在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

好唔開心,每日返工都比人釘住.......
轉左呢份工啱啱一個月,之前係因為情緒問題離開舊公司,休息左個多月,唔想屋企經濟因我而變差,所以感覺自己有好轉便返新工,因為唔想咁大壓力,我係降職級,減左人工去返呢份新工。
而家title 係account offer, 上面係account director. 未返呢份工前同自己講唔好太介意人地點睇你,人地話唔得就要接受及改。但是我遇着一個咩都要管的上師,好似當我clerk 咁咩都要管,但如果佢對人每個人都係咁可能我冇咩唔開心,我感覺佢對我係最差(希望我估錯)
首先lunch, 我習慣帶飯順便慳錢,公司冇pantry,出面同事叮完飯係自己位食,但我唔得(我地會計部係一間房入面),因為我阿姐唔鐘意有味,佢又唔出去食lunch, 我要閃去會議室食,我去左會議室食,佢就走黎開行我個冷氣,話我食完之後好大陣味,有時會議有人開會,我一係借出面同事位食,一係係自己位9秒9食,仲要比人開行冷氣,好似係雪房咁。
我新黎+公司細冇出街,銀行要自己去,以前做人上師時根本唔需要出街,就算係都係見banker, 宜家要去銀行排隊(公司不是優越理財,隨時排半粒鐘)我做payable, 好多時去銀行都係自己內部轉錢,我提議過入票機,因為我想快d返公司做野,但阿姐唔準,一定要排counter,但個account clerk 做receivable, 收客支票就可以入票機(有時銀碼都大),什至by courier,唔駛出去。
做receivable 個同事有part time 幫手,有物流部開單,佢只係負責安排入票做received voucher, 每日hea 爆,攪仔及屋企既野,阿姐叫佢追數,每日只打兩個電話,仲話要埋我幫手追。我真係做到甩碌,因為公司程序好煩亂,我以前公司都係行Erp system, 收貨動作只需3個step, 呢間公司要9個step
阿姐成日口口聲聲話佢好開明,請個officer 返黎想幫輕下佢,有咩可以改善便提議,我做左兩個星期發現有好多問題,提出左,但一一比她無理的reject ,開明是假的。 仲要當我妹妹仔,張voucher prepayment 點樣filing ,月結要點樣filing. 做法depends on 供應商,而非一套系統(成日話系統化)
我公司個位好暗,所以額外加左一盞枱燈,成日係度望實我有冇關燈,我行去洗手間又話我做咩唔關燈,今日lunch time 我都冇出去食飯,只係去左洗手間啫,返到黎已經有人係群組話我冇關燈,我即時回應我都冇出去,唉。
今日要對返inter co. Transaction, 發現有些數入漏左所以current account 唔夾,咁我找回單做返另外一隻腳,佢問我做咩要找單,print 返個ledger做supports 咪得囉,我解釋咁如果要搵單便要找兩邊voucher,佢話我唔環保,但其實佢要每一套單齊是po 及 so ,咁咪仲唔環保。
我記得我同自己講要歸零,但原來唔係咁易做到,個心好難受,是否自己固有經驗害死自己? 但有時我都跟佢指示去做,佢都話我做錯,每日每日都釘住我,我真係好唔開心,好介意,加上感覺比不公平對待便更加難受
真的好辛苦

男爵府

做得唔開心辞職,有料到處唔優做。

good_pig    發表於 19-7-10 00:13

男爵府

winkho 發表於 19-6-29 00:39
轉左呢份工啱啱一個月,之前係因為情緒問題離開舊公司,休息左個多月 ...

做一個月已唔開心,D同事擺明蝦新人,日日唔開心,影響身體。你肯降 grade, 出面應不難找的,加油!

男爵府

uns 發表於 19-6-29 08:20
做一個月已唔開心,D同事擺明蝦新人,日日唔開心,影響身體。你肯降 grade, 出面應不難找的,加油!
...

我同你差不多,新工作一個月,接就來退休個女人,她對我說公司比錢你來學嘢呀?你話過吾過份?好在之前工作經驗多才頂得住

男爵府

Rich5 發表於 19-6-29 21:08
我同你差不多,新工作一個月,接就來退休個女人,她對我說公司比錢你來學嘢呀?你話過吾過份?好在之前工 ...

