1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個女現時2歲半,出世開始除左戒夜奶係快之外其他乜都遲過人
反身遲過人,坐遲過人,企遲過人,行遲過人,一般遲1-3個月
但我一直覺得人生不是競賽,遲咪遲囉~
到依家讀n班,開始既時候老師已經有提及佢語言肌肉都比其他小朋友差,但返學都已經有好大既進步,咁我因爲知道佢bb開始已經乜都遲所以唔覺有咩問題
但學校今日打黎話希望佢可以去做評估,咁我覺得做下都無防
但..........做完就算佢真係遲,咁其實係咪又有必要加推佢去返所謂既正常程度

洋房

Wingeeeee 發表於 19-3-13 15:41
反身遲過人,坐遲過人,企遲過人,行遲過人, ...

睇完驚驚地,我女2歲,都係樣樣野都慢人地

大宅

一般發展有一個範圍
而個範圍都頗大

如果經專業人士判斷為遲
接受合適訓練是比較好

珍珠宮

咁做下評估先,睇下結果如何

男爵府

其實我覺得係懶,樣樣郁得少自然發展差

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

你可以先去母嬰健康院或政府診斷先作初部評估。他們會再轉介去智力評估中心作詳細評估。若果有需要作有關訓練。加強特殊訓練,希望6歲前黃金期追上正常水平。若果經濟能力許可,先作私人診所做評估先,再排期和私人訓練。加油!

複式洋房

shirley_chiang 發表於 19-3-14 07:58
你可以先去母嬰健康院或政府診斷先作初部評估。他們會再轉介去智力評估中心作詳細評估。若果有需要作有關 ...

小朋友2歲有返健康院睇過,個陣係我直接問姑娘佢似唔似有問題,因為我女講野真係差,但姑娘話佢應知係無問題,只係我地太小同佢講野所以唔識講,姑娘叫我地同佢講多d野就無問題,呢個算唔算架,定要另約健康院?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Wingeeeee 發表於 19-3-14 08:49
小朋友2歲有返健康院睇過,個陣係我直接問姑娘佢似唔似有問題,因為我女講野真係差,但姑娘話佢應知係無問 ...

當時你小朋友只有2歲,未必觀察清楚,加上未正式返學,說話能力有限。若果你擔心,不如正視問題,可能只是口肌問題,即有些字發音唔到,加強訓練就可追返。當然你另外預約健康院的醫生。

洋房

同樓主一樣(emoji)(emoji)‍♀️除左介夜奶同食飯比較好之外,其他樣樣都遲過人3個月。

男爵府

想問下呢發展遲緩除咗言語仲有包括其他啲咩,我囝囝呢完全唔講嘢㗎淨係呀呀叫,但係行為動作嗰啲就算正常

複式洋房

臭Patpat小B 發表於 19-3-14 12:22
想問下呢發展遲緩除咗言語仲有包括其他啲咩,我囝囝呢完全唔講嘢㗎淨係呀呀叫,但係行為動作嗰啲就算正常
...

主要係專注力不足,其實我都唔知正常既定義,我女入學個陣係2歲2個月,識行識走,老師話佢係識行但感覺唔平穩加唔識跳,唔識「橋」腳坐,所以大筋肉發展都唔好

水晶宮

Wingeeeee 發表於 19-3-14 12:27
主要係專注力不足,其實我都唔知正常既定義,我女入學個陣係2歲2個月,識行識走,老師話佢係識行但感覺唔 ...

兩歲多點為之專注力不足 ? 兩歲既concentration span 都係得兩分鐘左右。。。
不過大小肌肉發展係可以train 的。我識朋友個女,到而家差唔多三歲跑步都仲係一扑一碌,唔識雙腳跳, 去左睇physio 知道係邊組muscles 弱d, 邊隻腳弱d, 就跟住去train. train 既意思唔係做機甘train, 只係可能行多 d 樓梯,左定右腳先行等都有分別。

伯爵府

新一期理工大學的語言治療評估和訓練。小朋友之前上了一期訓練,小朋友的言語能力都進步了,加上會教導家長在家怎樣訓練。

子爵府

一般小朋友發展有個range,例如1歲半識自己行都係range內,然後會有多3個月觀察期,例如1歲9個月都唔識自己行就需要專業人士幫手,如果係合理範圍內,又唔需要太緊張,因為真係有小朋友遲d識行,但識行已經好穩

子爵府

shirley_chiang 發表於 19-3-15 18:33
新一期理工大學的語言治療評估和訓練。小朋友之前上了一期訓練,小朋友的言語能力都進步了,加上會教導家 ...

