自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

Case1:我想開始出反黎工作,咁傾閒計同老公商討下如果第時工人姐姐放假反鄉下,咁到時大家會唔會我又請下假,佢又請下假,一人一半分擔下。結果佢話公司好忙,話更係想我請假。
Case2: 仔女學校有親子旅行,一年先得果一次,問佢去唔去。又話好忙,好難請假。
Case3: 同我講話想同公司某個男同事去英國睇波,我問你有咁多假咩?佢話都有既(成日都話好想去)
結論:好嬲佢好自私。自己想做果啲,就講到請假好似無問題。叫佢請假幫下手果啲,就搬出一個字「忙」。
呻完!

珍珠宮

回覆樓主

同意,真的很自私

侯爵府

回覆樓主:

當初冇傾清楚生小朋友之後的責任咩?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

子爵府

回覆樓主:

好自私

水晶宮

回覆樓主:

男人的通病!
佢地 by default 已覺得工人的 duties 係老婆嘅。工人放假, 老婆頂囉。
佢地只係司機、跑腿, 收order 車仔女上興趣班、買外賣。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好自私c6

公爵府

birdbird 發表於 17-11-10 19:28
男人的通病!
佢地 by default 已覺得工人的 duties 係老婆嘅。工人放假, 老婆頂囉。
佢地只係司機、跑腿, ...

我妹夫直頭乜都唔理。我爸又係,俾$養家其他乜都唔理,因為佢無patience,可以話同我地無溝通,所以依家感情麻麻,

大宅

Huuu 發表於 17-11-10 19:18
當初冇傾清楚生小朋友之後的責任咩?

冇。因為當初識佢本身係一個負責既男人。
但近年我覺得佢變得好自私。我覺得仔女大左啲,又放心交俾工人,想出黎工作,過反自己想過既生活。

象牙宮

咁又真係衰d.

珍珠宮

好媽媽勳章

香港男人通常有呢個通病,成日以為女人係佢阿媽個年代個個ftm, 明明公一份婆一份,但d男人放工就放工,女人放工就開始第二份工。

有次我好攰,叫佢掛衫,佢就話做咩要佢掛,係就一齊掛,我就爆佢話個個禮拜都我掛,你掛一次都唔得!發晒爛渣佢先知衰!

伯爵府

blackypurin 發表於 17-11-10 19:42
香港男人通常有呢個通病,成日以為女人係佢阿媽個年代個個ftm, 明明公一份婆一份,但d男人放工就放工,女人 ...

難為夫君經常晒衫都俾我嫌三嫌四掛得吾好

象牙宮

回覆樓主:

放低老婆去旅行既,我自己覺得係超自私!呢樣點都容忍唔到

大宅

無話可說 發表於 17-11-10 19:52
放低老婆去旅行既,我自己覺得係超自私!呢樣點都容忍唔到

佢去旅行都冇問題,因為我都會想同自朋友去旅行。但講到第時請假幫下手,佢就推哂俾我話係諗住我請。一人一半都唔想。成日想我做ftm(唔好誤會我曬), 佢想我continue做ftm係想我處理哂屋企/小朋友大小事務,佢放完工唔洗煩。但ftm唔係我長遠想過既生活。雖然我好愛我對仔女,但我唔想我既人生每日都係圍住屋企轉。

大宅

gorky 發表於 17-11-10 19:51
難為夫君經常晒衫都俾我嫌三嫌四掛得吾好

佢肯自動自覺去掛算好好。
想當年,我果件男人(仲拍緊拖),佢阿媽要發哂脾氣,我個男人先肯郁去幫手掛衫

公爵府

回覆樓主:

同我屋企果個一樣喎。咩假都係我請。自己份工其實番放工d時間好 flexible, 成日唔喺公司都冇人 care果d工,仲有時間成日自己shopping買玩具添。但有時唔駛旨意佢會幫手。就係咁囉。

珍珠宮

回覆樓主:

個家佢冇責任架?咁自私學咩人結婚

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

自私一半天生,一半縱壞

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

胃食媽咪 發表於 17-11-10 20:05

佢去旅行都冇問題,因為我都會想同自朋友去旅行。但講到 ...

你最细的子女多大了?入了全日制小学?
其實做ftm最大唔好處除左冇事业冇收入,就係冇經濟獨立的能力。如將來(假設性)老公对自己唔好,冇晒感情,甚至有小三,打你……你夠錢離开佢又養倒子女同住嗎?如冇此經濟能力,法庭會判撫養權俾佢。咁女人咩事都要死忍唔敢離婚,至子女能獨立。

所以可先做part time,同職場唔太out.就算家务做唔切,周末請个鈡点大清洁一次。我仔小学都有幫手掃地拖地诜厠所洗碗煮个肉丸公仔面或菜炒肉碟頭飯(間唔中一次),你也可訓練你子女幫手,由摺衫掃地開始。你老公很難改变了。

到子女上晒中学(除非直升中一,唔洗你督戰呈分試),你就可做full time,請个part time 幫手。當然pt人工在家用扣,不是你俾。

始终有經濟能力,將來有冇变卦,你唔洗睇老公面色做人,要伸手問佢拿錢,冇咩錢俾外家,佢又唔珍惜,當太太係好out的C9,配唔上佢(所有係假設性,小心,人係會变的)。

禁止訪問

回覆樓主

水晶宮

OKC 發表於 17-11-10 19:37
我妹夫直頭乜都唔理。我爸又係,俾$養家其他乜都唔理,因為佢無patience,可以話同我地無溝通 ...

肯俾錢已經算好了、最慘係公一份婆一份但收工就過返大少生活果d

首頁
12345...7

尾頁

跳至