你見工時,你阿姐是見你的嗎?

男爵府

Rich5 發表於 19-6-29 21:17
你見工時,你阿姐是見你的嗎?

如她滿意你工作表現,其他的也不是大事,你就下她,她可能更喜歡你

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

轉工啦. 做一個月就咁, 第日點捱?

男爵府

回覆樓主:

再搵啦

子爵府

因為你真係識野,有料,上司忌你,自然挑剔你

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

轉左呢份工啱啱一個月,之前係因為情緒問題離開舊公司,休息左個多月 ...
咁阿姐之上,仲有無上司?
如果你認為唔合理,例如入票,咪照用入票機,睬佢都傻。
食飯我試過叮完,坐公園食,吸下新鮮空氣。

大宅

回覆 wmkcnw 的帖子

阿姐對上係老闆,我有扮無知咁問hr director 點解公司裝修時唔做個pantry (因為公司搬黎呢度都係1年多), 原來佢同我姐一樣都係唔鐘意有飯餸味,加上公司攪d咩5s,懶係要清潔,多個pantry會好煩喎,但我自覺係漠視左工作上需要,我阿姐同hr director係同一類人,所以講咩都冇用。

翡翠宮

走啦

good_pig    發表於 19-7-10 00:14

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

winkho 發表於 19-7-2 23:20
回覆 wmkcnw 的帖子

阿姐對上係老闆,我有扮無知咁問hr director 點解公司裝修時唔做個pantry (因為公司搬 ...
食飯呢件事,就無謂同公司計較,因為好多公司都無pantry。
唯有騎牛搵馬。

別墅

個啲擺明就係呀姐款,最叻蝦新人,要人地肯定佢既地位,你仲要多多意見更加釘死你,我同你差不多,不過我冇呀頭管,但人地部門呀姐同擦鞋狗下屬就成日釘住人,有人唔舒服請假,請事假都好,永遠都克面同話人又病呀⋯⋯但自己病假同早走就得,人地咩都唔得,背後又話人不是,人地做嘢認真叫佢跟手續咁做又話人點佢做嘢,之後又同呀姐講人閒話,但人地講佢又唔得,真心想公司快啲執,等你班賤老狗出去揾份賤工比人蝦X死

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

朋友……你並不孤單
以上你講嘅,我通通經歷過,我足足頂咗7年,比你更苦,年齡大係我最大憂慮,無勇氣去找另一份工,7年裡面,我忍,忍到自己都憎咗自己,開始不自覺同佢攪對抗,為嘅係心底裡想找回一份尊嚴……
朋友,信我,對自己好D,去找另一個工吧,即使你這刻用忍,唔代表佢會對你態度改善……
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

大宅

回覆 catfitfit 的帖子

多謝你,其實我同你一樣都係年紀大。早幾個月因為情緒問題裸辭,到再搵返工都好難了,我覺得同年紀有關,某某官員仲話65歲都搵到工,簡直痴人說夢話。好唔容易先搵到呢份,就係因為咁先考慮咁多野,否則即resign 了。總之年齡歧視根本就存在

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Rich5 發表於 19-6-29 21:08
我同你差不多,新工作一個月,接就來退休個女人,她對我說公司比錢你來學嘢呀?你話過吾過份?好在之前工 ...

頂得住就唔好理佢

子爵府

歸零唔係唔得,但需要時間。話說之前公司結咗業,不出個零月有agent搵我,人工少三分一,但好自然咁返咗新工。

係前公司係老闆一人之下,自由度極大,新工同樓主一樣變咗妹仔,仲要半夜、星期六、日都被人call.
最後種種,做咗兩個月就辭職。

我自己有檢討過,最初返新工已有歸零準備,但最後點解會過唔到自己?

歸零係需要時間,同時妳亦要為自己設下底線。所謂嘅零唔代表從妳第一年出嚟返工嗰度起步,只係放棄咁啲之前妳已得到嘅成就而唔係全部。

我仍未開始搵工,因為我希望自己能夠心理完全準備好至再搵份適合嘅工作

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

工作向下走是要好好調節心理
有不合理代遇亦不需忍 唔辭職都要表達自己意願,否則過不了自己
生活是艱難 JM共勉之

首頁

尾頁

跳至