0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係新手媽,阿b就嚟滿月,老公就係阿b出世前1個月轉左新工。

坐月呢個月我就嚟癲,雖然有工人姐姐幫手湊,奶奶會過嚟煮或教工人姐姐煮野俾我食,但都有時覺得好難搞。

老公放工返嚟食完飯又要車返奶奶返去,又講到新工好大壓力,又時都唔敢煩佢。
夜晚餵夜奶我有時都同工人姐姐搞,但阿b食完奶又唔肯瞓,我又唔放心,搞到我要陪佢。
有時覺得做女人慘,陀b,湊b全部都係女人做,雖然老公都有幫手,但我話晒都放緊產假,我又唔忍心見佢冇得瞓,夜奶多數都係我同工人姐姐搞。

大宅

回覆樓主:

之前阿b黃,成日瞓唔食奶,醫生話唔食多啲奶排唔到毒就會繼續黃,我24小時係屋企對住阿b梗係擔心架啦,嗰次佢sat放半日,佢話想搵佢個fd食埋lunch先返,我知佢同呢個fd一出親去都至少5点先返,嗰時我呢個新手媽根本唔知点樣可以整醒阿b食奶,只見阿b成朝都冇醒過,我唔俾同fd去食,佢就覺得係我過份緊張。
我都唔知係我不知所措定苛爾蒙影響,我真係覺得對住阿b有時真係有心冇力,老公有時一句說話會令到我好嬲。

大宅

回覆樓主:

好似佢話今個sun晚要同舊同學食晚飯,嗰日姐姐放假,要8点先返,(其實一入夜我就搞唔掂,朝早阿b瞓多),佢覺得佢6点出去,我都只係頂2個鐘啫,(佢同呢班fd出去,次次凌晨先返)。今次我都費事唔俾佢去,免得佢又話我緊張過頭。

我知佢份新工好大壓力,但我份新工仲大壓力,仲要冇得resign。

呢啲野我都唔知同邊個呻,我啲朋友大部分都未有小朋友,唔會太明白,只會覺得我太緊張。又唔想阿媽擔心,唔敢同佢講。(之前我唔俾老公同fd去lunch件事已俾佢知,佢都擔心我,而家日日打個電話俾我問我同阿b点。仲成日抽時間過嚟,我唔想佢太擔心我)

大宅

回覆樓主:

坐月24小時係屋企,佢份新工就sun都可能要帶野返嚟做,就算唔洗做野,呢排都有人sat同sun嚟探我地,佢都未試過全日只對住阿b, 我覺得係男人諗野太單純,唔會覺得多左阿b係幾大沖擊

別墅

chu_chu_zone 發表於 18-11-23 03:50
坐月24小時係屋企,佢份新工就sun都可能要帶野返嚟做,就算唔洗做野,呢排都有人sat同sun嚟探我地,佢都未 ...

我好明白,我都係新手媽媽,bb又係黃要定時定候叫醒食奶,我老公份工又係壓力大,我都預咗係要自己搞掂,唯有自己試吓多啲湊阿b。我到時間就開燈同bb換片,同佢講吓嘢叫醒佢,先再餵佢食奶,慢慢佢食多啲飲多啲就會排黃。唔駛太擔心,排黃係要啲時間,放鬆啲。

男爵府

chu_chu_zone 發表於 18-11-23 03:17
我係新手媽,阿b就嚟滿月,老公就係阿b出世前1個月轉左新工。

坐月呢個月我就嚟癲,雖然有工人姐姐幫手湊 ...

頭幾個月係辛苦啲架啦,忍埋佢好快過,試下同老公溝通下,如果唔得就睇下幾位長老有冇時間,有既話可唔可以幫下手甘

大宅

有時有d咩唔開心嘅嘢係要呻下,講曬出嚟,自己都會舒服d架。

子爵府

bb仲有冇黃呀?喂奶時唔好著太多衫,暖粒粒好好訓。我之前仲會彈佢腳板,佢應該會醒。

大宅

Daisywong313 發表於 18-11-23 18:10
bb仲有冇黃呀?喂奶時唔好著太多衫,暖粒粒好好訓。我之前仲會彈佢腳板,佢應該會醒。
...

而家冇黃啦,只係覺得老公又唔幫手/幫唔到手,好冇助

子爵府

chu_chu_zone 發表於 18-11-23 19:56
而家冇黃啦,只係覺得老公又唔幫手/幫唔到手,好冇助

算啦,d男人係咁,你湊得多,好快bb淨係痴你,你老公就知我老公會幫手都做好多家務,但成日口講好累好累又黑面仲煩

大宅

有唔開心即管响度呻啦,唔好屈住屈住

睇黎你老公仲係比較自我中心
不過其實好多男士都係同理心不足...
你有冇認真同佢講你既感受呀?
兩夫妻有咩都要攤開來傾的

你體諒佢新工壓力大是非常體貼
但佢同時都要明白你新手媽媽的情緒
俾多啲支援俾你和 bb

洋房

MinMinDes 發表於 18-11-23 20:09
有唔開心即管响度呻啦,唔好屈住屈住

睇黎你老公仲係比較自我中心

我先生都係唔理牙b架..
只顧返工同打機..
我自己都係新手媽媽..有時都好無助..

珍珠宮

辛苦你喇,一開始係比較辛苦,互相理解,好好溝通

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

好明白你感受。其實一個家唔系話揾錢果個最辛苦,最辛苦系湊BB。

珍珠宮

新手媽媽,坐月時無人幫手真係會好崩潰,我都經歷過,自己放緊假唔使返工又唔想嘈住老公,結果夜晚都係自己來

珍珠宮

haha748494 發表於 18-11-24 22:19
好明白你感受。其實一個家唔系話揾錢果個最辛苦,最辛苦系湊BB。

湊bb仲辛苦過返工!不分日夜。

大宅

RubyYu07 發表於 18-11-24 23:20
湊bb仲辛苦過返工!不分日夜。

係。。。攰過返工

大宅

yes, 湊b仲要冇假放

大宅

回覆樓主:

我好理解你,我先生個情況係B豬滿月之後辭職搞公司。果份擔心將來,果份無助,真係抱住B喊。

對父母只報喜不報憂,探完我地,我閂埋大門果刻眼淚就咁流出黎。

好孤獨好孤獨

面對B豬,出現不同的照顧困難,只能獨自面對。

你加油,困難係會令自己更堅強。雖然我成日喊。但上黎呢度,好多同路人好好,會安慰你,雖然幫唔到,至少有一刻覺得有人明白自己有幾苦。

大宅

係,同意

首頁

尾頁

跳至