自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我本身有一個仔仔,計劃想生多一個,如果生多一個會請工人,屋企有4個房,現時係主人房,仔仔房,客房(阿仔玩具房),雜物房。
但因為雜物房係特別細而且冇窗,只擺到3尺半床,加個衣櫃,如果用黎做工人房,會唔會太細?
依家有2個方案
A)仔仔照自己一間房,bb一間房,工人自己一間細房
B)仔仔同bb一間房,比間客房工人,雜物房繼續做雜物房
*客房同仔仔房一樣大,雜物房細一半有多

伯爵府

回覆樓主

放到3呎半床已經唔細,但無窗咁工人住唔到呀,無理由叫佢開門瞓

伯爵府

BK Milk勳章

我會A,給個空氣清新機

男爵府

CLK-MB 發表於 18-2-20 00:09
放到3呎半床已經唔細,但無窗咁工人住唔到呀,無理由叫佢開門瞓

冇窗點解住唔倒,而家好多新屋苑工人房連工人廁所都係冇窗的。有房比姐姐已好好,好多家庭直情冇獨立房比姐姐的

伯爵府

回覆樓主

BB 咁細個會係咪同你一間房會好d?
我同你差唔多有4房,但我雜物房好細,張床唔知有無兩尺幾,所以我而家係姐姐自己一間房,我大囡一間房,細囡(7個月大)同我一間房。 我諗去到中學前兩個囡會同房,我覺得同房感情會好d,到中學再諗下點整過d房。

大宅

回覆樓主:

雜物房加空氣清新機!

子爵府

回覆樓主:

A, 雜物房門改百葉門就空氣流通,再加把風扇仔比佢,夏天比佢開冷氣

男爵府

KamMui 發表於 18-2-20 00:21
BB 咁細個會係咪同你一間房會好d?
我同你差唔多有4房,但我雜物房好細,張床唔知有無兩尺幾,所以我而家係 ...

我都有咁諗,其實現時仔仔都係跟我訓多,有時我去仔仔房訓,有時仔仔來我房訓,不過請姐姐一請可能請幾年,第時bb3歲可能都會想訓練佢自己訓,如果到時先將姐姐轉房,我諗更加唔高興,所以我想點都預先預留一個位比bb大啲訓,所以諗緊留定間房比佢定係同仔仔一間房先,第時bb3歲就仔仔房轉子母床,咁工人就一間大啲房

男爵府

smallb2011 發表於 18-2-20 00:24
A, 雜物房門改百葉門就空氣流通,再加把風扇仔比佢,夏天比佢開冷氣

百葉好似好唔美觀 但都多謝提議先,可以考慮下

男爵府

臭脾氣 發表於 18-2-20 00:23
雜物房加空氣清新機!

空氣清新機足夠嗎?會唔會需要其他機令空氣好啲

大宅

回覆樓主:

我既情況係,大既同姐姐一間房,細既仲係Bb時同我一間房。雖然我都有個雜物房,一來冇樓主果間咁大,二來因為冇窗同冇冷氣,我唔會俾姐姐瞓。其實冇窗係一個問題,因為空氣循環會差,香港始終潮濕悶熱,好易有菌易病。

珍珠宮

天真B 發表於 18-2-19 23:58
我本身有一個仔仔,計劃想生多一個,如果生多一個會請工人,屋企有4個房,現時係主人房,仔仔房,客房(阿 ...

唔知個間隔如何,我會先想個雜物房開返窗。

男爵府

828 發表於 18-2-20 00:31
我既情況係,大既同姐姐一間房,細既仲係Bb時同我一間房。雖然我都有個雜物房,一來冇樓主果間咁大,二來因 ...

係,冇窗真係好難搞

男爵府

brindlewin 發表於 18-2-20 00:32
唔知個間隔如何,我會先想個雜物房開返窗。

我間屋不可能在雜物房開到多個窗

水晶宮

回覆樓主

雜物房門開窿有斜䈎得唔得?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

我會大仔一間房,bb 和工人一間房,雜物房變仔嘅玩具房。
等bb 大啲,就叫工人瞓雜物房。
我都4房,一間主人房,一間兩個女房,一間書房,一間客房加女嘅playroom. 工人有工人房,但工人房係冇窗,我裝咗冷氣,姐姐平時半関門瞓,夏天先関門因開冷氣。

伯爵府

回覆樓主

比我會揀B
細b 細個一定跟我訓到4歲以上同大既一齊訓
其實有兩個一齊訓係好開心好多野玩架,除左小時候可以經歷,大左冇可能
到佢地大左先分房
問題到時再諗

子爵府

回覆樓主

法例規定密封嘅房係唔可以做睡房。雖然冇人會查,但安全起見都係唔好比工人瞓。工人姐姐同BB瞓比較好,太細個時跟你,大少少就可以同返姐姐分。

大宅

天真B 發表於 18-2-20 00:31
空氣清新機足夠嗎?會唔會需要其他機令空氣好啲

個人覺得夠,講真佢會喜歡自己一間房,但唔建議比其他大啲佢用,佢地會買同擺好多野,多多位都唔夠用。我工人擺到比我駡,要攞走!

男爵府

臭脾氣 發表於 18-2-20 00:41
個人覺得夠,講真佢會喜歡自己一間房,但唔建議比其他大啲佢用,佢地會買同擺好多野,多多位都唔夠用。我 ...

Thx,我又冇諗到會比佢擺到好多野 我都好怕間屋多野

首頁

尾頁

跳至