自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次去日本想問去東京打算租民宿,想行吓街和去吓景點,應選擇新宿定池袋方便出發,我和老公及阿女3個成年人沒有小朋友,請各位介紹一下有咩好去處,感激!

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

新宿住哥斯拉~~~
之前住過~~~
幾方便~~~

水晶宮

回覆樓主

新宿方便,但池袋都唔弱而且平d。

水晶宮

bibiwuwu2 發表於 18-4-13 10:33
第一次去日本想問去東京打算租民宿,想行吓街和去吓景點,應選擇新宿定池袋方便出發,我和老公及阿女3個成 ...
好多人會住上野嗰邊...

第一次去日本想問去東京打算租民宿 (民宿?? 搵左/緊??) ,想行吓街(想睇咩??)和去吓景點(咩景點),應選擇新宿定池袋方便出發,我和老公及阿女3個成年人沒有小朋友,請各位介紹一下有咩好去處,感激!

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

第一次去日本想問去東京打算租民宿,想行吓街和去吓景點,應選擇新宿定池袋方便出發,我和老公及阿女3個成 ...

你會唔會帶BB 車去? 幾點機番香港?
新宿坐NEX 去機場都要成個半鐘。未計排隊換飛(可以提早換定)。
如果上晝或下午4 點機番香港,住上野可以偷多半日玩,新宿會兩頭唔到岸。

早為上野坐SKYLINER 到機場唔洗1 粒鐘。

同埋你會唔會去近郊玩?
如果會,住新宿池袋會比住上野方便。
因為好多近郊既交通係係新宿/ 池袋出發。

樓上有人推哥斯拉,我住過,係幾好住的 (每日8-10 點有COUNTER 可以托運行李到機場,今發明日機場取)。
不過如果有BB 車,就唔推薦了,JR 上地面無電梯的。

至於去處,你不如講下你鐘意D 咩(e.g. 小朋友為主/ 風景為主: 註名景點?美術館? 當地生活? / 購物為主),咁大家先可以推薦。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真系睇你想玩西定東面。東就上野,西就你講既兩度都ok。

大宅

Kiko仔 發表於 18-4-13 12:40
新宿坐NEX 去機場都要成個半鐘。未計排隊換飛(可以提早換定)。
如果上 ...

冇小朋友,來回都在成田機場,想去購物區和特式出名既景點,唔多鐘意風景區回程19:00機,謝谢

別墅

starer 發表於 18-4-13 10:44
新宿住哥斯拉~~~
之前住過~~~
幾方便~~~
gracery真係OK, 雖然唔係話好大但都算幾方面

子爵府

https://www.facebook.com/icablenews/videos/816264821898921/

日本民宿新法例6月實施
要從一種感覺中"走開",回到屬於原本自己的地方,是一種本領。 當你練就了一身好武功,回頭看那些痛苦已化為灰燼,你會慶幸自己又跨過了。 ...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Kiko仔 發表於 18-4-13 12:40
如果上 ...

新宿JR有電梯的(經百貨公司),不過勁多人有時等幾轉都入唔到 (傳說中日本人有lift唔搭留俾有需要人士,事實證明invalid)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

新宿哥斯拉有3 人房,(上年暑假印象中16xx)但供應好少好難book,你搵搵,我上次係ctrip book到

大宅

回覆樓主:

我剛剛由東京返,住上野民宿,要留意交通。因為上野民宿不近JR,每天早晚要花30分鐘行去上野或鶯谷JR。如果你行新宿等要多花30分鐘車程。坐的士由民宿去JR約1200yen. 當然你可以用其他,例如Metro的入谷會近啲,但轉車轉到暈。

如果往返機場,兩者所需時間相若。機場去上野我坐Skyline r就43分鐘。走時我在新宿都差不多,你行街買定車票劃好位就得。

如果你無小朋友,要看你女兒選擇。不過,我都認為新宿真係好啲。

大宅

Elaine1128 發表於 18-4-13 13:35
我剛剛由東京返,住上野民宿,要留意交通。因為上野民宿不近JR,每天早晚要花30分鐘行去上野或鶯谷JR。如果 ...

想問行街買定車票劃好位是甚麼意思,唔系好似香港搭mtr咁,話搭就搭架咩?有d唔明請幫忙解答

子爵府

wongarma 發表於 18-4-13 13:21
https://www.facebook.com/icablenews/videos/816264821898921/

日本民宿新法例6月實施
日本各區有額外限制!

新法例將於全國實施,但各區在執行細節上均有不同。港人旅遊熱點東京的23 區、抑或京阪的做法亦不完全相同。

01 | 東京 新宿區

新宿區、中野區等地區的Airbnb民宿,規定禁止星期一至五經營,只能在周六及周日經營。

02 | 東京 澀谷區

至於澀谷區,當局暫時的消息是,只允許寒暑假期間經營民宿。

03 | 京都

遊京都的朋友注意,新法例實施後,京都只限1月中至3月中的淡季經營。

04 | 大阪

大阪則較為自由,未有額外限制。

05 | 神户 兵庫縣

至於兵庫縣,則規定全年禁止在居住專用區域以及學校、幼兒園附近100米範圍內,經營民宿。
要從一種感覺中"走開",回到屬於原本自己的地方,是一種本領。 當你練就了一身好武功,回頭看那些痛苦已化為灰燼,你會慶幸自己又跨過了。 ...

大宅

wongarma 發表於 18-4-13 13:41
日本各區有額外限制!

新法例將於全國實施,但各區在執行細節上均有不同。港人旅遊熱點東京的23 區、抑或 ...

咁我6日12-16想住新宿有冇問題

王國長老

bibiwuwu2 發表於 18-4-13 13:41
想問行街買定車票劃好位是甚麼意思,唔系好似香港搭mtr咁,話搭就搭架咩?有d唔明請幫忙解答
...

佢講緊skyliner(去機場)劃位

王國長老

bibiwuwu2 發表於 18-4-13 13:48

之前已有人話租左airbnb屋主怕事臨尾cancel booking,要臨急捱貴book酒店,搏唔搏你自己決定了

大宅

bibiwuwu2 發表於 18-4-13 13:41
...

我由新宿去機場坐Express ,因為去機場的車有固定位。咁我行新宿時,去票站(近高島屋)買定票,佢出票時已幫你mark左位架。到走個日,你將行李放新宿站locker, 行到咁上下擺行李就走得,好方便。

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 18-4-13 13:30
新宿JR有電梯的(經百貨公司),不過勁多人有時等幾轉都入唔到 (傳說中日本人有lift唔搭留俾有需要人士, ...
嗯,我知可以經 LUMINE EST上地面,不過要等百貨公司開門時間先有得用,而且我上次去,仲壞左TIM呀,所以我覺得唔好 EXPECT 一定可以搭到囉。 =)

子爵府

bibiwuwu2 發表於 18-4-13 13:48

我哋六月尾去唔敢搏已轉book酒店了

首頁

尾頁

跳至