自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

該位樓主已往已在bk已講過一次了,可能她真的好擔心將來冇錢洗,好明顯樓主有焦慮,日日在家諗住將來會否冇錢如何凄涼的情境……
請想想在香港有不少去到中年仍過着租樓住、冇乜積蓄,冇父蔭,餐餐清的人生,咁唔通呢啲人要即刻去自殺,結束咁嘅人生嗎?日子如何都要繼續行,就算有人話怕將來有病冇錢醫,咁應該都喺勁大病,去到咁可能多多錢都夠,咁又提早驚來做乜。
做人一定要感恩知足,我有個親戚其實好富有,但成日都怕啲錢唔夠,飲茶都要我父母請 ,個女親戚又乾又瘦唔捨得洗,最後喺佢53歲那年意外去了,所以生命不是我們能掌握!活好每一天啦!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有時越係算得多, 算得盡, 反而越多意料之外發生
當然, 我同意人係需要儲錢計劃將來, 起碼唔好負累屋企人
但平常心就可以, 盡量取個平衡, 唔使太過多慮

公爵府

回覆樓主

過猶不及

男爵府

回覆樓主

唉,好多時就係因為無寄託,做人無聊,百無聊賴,會搞出好多問題出黎架

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

只可以話每個人擔心嘅嘢都有啲唔同
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

crystal媽咪 發表於 18-8-11 09:35

水晶宮

crystal媽咪 發表於 18-8-11 09:35

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

love2talk 發表於 18-8-11 09:36

有擔心講出嚟,好過屈埋屈埋,自己唔開心亂諗嘢

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

sabun 發表於 18-8-11 08:54
該位樓主已往已在bk已講過一次了,可能她真的好擔心將來冇錢洗,好明顯樓主有焦慮,日日在家諗住將來會否冇 ...

我都人到中年,無諗咁多

珍珠宮

回覆樓主:

錢真係搵來要洗,唔係就同無錢生活一樣。係心態,唔係真係咁危機

伯爵府

該位樓主已往已在bk已講過一次了,可能她真的好擔心將來冇錢洗,好明顯樓主有焦慮,日日在家諗住將來會否冇 ...

每月有3萬長俸咬,已唔多洗憂la

別墅

美好大世界2017勳章

回覆樓主:

或者那位50歲太太過慣穩定生活。無聊加上應該係精神無寄托。唔排除想曬。可以有jm既安慰和羨慕。總之。煩

琥珀宮

我睇完感受係,佢既獨生女應該好有安全感

侯爵府

醒目開學勳章

木土土 發表於 18-8-11 10:09
我睇完感受係,佢既獨生女應該好有安全感

仲要揀個好女婿!

Touch wood!唔好遇人不淑

一命二運三風水
四積陰德五讀書
六名七相八敬神
九交貴人十養生

一至九平時都要盡力而為,雖然有些真係控制不到。去到中年,養生越來越重要!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jwjody 發表於 18-8-11 10:08
或者那位50歲太太過慣穩定生活。無聊加上應該係精神無寄托。唔排除想曬。可以有jm既安慰和羨慕。總之。煩
...

佢真係得閒過頭,冇嘢諗~

自住樓1200萬, 200萬現金,六年後老公退休,有幾百萬現金,每個月有 2萬8千蚊退休金穩定收入, 真係唔知佢擔心什麼?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

crystal媽咪 發表於 18-8-11 09:37
有擔心講出嚟,好過屈埋屈埋,自己唔開心亂諗嘢

有咁多錢都重擔心, 係唔正常, negative!

寶石宮

Fishqqma 發表於 18-8-11 10:17
有咁多錢都重擔心, 係唔正常, negative!

我明白。 一人計短二人計長,等其他人點醒佢。 其實佢已經比一般人幸福

男爵府

回覆樓主

睇左佢個po,我開始明點解我個唔憂食唔憂住又唔使做既99同姑奶會有抑鬱症,應該係庸人自擾。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

自己無安全感唔緊要,自己努力賺努力儲就ok。

最無恥的是打人荷包那些,拼命謀家人財富那些。不得好收場。

babychen    發表於 18-8-11 23:49

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

大力大力 發表於 18-8-11 02:15
佢真係得閒過頭,冇嘢諗~

自住樓1200萬, 200萬現金,六年後老公退休,有幾百萬現金,每個月 ...

係老公而家儲蓄唔夠$2m, 但兩夫婦加埋約$5m呀

首頁
12345...8

尾頁

跳至