自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問吓大家,我屋企地方比較細又第一次去滑雪,一家四口,冇買任何裝備,唔知各位jm有冇同我一樣情況,可建議,因為唔會買,亦冇地方存放,知唔知有冇地方可租借?

珍珠宮

Cindylee1117 發表於 17-9-12 12:09
想問吓大家,我屋企地方比較細又第一次去滑雪,一家四口,冇買任何裝備,唔知各位jm有冇同我一樣情況,可建 ...

去到滑雪場有得租借

侯爵府

回覆樓主:

北海道嘅滑雪場有租借滑雪褸,褲同裝備。

禁止訪問

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

mama12321 發表於 17-10-5 14:23
回覆 choc_choc 的帖子

穿厚夾綿或羽絨褸可代替滑雪褸嗎?

滑雪褸防水度開好多

侯爵府

Cindylee1117 發表於 17-9-12 12:09
想問吓大家,我屋企地方比較細又第一次去滑雪,一家四口,冇買任何裝備,唔知各位jm有冇同我一樣情況,可建 ...

去到全部可以租

大宅

一定唔可以著厚內衣,因為玩雪時會出汗。羽絨外套唔防水。所以真係要租衫玩。鞋都要防水,如果唔係你玩完會全濕㗎
我個名叫林波仔

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

滑雪最主要要(1)雪䄛、(2)雪褲、(3)滑雪雪靴 、(4)厚襪、(5)䕶面巾(頸巾)、(6)防水手套、(7)goggles、(8)帽。

雪場有1-3可租。4-8比較貼身,衛生關係,賣好d。雪場有得賣,不過會貴d,淘寳又平又多選擇。(5 係optional,不過如果落雪,可以保護面部皮膚、防晒,都有用。)

另外,去多雪地方要著防水鞋。

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

mama12321 發表於 17-10-5 15:28
回覆 minna_no_bobo 的帖子

滑雪要著自己鞋?我以為好似溜冰甘,要租鞋.但自己鞋點FIT雪橇? ...

滑雪要著滑雪靴,通常租雪橇會連雪靴一齊租。 但都有d滑雪愛好者(台灣人好多),自備雪靴。

上面jm 講嘅係你去多雪地方(不是滑雪),要著防水雪鞋,如果唔係,雪融咗係鞋面,令到對鞋濕咗,你會好凍,仲可能凍傷對脚。

伯爵府

去果度租

禁止訪問

別墅

ChloeMa 發表於 17-10-5 14:48
滑雪最主要要(1)雪䄛、(2)雪褲、(3)滑雪雪靴 、(4)厚襪、(5)䕶面巾(頸巾)、(6)防水手套、(7)goggles、(8) ...

唔該你:mother:
解釋好詳細

公爵府

回覆 Cindylee1117 的帖子

如果你將來都多數會再滑,我建議你去淘寶買滑雪鏡,因為萬一滑雪場只租雪服和雪具,你到時先買雪鏡一定會好貴而且唔靚。淘寶由幾十蚊到百多元已經好多選擇。牌子例如: Marsnow, Feiyu, Propro, Gsou Snow, etc 全部都 oKay 架。

水晶宮

Cindylee1117 發表於 17-10-5 16:18
唔該你:mother:
解釋好詳細

温馨提示 : 如果自己去,最好book 定ski school。 peak season 時,現場book 未必book 到。

男爵府

問朋友借啦。我之前去喺淘寶買,因為價錢同租差唔多(因為你唔會淨喺一個地方滑一次雪),但你話屋企無位放就無辦法,或者你用完俾人啦。

男爵府

雪靴唔洗買,租板時會有埋。唔洗專登買雪鞋,買對防水鞋就得啦,香港著得番果啲。

珍珠宮

回覆樓主

滑雪場一定有得租

大宅

回覆樓主

題外話,想問滑雪係咪得一至三月呀北海道?

珍珠宮

滑雪衫褲,防水防風度高,唔同平時穿的羽絨或來線外套。

首頁

尾頁

跳至