婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

想問下大家,有冇俾屋企鎖匙奶奶?
因為近排買咗樓,奶奶講咗好多次想要鎖匙…其實本身我唔抗拒,但係c6話佢好清楚佢媽咪份人,佢會成日無啦啦上嚟,又會喺一早我哋瞓緊覺嘅時候上嚟 搞到我好抗拒

大宅

ilovemybabys 發表於 18-1-16 23:33
因為近排買咗樓,奶奶講咗好多次想要鎖匙…其實本身我唔抗拒,但係c6話 ...

有,但可能住得唔近,無成日上黎

大宅

回覆樓主

我99有我屋企鎖鑰,但係佢好尊重我,每次上嚟都同我講咗先。

我覺得,如果下次你99再問你攞鎖鑰,咁你就射波去你c6度,叫99自己問你c6攞,你話你無話事權。

大宅

Ember 發表於 18-1-16 23:35
有,但可能住得唔近,無成日上黎

咁你好好多,我依家搬到好近奶奶,行路十分鐘到

大宅

豬B仔 發表於 18-1-16 23:39
我99有我屋企鎖鑰,但係佢好尊重我,每次上嚟都同我講咗先。

我覺得,如果下次你99再問你攞鎖鑰, ...

其實我老公已經同佢媽咪講咗好多次,但係佢媽咪仍然要當住我面去問我哋拎 直到上次我老公單獨同佢食飯時同佢講話呢個係我哋決定,希望佢尊重我哋, 我哋隨時歡迎你上嚟,覺得無需要俾鎖匙,佢媽咪係發曬脾氣話我哋唔當佢一家人 加上我哋買樓佢借咗錢俾我地... 嗰日拎埋出嚟講 話借咗錢都冇鎖匙俾

伯爵府

回覆樓主:

我都好抗拒,但係佢乖仔一早巳經俾咗。

隻99試過唔通知就衝上嚟 ,我即時爆咗佢!!! 之後佢再冇嚟過

大宅

ilovemybabys 發表於 18-1-16 23:48
其實我老公已經同佢媽咪講咗好多次,但係佢媽咪仍然要當住我面去問我哋拎 直到上次我老公單獨 ...

一家人同有冇鎖鑰係兩件事,唔可以混為一談。係... 佢係借錢畀你地買樓,但你地都有還錢架麻,咁銀行都貸款畀你地啦,唔通你要畀條鎖鑰銀行咩?

大宅

萌貓 發表於 18-1-16 23:50
我都好抗拒,但係佢乖仔一早巳經俾咗。

隻99試過唔通知就衝上嚟 ,我即時爆咗佢!!! 之後佢再冇嚟過

你咁夠膽爆奶奶 我諗我冇甘既勇氣…但會勁唔開心同c6講

大宅

s7824 發表於 18-1-16 23:59
一家人同有冇鎖鑰係兩件事,唔可以混為一談。係... 佢係借錢畀你地買樓,但你地都有還錢架麻,咁銀行都貸 ...

咪係囉 絕對認同,但佢話要上黎睇個孫,又話要煲嘢俾我食,所以話要鎖匙,又話我哋唔信任佢 但俾咗收唔返,到時萬一有咩事關係仲差…好煩啊

男爵府

ilovemybabys 發表於 18-1-16 23:48
其實我老公已經同佢媽咪講咗好多次,但係佢媽咪仍然要當住我面去問我哋拎 直到上次我老公單獨 ...

如果當佢一家人就要比鎖匙
咁要唔要外家都要比鎖匙先
冇理由得你男家係一家人
外家乜唔係自己人咩
借錢買樓咁又要鎖匙
不如配多條比銀行啦阿99
你要上嚟睇孫咁間屋都有人喺度架啦
後生仔女有手有腳要食嘢自己會煲架啦
阿99你要煲嘅咪喺自己屋企煲我地上嚟食咪得囉
十分鐘路程啫,無謂要你老人家行嚟行去啦
你覺得借咗錢就要鎖匙嘅
咁不如我地賣咗層樓租屋住還返d錢比你
咁阿99你咪唔駛成日覺得我地防你囉

大宅

頂,借咗錢又唔係畀咗錢,咁唔講道理都得嘅。理解到你處於呢個兩難嘅局面有幾無奈。

唉,呢個世紀難題都係由你c6去拆掂佢啦。

加油樓主,預祝你抗戰勝利

別墅

ilovemybabys 發表於 18-1-16 23:33
因為近排買咗樓,奶奶講咗好多次想要鎖匙…其實本身我唔抗拒,但係c6話 ...

用指紋鎖,一了百了

子爵府

如果你99係d咁嘅人+咁嘅態度,仲要連你c6都知道佢一定會自己走上黎,一定堅決唔比。而家比佢容易,到時要收返就難,到時你會好痛苦,你一定會後悔。既然你c6都認同唔比鎖匙佢,咁當然要堅持唔比啦,無論佢講咩。

子爵府

ilovemybabys 發表於 18-1-17 00:08
咪係囉 絕對認同,但佢話要上黎睇個孫,又話要煲嘢俾我食,所以話要鎖匙,又話我哋唔信任佢 :bashf ...

要睇孫唔係大晒,都要睇你方唔方便人上黎屋企,佢一有左鎖匙就會有持無恐。自己屋企你要努力捍衛呀,呢個最後防線你唔守,以後就無自由架啦!!

侯爵府

回覆樓主

C6對左99幾十年都覺得信唔過,唔肯比鎖匙,咁你仲煩咩呢。C6先係你家人,佢先係重點的決定人,佢都咁講,你當然要無限支持佢啦。點講都無理由反自己個C6,去聲援個99吧?

99有咩講都回答佢,哩個係你個仔既決定,請尊重你個仔。
什麼親戚朋友來説客,都係哩一句:「唉呀,佢個仔同佢住左咁多年,佢決定唔比鎖匙既,我都唔敢插咀了,點知佢地兩母子咁多野啫。」

暗地裡多多錫C6啊。

男爵府

你C6識左你99咁多年,對你99既行事作風再清楚不過,連佢都咁講,你就唔好自找麻煩喇。

到時俾左收唔番就大鑊咖喇

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

借錢就要有key…咁你地要配一套俾銀行。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

你99一係就以為係你做手腳,所以個仔先唔俾鎖匙佢。

一係就99知你個人和善,想從你身上揾突破口。

無論係邊樣,你99都應該係麻煩友。煲野看孫呢D都係需要尊重你地、你地同意下進行。如果講一家人就要有人地屋條鎖匙,咁你99屋企應該有齊佢兄弟姐妹、你62兄弟姐妹屋企鎖匙啦,一家人丫嘛?

你99好傻,佢越係咁,你C6越覺得唔俾鎖匙呢個決定正確無比。J M 你應該多謝99,佢令你好安全

珍珠宮

回覆樓主:

約發三章,講明條匙只係放係99度,叫99答應唔可以私自用佢,否則唔俾。。
然後俾條假嘅,一見佢自己用,咪收番囉~

子爵府

虎到金來勳章

既然你C6都話唔俾就唔好俾啦, 由得C6擋佢亞媽, 開左個頭要收返仲煩呀

首頁
12345...6

尾頁

跳至