呢啲全部係啱啱畢業,冇經驗嘅語言治療師, 簡單嚟講收費平係因為你做緊佢嘅白老鼠

子爵府

講返我嗰個案, 小女兩歲零五個月, 兩個月前仲未識講嘢, 一直以為小朋友到三歲先識講嘢係好正常, 點知去政府見 語言治療師, 話佢整體能力停留喺歲半或以下, 佢話以佢呢個進度 ,係嚴重發展遲緩, 佢話只要一開學佢就一定跟唔上, 仲話好多家長覺得發展慢啲冇問題。

**** 原來咁樣就會害死個小朋友****

因為佢唔單止輸咗係起跑線, 就算過多幾年之後發展正常,基本上已經絕對冇能力追返上, 原來好多讀書唔成嘅人就係因為父母忽略咗佢發展遲緩, 令到佢一世都抬唔起頭做人

聽完專家意見之後真係晴天霹靂。

跟住佢話要見政府兒科醫生,起碼要排多一兩年以上, 強烈建議我搵坊間語言治療師做嘢, 結果搵咗個語言治療師上門教佢, 點知我預言治療師發現佢有自閉傾向

最後搵咗私人機構, 做咗兩個月治療, 直頭可以用突飛猛進來形容, 一月份嗰陣仲唔識講嘢, 依家已經成日不停講, 見到電視就話要睇翡翠台, 喺街見到巴士的士,又會指住講, 老實實價錢真係好貴,但係為咗想佢9月追得返, 幾貴都要畀錢

水晶宮

搵professional 做左評估先。
如果真係有遲,咪面對,睇下點樣可以幫倒小朋友。

男爵府

衛生署有個網站可以參考自己小朋友是否發展在正常範圍
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/15670.html
如果學校發現有問題的,應該會俾轉介信約健康院醫生作初步評估,若果証實有需要會轉介到cac作進一步詳盡評估,過程大約15個月左右。萬一等不及可以去出面排私人機構,總之樣樣都要排,等待期間可能家長要努力點,去睇書/聽下講座/睇片睇下點幫小朋友。
其實言語的背後包含了認知,理解,表達,正常2歲半小朋友已經可以講到短句,譬如「我要食包」「媽媽去街」,言語遲緩也可以引申到行為,專注力問題(試問小朋友在課堂上一直不明白老師的說話,怎會有興趣投入課堂呢)。其實理大言語治療都可以一試,始終現在sen普及了,需求量大,各機構治療都要排隊,而且價格並不親民,去試下也無妨,了解自己程度去到那裡,學一點技巧回去訓練也好。
最後,無論結果怎樣,盡了力至少安心點,如果一直不管,能靠自己能力追得上的話當然很幸運,萬一唔係社交成績自信心都會拖垮了,基礎打不好,升上去也不會學得懂,必要時考慮讀多年k班打好基礎做好準備才升上去,能做好點當然要勇往直前。

伯爵府

baby668 發表於 19-3-17 19:13
呢啲全部係啱啱畢業,冇經驗嘅語言治療師, 簡單嚟講收費平係因為你做緊佢嘅白老鼠
...

雖然2個實習生對1個學生,但她們好用心教導小朋友,加上每次上課也有不同教材,更會針對性加強訓練,而且課後會給家長指引在家居怎樣訓練,我覺得對於小朋友都有用處。

子爵府

miracle1234 發表於 19-3-17 20:19
衛生署有個網站可以參考自己小朋友是否發展在正常範圍
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/1 ...

千祈唔好留到學校發現有問題, 因為只要學校發現佢有問題就會將個波交番畀家長, 我朋友個仔就係喺靈x堂, 因為發展同學習問題成日要見家長, 最後雖然唔會安排佢去特殊學校, 但係已經比其他家長指指點點, 如果唔想小朋友承受不必要壓力, 強烈建議自己搞掂

首頁

尾頁

跳至