論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐新黎三個月,表現都好滿意,做野快又醒
之前interview (海外工人)同埋初黎到 我地都有同佢講放假要做簡單家務,同埋放星期六。
姐姐黎到頭幾日己經話想放星期日,因為佢training 個的朋友都係星期日放假,佢放星期六無野做。咁我無應誠佢,話要諗下先。之後到第一次出糧時,佢有同我地講 話平時佢放假時我地太夜返(around 10點),咁返黎又叫佢幫的小朋友沖涼,咁佢放假真係想早的訓休息,我同佢講 其實一早講左要做的簡單家務。
之後呢幾個星期姐姐放假我地返黎都會同佢地沖涼,但就一定唔會抺地,或者執一執間屋。其實我唔介意佢放假唔做野,但怕佢試緊我底線,大家覺得呢?

大宅

lglp20131025 發表於 19-5-11 22:54
之前interview (海外工人)同埋初黎到 我地都有同佢講放假要做 ...

我工人放假大概8點就會番屋企幫我洗碗倒下垃圾,抺地就冇喇,不過你10點叫人幫手沖涼又好似夜左d

水晶宮

lglp20131025 發表於 19-5-11 22:54
之前interview (海外工人)同埋初黎到 我地都有同佢講放假要做 ...

你叫工人放假做家務, 真係你錯。
你唔出聲叫佢做, 佢肯幫你做係人情。

佢可以去工會、領事館, 什至勞工署投訴你, 你絶對處於下風

侯爵府

回覆樓主:

我個人諗法,假日所謂簡單家務,係指洗幾隻杯,執番梳化亂左既公仔呢D.....之後佢就去沖涼瞓覺。。。。

如果仲要同子女沖涼,拖地抹野,就真係太過啦。。。

大宅

回覆樓主:

將心比己,你放假都唔想返工做野啦,如果放假仲要做家務咪即係一星期做足7日。

男爵府

放假要求幫你小朋友沖涼 抹地 執屋,絕對唔係簡單家務喎,係人都想放假好好休息,屬於自己嘅假期,最重要10點係好夜
姐姐黎到香港就識維護自己權益,放假唔做家務好正常,點解係試你底線?

大宅

回覆樓主:

姐姐放假有權唔做家務,您要求佢做,佢可以告您。
我姐姐放假會8點半前返到,之後幫手洗埋碗,掉垃圾,係自願做,我地無叫過。

水晶宮

回覆樓主:

工人放假天, 又夜晚十点幾, 家長自己幫小朋友沖涼啦。

大宅

唔該曬咁多位

男爵府

我覺得放假如果你要姐姐做家務,可以叫佢執下嘢,但你要佢幫你仔女沖涼。仲要唔知等到你幾點先返屋企,就未免過份左。放星期六定日,你係一早講明左,大家同意你先請佢,而家佢想反口,你應該都唔會想迫到佢唔happy唔撈,咁唯有一人讓一步

子爵府

放假唔會叫姐姐做野
佢主動幫手就另一回事

複式洋房

10點幾計開工日我姐姐都已準備睡覺了,若放假日仲要等小主人回來服侍完先可休息,咁同冇假放沒大分別!

子爵府

我從來唔會出聲叫工人放假做家務,真係唔可以的
但工人自己自願做,我appreciate 的,但唔會要求佢做,我唔想俾機會工人同我講,"太太我今日holiday ", 咁咪自己冇癮囉!
但我的工人會洗碗,倒垃圾,拖厨房地

大宅

樓主,你都幾mean
放假話明係放假,緊係唔會想做野啦
佢肯主動做係佢好
簡單家務係清下垃圾洗下碗咁
夜晚十點幫小朋友沖涼,即係姐姐成十一點先有得訓
問下你自己,換住你老闆要你咁你得唔得?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

放假無

大宅

同小朋友沖涼都係親子活動,所以星期一至日都係我自己同小朋友沖涼。

大宅

我地姐姐會掃下地,洗下杯,執下碗,倒垃圾簡單嘢,其他嘢無叫佢做。

侯爵府

回覆樓主:

其實我工人放假返黎都會自動做家務,抺地執屋煲水幫女沖涼同埋掉垃圾,我冇要求呀,係佢自己做,佢識做時我都識做,全家出國旅行都會比佢放2日假照出糧

大宅

回覆樓主:

我都從來吾會要求佢做,但姐姐出去前會搞店bb早餐沖涼煲水,等我起身8:30左右先出街,番來亦會自動波洗碗執玩具,間中仲拖埋地
當然佢識做我識做,每月有額外幾百做 bonus

大宅

個人覺得十點返來再叫姐姐同小朋友沖涼有d太夜啦。其實普通洗碗倒垃圾,一般工人都會主動幫手做。其他例如同bb沖涼掃地執屋,放假不如自己做算啦,其實都好簡單ga。

首頁

尾頁

跳至