自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁SALES, 籃領, 技術人士咪唔駛做人, 唔駛生活???

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

katychan221 發表於 19-3-15 11:28
上年暑假見呀仔成績唔係咁好,諗住可能都係佢第一年上小學未習慣姐,見學校比多次機會佢,比佢升班,所以今 ...

邊有咁快完?
連你都咁諗
可能未開竅、未掌握到方法

FJmom    發表於 19-3-15 12:26
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

絕對唔係.
現在先係小一, 仲有機會的.

伯爵府

上年暑假見呀仔成績唔係咁好,諗住可能都係佢第一年上小學未習慣姐,見學校比多次機會佢,比佢升班,所以今 ...

點解甘諗?讀書吾成只要努力可以做老闆。
我中學同學同學會考一分,今日幾間鋪,但佢努力左好多年,得老細賞識欣賞比佢入股,生意愈來愈大。做人最重要有目標肯努力,我都係甘教仔。

FJmom    發表於 19-3-15 12:27

水晶宮

回覆 katychan221 的帖子

你咁後生, 點解會有呢個思想?

公爵府

牛年勳章

邊有咁快完

公爵府

會不㑹間學校程度太深?

小孩只是六歲,只是初小成績追不到,你就覺得佢人生已完?

如果這不是膠post,媽咪你會不會太負面?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

你都咁諗,佢咪完囉

FJmom    發表於 19-3-15 12:27
beetle910    發表於 19-3-15 11:46

珍珠宮

回覆樓主:

2 年級仲要係男仔,仲有大把時間追

你可能而家覺得自己已盡力,但,
1. 細個習慣係點?懶散慣遊魂慣,唔可能一時三刻改得到
2. 成績唔好衰乜?譬如中文執得好嚴, d 字打風咁,識寫都可以唔合格
3. 有無閱讀習慣?無就開始培養。一日睇 3 頁, 一星期都有 21 頁。作文,閱讀理解都係靠閱讀底
4. 你用嘅方法係咪適合佢?

男爵府

畀面勳章

連自己亞媽都覺得自己人生完,咁個仔想唔完都唔得啦!

個仔先得果二年級,不要太快下定論!

FJmom    發表於 19-3-15 12:28

珍珠宮

真心希望你係膠post。
人生吾只讀書,最重要吾係成績,而係過程中小朋友有努力有進步

禁止訪問

水晶宮

7歲就完?初小成績唔好就完?唔係卦!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我仔也是小二。
成績可以話好差!
但我又冇諗過人生就此完!
點解要用成續去定奪一個人既一生??
佢現在先小二姐, 重有好多未知數喎!
況且讀唔成書, 唔代表做唔成人呀! 媽媽唔好咁灰心啦~
雖然我好多時教佢教到自己都好氣餒! 但唔等於要放棄佢!
好成績並唔代表一切, 唔好否定自己小朋友!!
應該試下諗下有冇其他方法幫到佢。
就算他日讀唔成, 咪搵其他野學囉~ 咁多行業, 唔一定讀好書才有出路。
當然, 成績好, 無疑第日條路會好行D, 順D, 選工既機會多D。
但好多工種, 唔洗講學歷, 最重要教佢做人正確態度。
加油啦~ 唔好咁樣諗自己小朋友! 父母既扶持都好重要的。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

點會咁易完?仲有排捱架,記住讀唔讀到書都好,大家都要捱架。

我地學校校長話,發掘下佢其他潛能,以佢地經驗,通常讀書唔得、運動音樂美術服務總有一科outstanding。唔好咁快放棄,幫佢搵佢既長處。若佢有一科有成功感,自然有自信,對佢將來一定有幫助。升中都睇運動架,你有個學界、全港、代表香港,中學都爭住收。做童軍做到領袖都好呀!(以上係校長講,校長咁多年對學生既經驗,唔會錯)

唔好唸咁快可以收工,你既責任好大,就係幫佢搵佢既長處係邊?

FJmom    發表於 19-3-15 12:28

大宅

難怪咁多學生要自殺

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

近來咁多post係咪都話人生已完

讀唔到書都有好多出路o既

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

好多人中學先發力的

亦有啲中學後讀IVE讀啱自己興趣科好有心機。

一而家先小學,唔好諗咁遠,盡力做好當前就算了,小朋友長大,除咗成績,仲有好多嘢更重要。

水晶宮

回覆 katychan221 的帖子

of coz not!行行出狀元呀! 唔比佢整車叻做生意叻架咩?係咪, 我老公有一個同事high school未grad, 走去學整車, 整到做埋老闆依家好過好多人呀. 大學出黎都冇佢咁多錢.

首頁
12345...7

尾頁

跳至