婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

如覺得我唔岩歡迎話我/提醒我,當然有正能量就更好,多謝大家

少少背景:
本有自己地方但老公不同意住,奶奶同樣唔想我老公搬走。
我有工作,唔係全職媽媽。

起源於奶奶接左幾個孫番黎,姐姐向我要求唔好有異性同房,我叫老公開口,俾奶奶鬧同拒絕。我叫老公再試下,老公提議叫孫女/奶奶同姐姐同房,奶奶大怒,猛鬧我同姐姐。

內容大致係:
我好懶,請個工人都懶過人,因我唔識教,教到個工人唔做野,又成日晏起身(我覺得前一晚夜左,晏起身好合理。)
人又懶,咩都唔識做(指我),人地o個D就「入得廚房,出得廳堂」(老婆/新抱)。
有錢好巴閉,請個工人番黎做少奶奶。
大唔好教壞細之類
猛咁數我同姐姐,話自己平時都唔出聲,無理咁多野。
佢猛咁嘈,我一句都唔敢講怕嘈交。

到左第二朝,我無同奶奶打招呼就帶左bb出街。
(呢度我係唔岩,我知道,但我真係唔想笑住同佢講野,特別聽完下面幾句)
因為佢指桑罵槐,對住第二個講,其實同我講:
「唔好成日去街呀!女既做雞!男既做壞事架!」
「買野食番黎食就得,唔好成日出街食,食慣哂!無父無母無家教!」
「去邊度要講架~無家教!」

我唔係一個好新抱,但講呢d說話唔覺得過份左咩?我諗俾著其他人,可能應該早就爆左奶奶。
我有試過多d同奶奶傾計,只係次次都傾幾句佢既回應都令我好無癮,我先少講野。
我訓得晏,因為我真係好眼訓。
我成日同bb出街,係帶佢同我家人食飯、見下面,又唔係日日。

大宅

ccjelly 發表於 18-7-19 17:53
如覺得我唔岩歡迎話我/提醒我,當然有正能量就更好,多謝大家

少少背景:

比我會帶埋bb同工人走,叫你老公自己留係到⋯
你唔係無妥協過,但做老公都保護唔到個老婆,比自己呀媽講d咁難聽既說話,基本尊重都無點解要尊重佢地

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

彩佢都傻!
你嫁入去做妹仔嗎?
點解要委屈自己?
尊重係雙向的,
佢把口咁臭仲駛俾面佢!?
反枱啦!

子爵府

回覆樓主:

你99連基本尊重都唔識,你亦唔洗俾面佢。你有自己地方住同bb+工人姐姐搬走啦,做乜要委屈自己?

大宅

回覆樓主

彩佢都傻啦,同老公最後通鍱,一係一齊搬走,一係你同bb搬!後果自負!

人係有底線,而你條底線也相當低,自己唔開心要比佢地知,佢地見你點鬧都唔出聲,只會越講越離譜。

子爵府

回覆樓主:

仲有,千祈唔好氹兩氹又一齊住!好多嘢只會不斷循環,唔會改善。

大宅

PhoebeKw 發表於 18-7-19 18:01
比我會帶埋bb同工人走,叫你老公自己留係到⋯
你唔係無妥協過,但做老公都保護唔到個老婆,比自己呀媽講d ...

我老公唔知我奶奶話我無家教
我同佢講都無用,我更加驚佢會話:「阿媽講事實姐!」

對於奶奶既說話,
我傷心佔多,好似累及父母俾人講咁,
嬲都d,因為我覺得我都無衝撞奶奶,我即使有幾唔好,都唔好咁講啦

最近睇左其中一part BB來了,黎幫老婆口,真係好感動。
我老公都怕左佢阿媽,為左唔洗煩,佢次次都唔出聲,期間佢阿媽講夠就唔講。

大宅

babyhoi 發表於 18-7-19 18:04
彩佢都傻!
你嫁入去做妹仔嗎?
點解要委屈自己?

