0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我生左呀B之後成日少少野就喊 又變得勁緊張 試過呀B食奶食得辛苦 唔知佢係咪有事 就勁喊 同埋心情成日都唔靚 好易炆嬲唔開心同喊
前日老公突然話 你生完之後都好似冇乜笑過咁 嗰刻好似醒覺咁:係喎 真係成日都唔開心 同覺得自己好冇用 好似做咩都係錯咁 個人冇晒自信

我唔知呢啲係咪產後抑鬱 但我開始覺得有啲唔對路 覺得自己完全湊唔掂BB 亦冇信心照顧佢

有冇媽媽經歷過咁?

複式洋房

回覆樓主:

我生完之後都係咁,會無端端喊,好累好down,冇信心可以照顧好bb,覺得無晒自由
我覺得最辛苦係頭兩個月,過咗就會順利些,現在你有咩唔開心就同老公朋友呻,要有盼望之後就會好,加油新手媽媽!

大宅

回覆 Olimama_0611 的帖子

Same here!!!我都係 宜家呀b兩個月 我終於捱左兩個月
本身我好唔鐘意小朋友同bb 一聽到佢地喊就好燥
唔係我老公同老爺奶奶恨抱孫 我真係5想生
生完真係覺得好崩潰 我個世界好似得返湊b
成日坐喺房爆喊 我老公發現左 宜家決定下個月等呀b一百日後去請個工人返黎

複式洋房

iam428 發表於 19-7-6 23:49
我生完之後都係咁,會無端端喊,好累好down,冇信心可以照顧好bb,覺得無晒自由
我覺得最辛苦係頭兩個月,過 ...

無晒自由呢下好中 而家我仲坐緊月 我媽咪搬左入黎幫手照顧我同BB 我奶奶又每日上黎煮晚飯畀我 當然順便見下粒孫 我老公呀妹都會上黎食晚飯 因為佢本身同我奶奶同住 冇理由奶奶上黎我度煮晚餐但冇呀妹份 但我開始覺得好多人係我屋企 好似冇哂私人空間咁 好辛苦

複式洋房

gigiwww 發表於 19-7-6 23:53
回覆 Olimama_0611 的帖子

Same here!!!我都係 宜家呀b兩個月 我終於捱左兩個月

而家都未過一個月呀 其實我知道自己已經好好彩 我媽媽奶奶老公都好肯幫手 問心好多野都唔使我做但始終係成日冇信心同心情低落 同埋我係姐手姐腳同騰雞 所以有請工人 而家搞緊簽証 希望一切順利 不過到時教工人又另一難題了

大宅

Olimama_0611 發表於 19-7-6 23:11
我生左呀B之後成日少少野就喊 又變得勁緊張 試過呀B食奶食得辛苦 唔知佢係咪有事 就勁喊 同埋心情成日都唔 ...

媽媽你要加油,你成日唔開心同喊,其實BB都會feel到。你諗下你辛苦左10個月先有呢個寶貝,望住佢應該好開心先係嘛。

你同自己講,放鬆啲。BB都學緊適應呢個世界,你就係佢既依靠,我地做媽媽既要堅強啲陪住佢適應。

我之前都有段時間成日喊,因BB曳曳有事被醫院罰留堂,我每日得指定時間可以去醫院探佢,我之後都安慰自己有甘多專業人士照顧佢我應該要開心。我亦唔敢喊太多,怕影響到BB同家人既心情,我每日起床都對住鏡講「我大個女了,要做個堅強媽媽,要好好照顧BB同自己」(比啲心理暗示自己)

複式洋房

tiffany_mok 發表於 19-7-7 07:08
媽媽你要加油,你成日唔開心同喊,其實BB都會feel到。你諗下你辛苦左10個月先有呢個寶貝,望住佢應該好開 ...

