自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

[smi今日我小朋友新買左個新玩具,然後食飯等位時我小朋友揸住玩,有個細路行埋黎搶,我望一望佢,佢唔敢再搶,然後個細路同自己阿媽講“我要玩”,佢阿媽掛住㩒手機,跟住話“你問小朋友借啦”,然後個細路同我仔講“借比我”,我仔即刻收埋,個細路又走埋阿媽度扭計咁,個阿媽掛住玩手機就又推個仔黎叫個仔問我仔“問小朋友可唔可以分享比你玩”,個細路又黎問,我就開口問我自己小朋友“你可唔可以借比哥哥呀”,我仔話“唔借”,之後我同我仔講“可以,玩具係你既,你可以自己決定”,我就同個細路講“小朋友話唔借”之後個細路又走去阿媽度,阿媽又叫佢黎問 之後我唯有答佢“你叫你媽咪買啦”,之後個阿媽都係掛住玩手機,根本冇理到個仔,也冇聽到啲對話,只係講過幾次話叫個仔叫小朋友分享 個細路就不停纏住我仔,直到有位食飯
曾經我聽過人講,要代入小朋友,因為對於小朋友黎講,佢件玩具好重要,唔好強迫佢分享,正如我地玩緊手機,有人埋黎問你借黎玩,你願意嗎?可能你會驚佢一攞左就搶走埋,小朋友一樣,會驚人地攞走左,又或者我借比左你,咁我玩咩?
不過到係朋友聚會時,小朋友們互相認識的,我仔就會好樂意一齊玩/借比人玩,或者分享食物,我覺得已經足夠,無需要與不認識的人分享
玩具雖然不值錢,但在小朋友眼中,它就是最珍貴的

boccioni    發表於 17-12-5 11:31
annann246    發表於 17-12-4 20:19
lojo11    發表於 17-12-4 11:41
girlbear    發表於 17-12-4 10:13
APIGMA    發表於 17-12-4 09:44
waynewon    發表於 17-12-4 09:33

男爵府

畀面勳章

回覆樓主

同意

男爵府

chitosefung 發表於 17-12-4 01:34
同意

真的好討厭,而且個細路都慘的,媽媽只顧玩手機,不停將佢推過來,令小朋友比人感覺討厭,媽媽應該教他不要這樣,問過1次2次就夠了,不是問過不停,不過其實位小朋友都係幾冇禮貌的,應該是5歲左右

大宅

回覆樓主:

39唔識7,做咩要分享 個亞媽係咪b6 or mk?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

天真B 發表於 17-12-4 01:30
[smi今日我小朋友新買左個新玩具,然後食飯等位時我小朋友揸住玩,有個細路行埋黎搶,我望一望佢,佢唔敢再 ...

其實問係冇所謂,但要容許對方可以答:好 或 我唔想借比你玩。
我仔都會問家姐攞玩具玩,家姐有時都會好肯定咁答:我唔想借。
我仔就會搵我幫手說家姐,我就會安撫佢:家姐唔想借比你玩,玩具係佢既,你都要尊重對方架,你可以再問或試用自己玩具同家姐交換,但一切都要睇家姐意願,唔可以迫家姐借比你玩。

分享,都要看物件主人的意願,佢願意分享當然最好,佢不想分享,也應該被尊重的。

男爵府

回覆樓主:

同意,吾好話小朋友,有時啲大人都好吾識做,
同類事件已經發生過系我仔身上好多次,行埋黎冇講野一手搶左我仔玩緊既玩具,我仔當然吾中意發脾氣小小想喊咁話比番我呀!跟住啲大人就開始黎料話我仔"乜你咁自私架!" "要同人分享架嘛!" "借比我玩都吾得!"
我真系出聲話番佢地,"你依個行為系搶,你都冇問過佢可吾可以借比你或者你冇同佢講我都想玩,可吾可以一齊玩呀?你搶完佢野佢吾中意,想你比番佢仲要同你講吾該先可以拎番?冇野呀?"
好心啲人吾好咁老套啦!識得教小朋友要點點點,調番轉你問都吾問搶佢玩具就得?仲以為自己好好笑,"我同你玩下咋嘛!做乜咁惡架! "
Sorry 可能離左題

侯爵府

天真B 發表於 17-12-4 01:30
[smi今日我小朋友新買左個新玩具,然後食飯等位時我小朋友揸住玩,有個細路行埋黎搶,我望一望佢,佢唔敢再 ...