因為我奶奶本身好捱得,同埋佢話自己舊時做人新抱仲慘,我做新抱做得好幸福。
又有飽飯食,又唔洗俾家婆鬧,又唔洗服侍老公,仲有工人用。(奶奶角度)

男爵府

回覆樓主:

佢咁講野都唔見得好有家教,平時你唔屋企姐姐應該都唔好受,BB大d學講野聽埋呢d說話都唔好,同你c6講,如果最後都無改善自己bb同工人搬

禁止訪問

大宅

ccjelly 發表於 18-7-19 18:20
因為我奶奶本身好捱得,同埋佢話自己舊時做人新抱仲慘,我做新抱做得好幸福。
又有飽飯食,又唔洗俾家婆 ...

呢啲99心理唔平衡,自己當年受過委屈,見到新抱幸福就唔抵得,想人地個女好似佢咁慘就最好?

大宅

馬爾太 發表於 18-7-19 18:05
你99連基本尊重都唔識,你亦唔洗俾面佢。你有自己地方住同bb+工人姐姐搬走啦,做乜要委屈自己?
...

其實我心底係好同意你講法,
佢都無尊重我,我都唔想再俾面佢。

我覺得唔睬佢同無視佢,已經夠哂無禮貌。
雖然我娘家既人時時叫我唔可以咁,要有禮貌,要有交帶,要尊重奶奶,佢講咩就由得佢。(佢地都係人新抱,我諗佢地都係出於好意,唔想我同奶奶嘈交,影響關係。)

大宅

Yee_ng 發表於 18-7-19 18:23
佢咁講野都唔見得好有家教,平時你唔屋企姐姐應該都唔好受,BB大d學講野聽埋呢d說話都唔好,同你c6講,如果 ...

係呀!你講得好岩!
佢對住佢個孫講野,講上面d野,其實對小朋友都唔係好架!

佢幾有家教?教到個12歲既人食野食到天一半地一半,就咁一大碟粉俾佢食,食淨就俾下個食,唔教佢食幾多「杯」開碗食。
我知我唔應該攻擊無辜既小朋友
sorry但佢都係好無教養,會鬧阿婆,仲試過同阿公嘈交推左阿公落地。

翡翠宮

回覆樓主:

你自己有地方住喎
佢一講個"雞"字比我已經立架撑(b&工人)走
等運到咩

至於你老公,佢吾跟咪由q佢

大宅

雞蛋公主59 發表於 18-7-19 18:29
呢啲99心理唔平衡,自己當年受過委屈,見到新抱幸福就唔抵得,想人地個女好似佢咁慘就最好?
...

佢覺得自己包容左我好多,
咁事實上我做過好多野唔順佢意。

老人通常都唔接受呢個世界變左,佢唔明唔可以咩都講舊時,特別係佢係鄉下人(非歧視),佢係真係只會接受自己一套。

男爵府

ccjelly 發表於 18-7-19 18:37
係呀!你講得好岩!
佢對住佢個孫講野,講上面d野,其實對小朋友都唔係好架!

你c6唔係唔信你,係佢根本好清楚佢媽只是唔想煩

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

又雞又冇家教講到咁, 仲可以留低咩 自己都有父母生, 點可以咁㗎

大宅

ccjelly 發表於 18-7-19 18:40
佢覺得自己包容左我好多,
咁事實上我做過好多野唔順佢意。

是啊,他們覺得以前的才是最好的,後生果套唔得㗎。然後仲覺得他們忍你好耐了。

大宅

Chowying 發表於 18-7-19 19:01
又雞又冇家教講到咁, 仲可以留低咩 自己都有父母生, 點可以咁㗎
...

雞那段真係接受唔到
搬啦樓主

大宅

mini1204 發表於 18-7-19 18:40
你自己有地方住喎
佢一講個"雞"字比我已經立架撑(b&工人)走
等運到咩

我會搬架啦!

首頁
12345...7

尾頁