望住BB嗰時係會開心的 但同時又會好擔心 甚至有幾次係有少少後悔生佢出黎 (當然呢個念頭好短暫 下一秒又好唔捨得 好想日對夜對住佢)
我都有試過同自己講:要大個女了 要照顧BB 唔好畀太大壓力自己
唯有再同自己講多啲

別墅

我啱啱生完都係咁,成日喊,成日都覺得無信心照顧好BB,成日都覺得好驚,好無助,最終搬咗返返媽咪屋企坐月,雖然媽咪都要返工,但係我覺得好似安心啲,而家BB個半月喇,又時佢喊而我又唔知佢喊咩嘅時候都會有啲不安嘅感覺,但係我同自己講,BB最親最信任嘅人就係我,我一定要堅強,加油呀

大宅

如果持續都係覺得好唔開心, 覺得自己好冇用之類, 要搵人幫手, 同老公傾下, 老公幫唔到, 番健康院搵姑娘傾下計. 我試過產後抑鬱, 搵醫生/姑娘傾計, 睇下有冇方法幫到手, 係幫到我嫁

男爵府

Olimama_0611 發表於 19-7-6 23:11
我生左呀B之後成日少少野就喊 又變得勁緊張 試過呀B食奶食得辛苦 唔知佢係咪有事 就勁喊 同埋心情成日都唔 ...

我都有,不過唔好比太大壓力自己,新手媽媽咩都唔識媽正常,慢慢學,慢慢咩都走試,有唔妥最緊要即時同人傾訴下

伯爵府

過來人!其實BB會長大的,所以一切壓力一定會過去的。好好珍惜與BB相處的時光吧!加油

複式洋房

回覆樓主:

多謝大家嘅鼓勵 好窩心呀 為左BB 同錫我嘅人 我會努力架!

大宅

我都有同感
BB依家先19日大
平時陪月係度幫手就ok,但陪月一放工老公又未返到屋企時就好驚,驚搞唔掂BB
媽咪得閒就會上嚟幫手,但好快佢就會走(媽咪長期住外國)
暫時奶奶都好少上嚟(不過都唔係好想佢成日上嚟)
到時陪月走咗得自己一個對住BB真係唔知點

大宅

頭個月我都係咁
生完餵人奶 身體仲好虛弱 仲要一腳踢 自己湊b 做家務 食野都唔得閒食 又唔夠訓
之後反左屋企坐月先好d
好多新手媽媽都經歷緊架 共勉之

男爵府

tiffany_mok 發表於 19-7-7 07:08
媽媽你要加油,你成日唔開心同喊,其實BB都會feel到。你諗下你辛苦左10個月先有呢個寶貝,望住佢應該好開 ...

多謝你呢番說話,好幫到我

男爵府

我都係無端端喊,我仔十幾日大,我叫好好有陪月,今日老公放完大假返工了,陪月又放假,無左二個人幫手我已覺得好無助已匿埋喊,我發覺我地呢段時間特別需要人關心,需要愛同支持,更需要其他人幫忙湊b先會容易渡過難關

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

我都係咁
特別係bb出世第一個月
真係有點抑鬱
胸痛,傷口痛,唔夠瞓,唔識湊
太緊張,太擔憂。。。
成日情緒波動,仲會同老公吵架

不過老公有經常安慰同幫我手,我媽媽都有幫我手。
依咖囡囡2個幾月,算上手,囡囡大左d又乖,又戒左夜奶。依咖終於可以識享受有bb既喜悅

所以,產後有情緒問題係個個媽媽幾乎都有的,最緊要同另一半講,辛苦時就搵人幫手,比自己輕鬆下。慢慢就會好的。

一齊加油

男爵府

其實個個都係會有類似情況的,不用太標籤有什麼抑鬱住,轉工都會緊張不安唔開心丶更何況生活上多左個B又喊又冇得訓

大宅

嗯,產後情緒低落真係個個都會有咁滯
但如果問題持續或者惡化
甚至有傷害自己和 bb 既想法
就要及早搵專業人士幫手

首頁

尾頁

跳至