细佬就話要分享玩具
大人係咪分享錢呀?
個阿媽有病

男爵府

triplebaby 發表於 17-12-4 01:44
39唔識7,做咩要分享 個亞媽係咪b6 or mk?

口音正常的,似香港

男爵府

Mary媽咪 發表於 17-12-4 01:51
细佬就話要分享玩具
大人係咪分享錢呀?
個阿媽有病

咪係,買左樓分享黎住下

珍珠宮

回覆樓主:

你冇唔啱呀
佢阿媽咁得意想問到得為止嘅

男爵府

佢阿媽咁搞笑,三唔識七 ,整爛左咁點呢

男爵府

waiiwaii0611 發表於 17-12-4 01:50
同意,吾好話小朋友,有時啲大人都好吾識做,
同類事件已經發生過系我仔身上好多次,行埋黎冇講野一手搶左 ...

冇離題呀,好貼題,就係依啲阿媽,只會幫自己小朋友,我仔細啲時去公園都會突然好想玩果樣就衝左去玩,我會制止佢,要排隊,如果佢已經影響左玩緊既果位小朋友,我會要自己小朋友講對唔住

男爵府

healthymimi 發表於 17-12-4 01:54
你冇唔啱呀
佢阿媽咁得意想問到得為止嘅

跟本個阿媽比我既感覺係想玩手機,想有人幫佢睇埋個仔,如果佢個仔同我仔玩,佢咪可以專心玩手機囉

APIGMA    發表於 17-12-4 09:51

大宅

絕對同意!!
因為「分享」呢個字 對我大女有件好唔開心嘅事
除左 「分享」 仲有好多人話要「大讓細」 呢啲概念 真系根深蒂固

子爵府

回覆樓主:

叫佢阿媽攞銀包D錢出嚟分享先。

珍珠宮

回覆樓主:

其實個阿媽求其敷衍個仔,send 走佢so that 佢自己可繼續玩電話,佢跟本冇諗過咁會教到個仔乜都死lur

只是表面用字比較漂亮,用分享,叫佢分享D$來先

男爵府

tester5 發表於 17-12-4 01:45
其實問係冇所謂,但要容許對方可以答:好 或 我唔想借比你玩。
我仔都會問家姐攞玩具玩,家姐有時都會好肯 ...

Yes,應該尊重人地,而不是好似你唔識“分享”,小朋友並不是識唔識分享,而是願意不願意,當小朋友想一齊玩時,自然會分享

男爵府

Fan0129 發表於 17-12-4 01:57
絕對同意!!
因為「分享」呢個字 對我大女有件好唔開心嘅事
除左 「分享」 仲有好多人話要「大 ...

大讓細又係好不能理解既說法 公司高層會讓細嗎?

男爵府

healthymimi 發表於 17-12-4 01:59
其實個阿媽求其敷衍個仔,send 走佢so that 佢自己可繼續玩電話,佢跟本冇諗過咁會教到個仔乜都死lur

只是 ...

Yes,佢本身說借,之後故意說成 分享,之後講幾次都係話 分享,比我感覺係,佢想話小朋友應該要分享咁意思

男爵府

irismamabbkwok 發表於 17-12-4 01:54
佢阿媽咁搞笑,三唔識七 ,整爛左咁點呢

咪係,唔通叫佢賠?而且借左比你,我小朋友玩咩

首頁
12345...6

尾頁

跳至