情況出唔出聲好呢?
出聲當然可以,而打也有分好多種,亦一定有原因。可以先了解下發生咩事才決定點做。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

唔會幫人教仔。

公爵府

回覆樓主:

未識表達的幼兒我或c6會跟實,好怕比其他人撞到。亦要開始教佢要排隊、不可打人、不可推人等等,如其他小朋友唔岩而又影響佢,例如打尖,佢要大聲講請佢排隊。

如見到小朋友刻意傷害我小朋友,我一定要制止,媽媽天生要保護孩子,唔可以比自己孩子覺得自己受傷害媽媽都唔理,用咩語氣就要睇嚴重性。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

首頁

尾頁

跳至