興趣嗜好

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

我有學靈氣、能量治療,亦有學動物傳心及催眠等,有興趣入黎傾下

侯爵府

小琪 發表於 17-9-21 23:20
我有學靈氣、能量治療,亦有學動物傳心及催眠等,有興趣入黎傾下

JM 可否分享學了有咩得著?

男爵府

回覆樓主:

我有興趣但冇學過,都係睇下有關催眠、new age d書咁,希望大家可以分享下

大宅

回覆樓主:

我朋友學咗好多,佢成日同我講,搞到我都覺得好有用,但我無錢學。以家佢學緊馬雅曆法同花藥,佢用馬雅曆法幫我計,真係堅準。

子爵府

我學靈氣治療舒緩左我老公痛症, 後尾好番

珊瑚宮

回覆樓主:

淨係覺得唔好太神化能量, 學左學識又點, 平常人一個, 可以唔食,唔瞓嗎?
靈氣治療亦唔係無所不能, 有實質病症的, 尤其係瘤, 就唔適合用。

子爵府

回覆 cbeyond 的帖子

當然啦!有病都要睇醫生, 亦從來都冇諗過自己有咩咁特別,學黎只係想幫自己同身邊既人,自己經歷與最愛既家人生離死別,亦知 道佢已經無得救, 但睇住佢好辛苦,又幫唔到佢舒緩痛楚, 內心真係好難過, 學左雖然未必醫好佢, 但希望佢可以走得舒服

子爵府

請問點解瘤唔可以用?謝謝你

子爵府

回覆 idak 的帖子

馬雅曆法同花藥係點架?

子爵府

回覆 小苦妹 的帖子

一齊分享下

子爵府

在一個教靈氣老師見到的網頁見到 , 在此分享下,

美國紐約市Beth Israel Deaconess Medical Center有靈氣治療的服務,該中心直屬於哈佛醫學系,用來治療癌症病人,在科技大國美國已承認靈氣效用。

如果身邊有親朋否定你所學的靈氣,不妨給他們看看以下網址,我認為香港沒有任何一個人有資格否定美國哈佛大學的認受性。
http://www.bidmc.org/About-BI…/Volunteer-Services/Reiki.aspx

Reiki Program
Reiki sessions are available to Cancer Center patients through the generosity of the Leon V. and Marilyn L. Rosenberg family. Sessions are available during inpatient stays, as well as during outpatient infusion visits.

Reiki: A Relaxation Technique Reiki (pronounced “ray-key”) in Japanese means “Universal Life Force Energy,” which is described as the energy flowing through all living things.
Reiki is a relaxation technique that supports the body’s natural ability to move toward balance and to experience a sense of well-being. It is a simple, gentle and safe “hands-on” technique that promotes stress reduction for those who receive it. Reiki sessions at BIDMC commonly last 15 to 20 minutes.
Reiki provides patients with a few quiet minutes away from the hospital routine to refocus and relax.
Reiki at BIDMCOur Reiki program is staffed by trained practitioners who volunteer their time. Many of the Reiki volunteers are nurses or BIDMC staff. Sessions are free and currently available for both inpatients and outpatients.
Inpatients
  • Tuesdays & Thursday afternoons
  • Feldberg 7, Reisman 11 and Reisman 12
Outpatients
  • Wednesdays
  • Shapiro 7 and Shapiro 9
Reiki Requests & ReferralsRequests for Reiki are typically made through a patient's nurses, but patients and families may also request a Reiki session directly.
To request a Reiki session or to learn more about this complimentary service, contact Reiki Program Coordinator Joyce Delgardo, a trained Reiki Master Teacher, at 617-667-5831 or [email protected].
If you are Reiki-trained and would like to learn more about becoming a Reiki volunteer at BIDMC, please contact the Reiki Program Coordinator.

珊瑚宮

小琪 發表於 17-9-24 19:44

請問點解瘤唔可以用?謝謝你

問番你老師, 唔係唔可以用, 應該話要小心用。
初學者好多未識掌握, 可能做出反效果。
去到治療癌症, 已經係大師級。

子爵府

遲D會去學西瓦心靈術 Silva Method

珊瑚宮

小琪 發表於 17-9-24 19:52
在一個教靈氣老師見到的網頁見到 , 在此分享下,

仲有reiki5花8門, 係醫院用得, 應該係專門針對。
唔係是旦話reiki就啱, 係用Usui/ Tibetan/SSR, 定其他?

大宅

小琪 發表於 17-9-24 19:45
回覆 idak 的帖子

馬雅曆法同花藥係點架?

馬雅曆法係用出生年月日計算,可以計出你係乜嘢人,今生要學習乜嘢,會否同你父母同類人等。花藥係類似香薰,但唔係求其用普通花整,係專有一處地方,有一些修靈力的人整的,花藥可以因你體質或欠d乜,改善或補充你情緒。

珊瑚宮

小琪 發表於 17-9-24 19:31

當然啦!有病都要睇醫生, 亦從來都冇諗過自己有咩咁特別,學黎只係想幫自己同身邊既人 ...

學得reiki, 應該明咩係Karma effect, 有d事要經歷就需要經歷。

子爵府

靈氣有好多種架, 我學既係日式直傳靈氣, 老師冇講過, 你所講既係邊種靈氣呢?請多多指教

子爵府

睇黎你都識好多,可否分享下!謝謝

珊瑚宮

小琪 發表於 17-9-24 20:52

靈氣有好多種架, 我學既係日式直傳靈氣, 老師冇講過, 你所講既係邊種靈氣呢?請多多指 ...

Usui係最基本reiki, 要學其他的reiki, 基本要求多數係去到Usui level 2。
Usui 亦分Japanese & western 種, JM 所學應該係japanese。

珊瑚宮

小琪 發表於 17-9-24 20:54

睇黎你都識好多,可否分享下!謝謝

唔係識得多, 係知得多啫。
usui reiki 係日本人臼井所創, 之後傳william rand。
另外, william 又創左幾種新reiki, 近年就算usui 都加入holy fire。 Holy fire 我上過, energy更強, 但感覺反而唔及西藏好。
我先2,3年前上Holy fire時, 香港應該只得2位老師識呢套, 現在是否多人教就唔知了。

首頁
12345...6

尾頁

跳至