自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

每次我和C6去街有買衫褲鞋,佢就會唔開心黑面,但係我地兩三個月先會買一次衫褲鞋,但我地都會經常買佢中意既野。 例如琴日我同佢去街買佐對白色波鞋,佢中意另外對我冇買比佢因佢有好多對鞋。返到屋企就試我剛才買既白波鞋,試試下就話係佢既拉,我話無所謂拉一至五你返學就我著,假期就佢著拉,點知佢話唔得,我著5日佢先著2日,我點解釋都冇用。(因我對腳細可以著童裝,阿囡又可以著)爸爸見佢點講都唔明,就叫佢除對鞋出來,佢有除但就開始發脾氣。話我多鞋又買......好像我地只買自己野唔幫佢買,但前兩日先特意去沙田買佢中意既水杯。
真係好心痛唔知點教先會明。係唔係現在物資太好,多數的小朋友都不懂得珍惜,定係我太眾阿囡另到佢覺得咩野都係理所當然,如有不如意就發脾氣。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

個女妒忌自己父母?!

水晶宮

回覆樓主:

如我仔係咁.....佢應該 c 咗好耐

始終個女開始大, 除咗同佢講道理, 要以身作則身教 “需要” vs “想要”。 要時間的。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實個10歲女仔係邊個嚟?咩關係?

伯爵府

物質太豐富?

要令佢明白"需要"同"想要"既分別,同埋父母都要做身教,要俾佢知搵錢唔易,應洗則洗

wcpcelia    發表於 17-10-6 14:20
EllenHui    發表於 17-10-6 10:42

珍珠宮

回覆樓主:

好難搞

男爵府

如果你同佢講話佢多鞋而唔買,而你本身都係多鞋,但你又買比自己,真係會有唔公平既感覺!
我自己冇試過,我不嬲都係應買則買,對細路仔都係!反而c6既媽同妹會話得幾對鞋既c6多鞋口唔好買,但佢地每人起碼有20up對鞋,咁我覺得冇乜說服力

子爵府

回覆樓主:

坦白講,現在物質太豐富了,所以小朋友真的好難滿足

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

唔會而家先咁架喎

細個時無教,而家都幾難改變佢想法

珍珠宮

tyz1234 發表於 17-10-6 10:20
每次我和C6去街有買衫褲鞋,佢就會唔開心黑面,但係我地兩三個月先會買一次衫褲鞋,但我地都會經常買佢中意 ...

點解要特意帶佢去買?滿足嘅係需要還是想要即可?
佢嘅概念係你地養成,去街就要買佢鐘意嘅野。
你地已經唔帶佢去,又只買咗野俾自己,仲冇佢份喎,我覺得佢嬲一點唔出奇。

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 17-10-6 10:31
其實個10歲女仔係邊個嚟?咩關係?

大宅

回覆樓主

我覺得係一開始已經對佢太好,佢當左所有資源都係佢既,包括父母既一切。有咩可能同亞媽講對鞋你著5日我著2日唔得?唔係你架wor借你著下咋

大宅

回覆樓主:

我仔9歲都係成日咩都想買,我會比啲錢佢(新年利士分左500比佢),係有需要既,我會買比佢,係佢想要only 同自己整爛/唔見, 我要佢自己比錢買。另佢有獎星星制度,默書100分2粒,10粒有50蚊。媽咪返工搵錢,係我地辛苦得來的結果,我地當然可以買野比自己。佢既責任係做好佢自己,做得好,我可以獎佢。
另外,我發現錢係佢銀包後,佢孤寒左好多。我要佢買,佢就唔洗了!(emoji)(emoji)

大宅

birdbird 發表於 17-10-6 10:30
如我仔係咁.....佢應該 c 咗好耐

始終個女開始大, 除咗同佢講道理, 要以身作則身教 “需要” vs ...
多謝JM先,由幾歲已經同佢講想要和需要,也同佢講你仲細對腳仲長緊,不用太多對,著得半年到一年又着唔到拉,都冇用。最后爸爸火到罵佐一些好難聽既說話,阿囡聽佐又受唔住癲佐甘哭。唉!

男爵府

tyz1234 發表於 17-10-6 10:51
多謝JM先,由幾歲已經同佢講想要和需要,也同佢講你仲細對腳仲長緊,不用太多對,著得半年到一年又着唔到拉 ...

建議你自己買少D,真的。佢睇見你們隨時買到自己想要的,佢自己都恨....講咩都冇用,佢睇到就是事實。
估計你們一開始已經好易滿足佢物質要求。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女冇妒忌呢一樣野,我極小買野比自己,我一買我女會好開心媽咪你終於買比自己啦我一對波鞋着2年爛先會買,9成都係買比佢但必須要係需要先買,想就諗下先,我女細細個已經日日洗腦唔係人有你有,唔好同人比較,你只要珍惜你有既野就夠!講得多聽得多,就黎9歲都唔會扭我買野,會知足
感激遇上你~

男爵府

tyz1234 發表於 17-10-6 10:20
每次我和C6去街有買衫褲鞋,佢就會唔開心黑面,但係我地兩三個月先會買一次衫褲鞋,但我地都會經常買佢中意 ...

應該係一向物質生活太豐富,覺得父母買中意既野俾佢係理所當然,當父母自己買野而無買俾佢就唔接受。

要俾佢知道無人奉旨要就佢,發脾氣唔代表可以達到目的,呢個社會唔會圍住佢轉。

wcpcelia    發表於 17-10-6 14:21
macpig    發表於 17-10-6 12:56

大宅

amywong9 發表於 17-10-6 10:51
我仔9歲都係成日咩都想買,我會比啲錢佢(新年利士分左500比佢),係有需要既,我會買比佢,係佢想要only 同 ...
JM你講得太對,用佢自己既錢會比較孤寒 。之前我每日都有比10蚊零用錢佢,佢都係帶零食一蚊都冇用到,全部自己儲起佐,后來同佢講你每日都帶零食返學校都不用買野食之后一個星期比20蚊佢儲起。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

畀面勳章

我囡7歲都試過成日話我買嘢, 但佢鐘意的嘢又唔買.

自此我都少買d, 反正冇位放.
同埋我同佢講, 等佢大個自己賺錢自己買.

首頁
12345...7

尾頁

跳至