自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

今日我帶細女去健康院打針同見兒科,我睇9點3,姑娘已經話有醫生同姑娘未返到,可能會等好耐,咁我當然明白,我都答佢唔緊要

到下一個,佢問要等幾耐,好趕時間,係咁beleebula,姑娘一句KO佢,話因為無車到。

好喇,到去攞藥,真係比平時等得耐咗,我見只有一個人係度執藥,一個派藥,藥房要同時處理健康院同門診嘅藥,得1個人執,了解當然會耐

啲公公婆婆 (老人家多)係咁鬧話等攞藥好耐,有個阿婆同我講話都唔知點解咁耐,成半個幾鐘,當時我攞住9x號籌,派緊5x號

我同婆婆講,你體諒下喇,尋日打風,今日無車,你見都係得一個人執藥喇,點知佢又鬧話啲藥唔得,唔知要來做咩

侯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我心諗.... 你又來睇醫生?

最後我同藥房職員講咗一句辛苦晒,個職員都對住我同囡囡笑。

大家互相體諒下,唔好郁啲就鬧鬧鬧,其實要返工嘅都好辛苦。 互相體諒,大家都開心,唔好咁多負能量

esmehouse    發表於 18-9-17 17:41

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

係囉,心火盛就飲杯涼茶先出街啦,前線打工的都係人,大家唔好燥啦,幾廿把口啄一個小小服務員,我今日買麵包都睇到,7仔又見到,地鐵入面做更加唔洗講

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

正能量
講句多謝,辛苦晒,佢地應該感受到

琥珀宮

侯爵府

2018復活節勳章

losttoa 發表於 18-9-17 17:35
係囉,心火盛就飲杯涼茶先出街啦,前線打工的都係人,大家唔好燥啦,幾廿把口啄一個小小服務員,我今日買麵 ...

我朋友正正做地鐵,比人鬧到攞埋全家出來鬧 啲粗口多到呢~

水晶宮

淘寶 發表於 18-9-17 17:30
我心諗.... 你又來睇醫生?

最後我同藥房職員講咗一句辛苦晒,個職員都對住我同囡囡笑。
唉如果個個好似你咁就好LU. 我地唯有教好自己小朋友令個社會變更美好啦

侯爵府

2018復活節勳章

luvkaka 發表於 18-9-17 17:40
唉如果個個好似你咁就好LU. 我地唯有教好自己小朋友令個社會變更美好啦

係,正正呢次打風我都可以教自己大女。

其實以前都唔會咁鬧鬧鬧咁多,政府做咩都鬧,由幾時開始.... 社會變到剩係識鬧唔識欣賞付出

水晶宮

淘寶 發表於 18-9-17 17:44
係,正正呢次打風我都可以教自己大女。

其實以前都唔會咁鬧鬧鬧咁多,政府做咩都鬧,由幾時開 ...
自己做好自己就足夠, 我都唔理咁多, 依到有人歪理連篇我都一笑至之, 自己小朋友自己教好!努力呀!

大宅

其實依家真係要有多啲正能量嘅人,而家好多人都太負面

水晶宮

2018復活節勳章

淘寶 發表於 18-9-17 17:39

何必呢,只為發洩自己情緒,何不自己撼頭埋牆更爽快

侯爵府

2018復活節勳章

losttoa 發表於 18-9-17 17:50

何必呢,只為發洩自己情緒,何不自己撼頭埋牆更爽快

真係好慘架,你估個員工想咁架咩,咩都要鬧

佢只係打份工,你鬧佢可能人工包埋,但關人地嘅屋企人咩事?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

淘寶 發表於 18-9-17 17:39

男爵府

我諗起呢位地鐵職員

侯爵府

2018復活節勳章

ricky0223 發表於 18-9-17 21:35
我諗起呢位地鐵職員

嘩,陰公,被鬧位

男爵府

回覆樓主:

我今日只會感激所有需要上班嘅人, 無論係公營機構人員, 政府人員, 私人機構職員.......
上至政府特首高官, 下至清潔修路工人.......
我好想同你哋講一聲: 你哋今日好辛苦, 我衷心多謝你哋!
我要鬧嘅係一班荒死蝕底嘅僱主, 明知打大風, 都仲叫班員工去開鋪做生意, 完全罔顧員工生命安全, 一班唯利是圖, 自私自利嘅商人!!!

男爵府

回覆樓主:

今日返工真係好惡劣,但係雖然辛苦,但係又冇抱怨,比起平時,應該爆粗了,但係今日好平静。。只係想希望能返到公司就好了。相比起地鐵d員工,前線既司機,服務性行業既服務人員相比。我企係樹等係焗d真係算係咩。有d人冇雷公咁遠都返到公司,我都覺得沒有做不到既事。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

tp-windy 發表於 18-9-17 21:53
我今日只會感激所有需要上班嘅人, 無論係公營機構人員, 政府人員, 私人機構職員.......
上至政府特首高官, ...

又唔可以講所有要開舖的老闆無人性,返左工的政府部門/醫生/清潔工人都要食飯,店舖唔開返工的人食咩?唔一定全為搵錢係供求問題,我只係希望老闆衡量下,員工是否真係返唔到工,彈性去處理員工返工問題,而唔係一刀切全部都停工/全部返工。

珍珠宮

環保接龍勳章

ricky0223 發表於 18-9-17 21:35
我諗起呢位地鐵職員

sorry ,但真係好似生化危機嗰d 場面咁。

得一個職員去擋,真係好慘,硬食。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

今日,除咗食飯,盡量取消所有日程。
公司一樣,同客講,可以取消既都取消…因為未必個個返到,盡量配就近既人。
不知所謂的乙陸!!!

首頁

尾頁

跳至