夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

講下背景先:囡囡出左世十幾日,我仲坐緊月,之後都打算做ftm 老公返緊紥鐵,朝5晚7,我都知佢返工好辛苦,放工返到黎都冇要求佢分擔下家務
但佢每晚返到屋企我就要煮飯佢食,食完幫佢洗埋碗洗工衣掠衫,佢食飽就沖涼訓教
由bb出世到依家c6抱既次數5隻手指數得晒,更加唔好講餵奶換片(但生bb係兩人有共識)
生完後情緒始終有點敏感,半夜bb扭計時望住老公隔離大教訓得自己一個好無助。
有臨訓前傾過,佢就話自己返工已經好累,返到屋企冇晒精力顧其他野
其實我都冇期望佢會做到神隊友,我都只係想要佢既一句關心又或者間唔中幫下手
唔通咁都係我要求太高?

珍珠宮

回覆 Loktungggg 的帖子

佢有冇發你脾氣? 如果無, 就算啦, 扎鐵雖說人工高, 但系好辛苦假, 佢顧唔顧家?

男爵府

紥鐵超辛苦,不好再對他有要求啦!
有能力的話,請工人吧!

別墅

anna59 發表於 18-12-5 13:42

佢有冇發你脾氣? 如果無, 就算啦, 扎鐵雖說人工高, 但系好辛苦假, 佢顧唔顧家? ...

佢冇發我脾氣,而且都好顧家,一放工就返屋企,好少話有咩應酬
我都知返工好辛苦,應該係我生完bb仲未適應到所以情緒有dd低落
希望過多排會好d啦~

男爵府

唔好話紥鐵,就算係做寫字樓,朝5晚7,放工返到黎都攰到暈,仲邊有心情同你傾計,梗係食完飯即刻休息。佢唔發脾氣同俾足家用就算。更何況男人唔同女人,有D男人真係唔會去抱B,因為可能太細粒既整親佢又或者唔知點抱。大個少少應該會好D。
你就體諒佢一下外出搵錢辛苦吧!

別墅

c27cheun 發表於 18-12-5 13:51
唔好話紥鐵,就算係做寫字樓,朝5晚7,放工返到黎都攰到暈,仲邊有心情同你傾計,梗係食完飯即刻休息。佢唔發脾 ...

我當然會體諒佢啦,但有時會諗一日講既野十句都未必有,大家見既時間一個鍾到(唔計訓教)
再咁落去感情會唔會出現咩問題
未有bb之前都會一齊出街食下晚飯或者一齊打一兩鋪機
依家就直程冇晒

珍珠宮

你有冇屋企人或朋友黎陪你, 有人陪, 傾吓計會好D

男爵府

朝五晚七,普通工作都攰,更何況佢哋呢行,真係攰到嘢都唔想講都唔奇, BB啱啱出世你都要時間適應,如果悶嘅,日頭叫阿媽過嚟坐吓傾吓計,幫手你照顧阿B一陣,瞓個晏覺,過幾個月BB戒咗夜奶,你會舒服啲的,新手媽媽好多嘢要適應,明白你想同佢傾吓計,但佢嘅工種同工時都真係辛苦,忍耐一排吧

別墅

anna59 發表於 18-12-5 13:58

你有冇屋企人或朋友黎陪你, 有人陪, 傾吓計會好D

講真丫,6299唔係香港住,我單親家庭得爸爸但又要返工,朋友日頭都要返工
有時間屋得自己同bb一個都覺得幾寂寞
Bb肯訓教時算好d ,有時間做下家務玩下電話
我係新手媽媽,bb醒左扭計時都會手忙腳亂,有時都幾無助
最好果幾個朋友都未生過,唔明我講d咩,
同爸爸講又好似有d尷尬,只好上黎呻呻

珍珠宮

呢度好多人同你傾計假

男爵府

扎鐵真係好辛苦
仲要朝5 晚7
明白啱啱生完比較敏感
但你諗下佢咁辛苦都係想比個好既生活環境大家
大家亙相體諒下

瑪瑙宮

扎鉄工真係辛苦過乜, 我做文職放工都唔想郁, 何況扎鉄工?

子爵府

Loktungggg 發表於 18-12-5 13:27
講下背景先:囡囡出左世十幾日,我仲坐緊月,之後都打算做ftm 老公返緊紥鐵,朝5晚7,我都知佢返工好辛苦, ...

有沒有打錯, 朝7晚5好似合理D.... 妳應計埋離開屋企的車程....

紥鐵聽人講真係辛苦的, 係用命博的工作來(令身體機能損耗得很快), 真係要睇諒下, 比錢搵人照顧下妳, 幫手做家務效為實際一點.

別墅

我明白老公返工係好辛苦,亦冇話過佢份工好輕鬆
不過一個女人仔接近24小時獨力湊住bb都唔簡單
晚晚忍受住傷口痛,乳腺發炎發燒餵奶換片,
全屋家務煮飯一腳踢果種既累又有多少人明呢
唔係話要吹到自己幾偉大,只係當想要最親既人的一句關心問候都冇既時候,果個感覺好令人不安

瑪瑙宮

Loktungggg 發表於 18-12-5 15:02
我明白老公返工係好辛苦,亦冇話過佢份工好輕鬆
不過一個女人仔接近24小時獨力湊住bb都唔簡單
晚晚忍受住傷 ...

咁你坦坦白白同佢講你想点, 不過, 你唔好預佢做到咩比你.

到番工, 請鈡点幫下, 買洗碗機, 機動吸塵機做家務.

一係叫佢轉行.

翡翠宮

咁不如你返工, 請工人揍
咁你唔洗focus係個老公身上

體力勞動既工唔係講笑
你令佢安樂有飯食有床訓; 都係一件大好事
有D男人本身寡言又唔識tum人, 仲要勀到死; 真係打佢一身都講唔到兩句

別墅

PTMCYS 發表於 18-12-5 14:54
有沒有打錯, 朝7晚5好似合理D.... 妳應計埋離開屋企的車程....

紥鐵聽人講真係辛苦的, 係用命博的工作來( ...

我指佢5點起身揸車返工,7點收工⋯
其實本身係請左陪月,但佢返左幾日就有事要辭職
臨時臨急又搵唔到人幫手

別墅

mini1204 發表於 18-12-5 15:16
咁不如你返工, 請工人揍
咁你唔洗focus係個老公身上

請工人都唔係話短時間內搞得掂,
何況bb仲好細,我同老公都唔放心住呢
有時見佢半夜手痛到醒我都好心痛,
希望大家捱到bb大啲情況會改善d

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

或者咁諗 : 如果佢休息唔夠,第二日返地盤,唔夠精神好危險的,不辛受傷,就手停口停,你又要睇多個,會仲慘喎

大宅

Loktungggg 發表於 18-12-5 13:58
我當然會體諒佢啦,但有時會諗一日講既野十句都未必有,大家見既時間一個鍾到(唔計訓教)
再咁落去感情會 ...

新手媽加剛出世BB, 你算好叻叻啦,仲可以煮餐飯比老公食!! BB大多幾個月就好好多,暫時忍耐吓!你老公可能也有好大壓力,佢唔想講任何嘢就由得佢啦!得閒上來bk傾吓。你人奶媽嗎?如是就更叻(仲慳洗奶樽時間又慳$)!我生細仔時也喂了四年,有問題可交流吓。You are not alone

首頁

尾頁

跳至