自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

突然想起,以前做社工,跟進邊青,很多時會搵下啲父母傾計,有些父母唔想再理子女,就會拋下一句“教唔到”,聽到這句說話會好嬲,因為證明父母根本不負責任

不喜任插

珍珠宮

回覆樓主:

邊青是甚麼階層?

子爵府

回覆樓主

另一討厭說話係

(我唔識教,你幫我教吓佢)

不知所謂

男爵府

72leelily 發表於 18-6-6 14:45
邊青是甚麼階層?

我既工作會系晚上,系公園,球場等地方接觸啲夜晚唔回家既年少青,會同佢地做朋友,我地既工作係引導佢地行番正路,我遇到的年紀最細8歲

子爵府

回覆樓主

父母通常咩類型?

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

katieng116 發表於 18-6-6 14:45

另一討厭說話係

但有時真是技窮架,有外力幫下都好架。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

heidys 發表於 18-6-6 15:11
但有時真是技窮架,有外力幫下都好架。

無人一出世識做父母

學。。肯學便可
唔應該咩都指意人

男爵府

社會要靠你地, 加油. 不過d家長又系, 生出嚟唔系要有責任教好小朋友架咩, 最少唔好做條害蟲

公爵府

2024勳章

天真B 發表於 18-6-6 14:39
突然想起,以前做社工,跟進邊青,很多時會搵下啲父母傾計,有些父母唔想再理子女,就會拋下一句“教唔到” ...

真心問, 係唔係新移民, 南亞裔, 或者基層 居多??

公爵府

回覆樓主

有時有d真係好難教,唔係唔想教,但用盡方法都唔得,真係會好心淡架。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

得罪講句.
有一部分嘅人係冇諗過想要小朋友就有,所以就會再問,應唔應該生佢落嚟

我都遇到一個。個小朋友好難教,佢總共有兩個小朋友,佢話兼顧唔到。同我講話想將細嘅送去保良局
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

katieng116 發表於 18-6-6 15:13
無人一出世識做父母

講得好岩,我有朋友擔心小朋友第日啲野會深到佢唔識,佢自己買了好多教科書黎睇,自學,有媽媽因為覺得好難教,睇好多不同方法,試用落自己小朋友,現在佢小朋友同佢好FD好乖,佢2個已找到溝通方法

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

天真B 發表於 18-6-6 14:39
突然想起,以前做社工,跟進邊青,很多時會搵下啲父母傾計,有些父母唔想再理子女,就會拋下一句“教唔到” ...

你又唔好一竹篙打成船人。我個仔自少都唔受教。賞罰制又試過,同班主任及社工傾左多年,naughty corner試過,3P同NLP堂又上過。咩方法都用過,激到我哭了,佢仲吋我話我扮的,用腰心腰肺的說話去咒我。

可能你冇细路或你的细路乖,唔明做生性頑劣小孩的家長有時都會心力交瘁,大人都可以好受傷害好無奈,真係搞唔掂,未必一定係不負責任。

子爵府

天真B 發表於 18-6-6 15:23
講得好岩,我有朋友擔心小朋友第日啲野會深到佢唔識,佢自己買了好多教科書黎睇,自學,有媽媽因為覺得好 ...

我印象最深刻的一次

個媽媽同老師講(我個小朋友唔鐘意食飯,你幫我教佢食)

之後個小朋友食飯時,唔小心嘔左落個飯到,老師當然無望到仍然叫個小朋友食。。我立刻喝停

過幾日,我同個媽媽講

世上應該無人會有自己媽媽咁有耐性,如果你做個媽媽,你自己都唔教佢食飯。。無人係會心痛你個小朋友無營養

男爵府

門常開 發表於 18-6-6 15:17
社會要靠你地, 加油. 不過d家長又系, 生出嚟唔系要有責任教好小朋友架咩, 最少唔好做條害蟲 ...

有左小朋友就冇做了,太困身 其實我都好唔捨得,這工作很多感受,由以社工身份同佢地接觸,佢地由好避忌變到好信任,再到肯比父母電話我,是非常非常有成功感
但有時收到消息話邊個邊個衰左比人拉左,就好心痛,因為以我經驗看到既每一個小朋友都係仲好天真,太多都係好純,最深刻的係有個比人利用去帶毒品,判左十幾年,實際都要坐6年左右

伯爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

Jasmine-4711 發表於 18-6-6 15:23
你又唔好一竹篙打成船人。我個仔自少都唔受教。賞罰制又試過,同班主任及社工傾左多年,naughty corner試 ...

非常認同

男爵府

tszchungmama 發表於 18-6-6 15:20
真心問, 係唔係新移民, 南亞裔, 或者基層 居多??

唔係,出於咩家庭都有,十令歲用屋企比既錢搭的士周圍去,有錢請人吃喝玩樂既都有

男爵府

Jasmine-4711 發表於 18-6-6 15:23
你又唔好一竹篙打成船人。我個仔自少都唔受教。賞罰制又試過,同班主任及社工傾左多年,naughty corner試 ...

你都識講你同老師,社工傾左好多年,其實好多家長都係肯傾,我所說的就是不願找方法,拋下一句教不到就算的,而唔係話個小朋友教到與否

男爵府

小彬女 發表於 18-6-6 15:31
非常認同

願意去傾去找方法的,就已經不是我所指拋下一句教不到就算

珍珠宮

畀面勳章

雖然教仔是件好辛苦的事,但肯學,有心去做一定可以做到。我諗這世上無人比媽媽更愛自己的仔女了。自己都教唔到唔使指望人家會教到。

首頁

尾頁

跳至