懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我宜家33週,bb肚圍自9月中開始落後,所以政府要我兩星期照一次超聲波。自9月中我已經聽醫生吩咐不停食,每日都2杯奶,2隻蛋,又飲滴雞精、魚湯,同埋食牛肉。不過尋日超聲波bb肚圍一再落後至3週
醫生只叫我食多d瞓多d。我覺得可能係我工作性質,要經常面對壓力。有無jm試過咁既情況同公司請no pay leave或者醫生會寫信建議暫停工作呢?因為我係經濟支柱,所以唔可以辭工。

複式洋房

Remda 發表於 18-10-4 11:13
我宜家33週,bb肚圍自9月中開始落後,所以政府要我兩星期照一次超聲波。自9月中我已經聽醫生吩咐不停食,每 ...

首先不要太擔心,放鬆心情,無論工作定懷孕都會有一定的壓力,尤其是在職準媽媽。我喺第23週被驗出有妊娠毒血症,被私家醫生勸勉我要卧床休息,減少粗勞。向公司說明情況並申請兩星期無薪假,由於我尚有數天年假未放,公司准予我由申請翌日起先清年假再放無薪假共兩星期。當然公司會視乎你平日工作表現及人手調配而作決定,如有需要可向醫生提出建議休息的証明信件,我不確定醫生會否出予此信,不過問下無防。

伯爵府

我宜家33週,bb肚圍自9月中開始落後,所以政府要我兩星期照一次超聲波。自9月中我已經聽醫生吩咐不停食,每 ...

在職媽媽真係好辛苦,好大壓力

大宅

Baby_Gena 發表於 18-10-4 11:51
首先不要太擔心,放鬆心情,無論工作定懷孕都會有一定的壓力,尤其是在職準媽媽。我喺第23週被驗出有妊娠 ...

因為我無太多年假,否則我都想試下放兩星期,睇下自己放鬆後瞓多些能否讓bb追返進度。醫生成日叫我留意胎動,若果減少就即時入院。工作上成日要傾電話,好難定落黎數胎動。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你睇下醫生寫唔寫紙俾你,如果寫既話我覺得休息幾日都系好架

大宅

回覆樓主

在職媽媽辛苦了!
盡量早啲瞓,收工就唔好諗工作
放假食飽瞓,瞓飽食
瞓覺都好好長胎
加油!

大宅

LittleSesame715 發表於 18-10-4 15:48
在職媽媽辛苦了!
盡量早啲瞓,收工就唔好諗工作
放假食飽瞓,瞓飽食

有個大既要照顧真係好操勞,我覺得全職媽媽仲犀利。

大宅

Remda 發表於 18-10-4 16:15
有個大既要照顧真係好操勞,我覺得全職媽媽仲犀利。

我都有個大的,2.5歲,我都要返工呀
有左細B後真係晚晚同大果個9/10點就一齊瞓覺,瞓到第二朝7/8點自然醒
我唔係成日食到太多野,胃會頂住頂住全日唔點食都得
我主要飲湯水+瞓覺,到過左3個月之後人舒服啲先可正常飲食。
上星期照結構,整體發育都大幾日至一週
所以許可,你就盡量瞓多啲

珍珠宮

任何一份工都有壓力,要識得放鬆

複式洋房

Remda 發表於 18-10-4 14:36
因為我無太多年假,否則我都想試下放兩星期,睇下自己放鬆後瞓多些能否讓bb追返進度。醫生成日叫我留意胎 ...

私家醫生教我數胎動, 4個鐘有10次就ok.

大宅

LittleSesame715 發表於 18-10-4 17:14
我都有個大的,2.5歲,我都要返工呀
有左細B後真係晚晚同大果個9/10點就一齊瞓覺,瞓到第二朝7/8點自然醒
...

我個大既5歲幾,放工陪佢寫完字,沖埋涼成10點半先瞓,我就最快11點先瞓得。

大宅

GCHK 發表於 18-10-4 17:32
任何一份工都有壓力,要識得放鬆

我都盡量少加班,學習放鬆的確好重要

大宅

Jagiya 發表於 18-10-4 19:11
私家醫生教我數胎動, 4個鐘有10次就ok.

上次政府話要兩個鐘10次,有時唔夠數又好擔心自己有無數錯。

大宅

Remda 發表於 18-10-4 20:16
上次政府話要兩個鐘10次,有時唔夠數又好擔心自己有無數錯。

請問要點樣數?郁一下為一次?

大宅

Happylau007 發表於 18-10-4 20:36

請問要點樣數?郁一下為一次?

我係咁數。不過有時太專注數會令自己神經緊張。

複式洋房

Remda 發表於 18-10-4 14:36
因為我無太多年假,否則我都想試下放兩星期,睇下自己放鬆後瞓多些能否讓bb追返進度。醫生成日叫我留意胎 ...

既然暫時一定要返工,你要盡量不要太擔心Bb狀況。心情、情緒、壓力通通都會有機會影響發展。因為妊娠毒血,營份唔夠,曾經跌出生長線範圍,我每日2隻烚蛋,一早一晚媽媽奶,補充多啲蛋白質。到我36週喺私家照,Bb依然較輕磅,剛好2.3kg,但依家Bb都肥肥白白呀。路很漫長,你要努力

複式洋房

唔使擔心咁多,上一胎生阿女,由22 週開始無論肚圍,頭圍,手腳長短都落後4-5 week! 之後女出左世係細粒d! 不到3 生長線,不過之後食奶粉追得快!依家三歲身體健健康康,生長線爆錶!所以你唔使擔心,

大宅

kiwitty 發表於 18-10-6 17:59
唔使擔心咁多,上一胎生阿女,由22 週開始無論肚圍,頭圍,手腳長短都落後4-5 week! 之後女出左世係細粒d! ...

聽到你既經驗之談都安心不少,謝謝你。

珍珠宮

Remda 發表於 18-10-4 20:15
我都盡量少加班,學習放鬆的確好重要

係亞,我都係比較容易緊張嘅人,都一直慢慢學識放鬆

複式洋房

我而家38週+1 前幾日去健康院度肚圍話細左兩三星期但佢冇 refer 我去政府照超聲波,但我覺得就吾放心就自己去私家照,點知照完話 bb size 偏細(emoji), 肚圍直頭細左成4-5 week,而家至得4磅11咋,醫生建議我拎份超聲波報告去政府醫院睇下佢地點安排(emoji)明明九月中健康院都話我肚圍正常咖嘛…而家無喇喇就細甘多

首頁

尾頁

跳至